Connect with us

Administrație locală

„ASISTEL” – servicii gratuite de asistență psihologică și juridică pentru persoanele vulnerabile din Iași

Published

on

Consilierii locali au aprobat vineri încheierea unui protocol de colaborare cu Asociația „RE: START CAUZĂ BUNĂ”, în vederea derulării la Iași, în perioada 15 aprilie-15 decembrie 2018 a proiectului „ASISTEL”, prin care se oferă servicii gratuite de asistență psihologică și juridică persoanelor care au venit mai mic sau egal cu salariul minim pe economie.

Asociația „RE: START CAUZĂ BUNĂ” derulează proiectul la București, dar își propune implementarea acestui program și în alte orașe mari din țară, în prima etapă fiind incluse municipiile Iași, Cluj și Timișoara.

„Proiectul se adresează persoanelor care trec printr-un moment dificil al vieții: pierderea unei persoane dragi, abuz familial, dependența de orice fel, anxietate, atacuri de panică, depresie, divorț sau alte situații în care este necesar sprijinul psihologic sau juridic”, se arată în referatul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Persoanele interesate vor putea beneficia de serviciile proiectului „ASISTEL”, prin apelarea numărului de telefon 0757.378.278, de luni până vineri, între orele 09.00-13.00, la capătul celălalt al firului fiind un reprezentant al asociaței. În funcție de problemele semnalate, apelul beneficiarilor va fi redirecționat către unul dintre specialiștii implicați în acest program.

Prin încheierea protocolului de colaborare între Municipiul Iași și Asociația „RE: START CAUZĂ BUNĂ”, în perioada 15 aprilie-15 decembrie 2018 se va derula proiectul „ASISTEL”, unde:

Centrele „RE: START CAUZĂ BUNĂ” vor oferi gratuit beneficiarilor servicii diverse din partea voluntarilor și a specialiștilor implicați în proiect: psihologic, avocați, asistenți sociali sau alte cadre specializate.

În schimb, Municipiul Iași va facilita relația de colaborare dintre Baroul Municipiului Iași și Colegiul Psihologilor din România, Filiala Iași cu Asociația „RE: START CAUZĂ BUNĂ”, în vederea identificării voluntarilor necesari, respectiv va mediatiza proiectul, inclusiv prin materialele realizate de reprezentanții asociației, ce vor fi publicate în edițiile print și online a săptămânalului „Curierul de Iași”, dar și pe site-ul Primăriei Municipiului Iași.Facebook Comments
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație locală

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei

Published

on

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei

Obiceiul de a purta un șorț a fost împrumutat de la est și de la europeni. Deja în epoca bronzului (secolele 19-18 î.Hr.), populația masculină din Micene și Creta a început să poarte șorțuri ușor diferite de cele originale de astăzi. Șorțul era atașat de o centură largă de piele în așa fel încât, țesătura să se miște oblic de la coapsa unui picior până la genunchiul celuilalt. De asemenea, șorțurile europene au început să fie decorate cu diferite modele colorate. Se știe că grecii antici purtau și șorțuri, dar legau și o eșarfă mare de lână pe corpul lor, care se numea hlena. De-a lungul timpului, au început să poarte un șorț nu pe un corp gol, ci peste o tunică.

Etruscii antici au, de asemenea, o mențiune despre utilizarea șorțului în garderoba bărbaților. Nu s-a deosebit prea mult de versiunea cretană. Dar etruscii și-au pus șorțurile peste o cămașă cu mânecă lungă. În Imperiul Roman, șorțurile nu erau purtate atât de ușor. Acest tip de îmbrăcăminte era destinat preoților, precum și gladiatorilor și a unor soldați care erau departe de cea mai proeminentă poziție.

Apariția șorțului în Evul Mediu

Evul Mediu a permis șorțului să-și întărească ferm poziția în garderoba țăranilor și a meșterilor. Pentru a preveni ca hainele de zi cu zi să se murdărească prea mult în timpul lucrului, un șorț din piele era legat peste cămașă. Orice cizmar, brutar sau servitor avea acest articol vestimentar. A fost chiar considerat obligatoriu ca maiştrii din fabrici să poarte un șorț, deoarece le servea ca un fel de uniformă.

Tot mai des în garderoba femeilor

Dacă mai devreme șorțul era purtat exclusiv de bărbați, atunci până în secolul al XVI-lea, a început să apară tot mai des în garderoba unei femei. Exista tendința de a lega șorțul în față și în spate, formând astfel, un fel de fustă. Șorțurile erau considerate la modă de soțiile nobilimii orașului. De exemplu, soțiile burghezilor germani purtau o varietate de sorțuri: cu sau fără modele, albe și colorate, simple și duble.

Șorțurile au intrat treptat, dar destul de ferm, în viața înaltei societăți din Europa. Sub Ludovic al XIV-lea, a devenit la modă ca femeile franceze să lege un șorț atât când mergeau la plimbare, cât și acasă. Avea dimensiuni reduse și un aspect elegant în jurul marginii. Femeile țărance simple nu au rămas în urma doamnelor nobile. Au început, de asemenea, să coase și să decoreze pentru ele, șorțuri în moduri diferite.

Evoluția șorțului nu s-a oprit aici

Puțin mai târziu, a devenit foarte la modă să ai mai multe șorțuri speciale pentru situații diferite. De exemplu, tabelul, așa cum era numit în Franța, era un șorț purtat înainte de a merge la masă. A început să înlocuiască șervețelul mare, care anterior era pus pe genunchi, pentru a nu pata îmbrăcămintea în timpul mesei.

De asemenea, un alt model de șorț era tablionul. Era cusut în față și în spate la o mantie, fiind purtat doar în zilele speciale, solemne. Modelul de șorț personalizat a împrumutat această tehnică din hainele ceremoniale imperiale și bizantine. Astfel de șorțuri erau confecționate din țesături scumpe, în culori bogate. Masa curtenilor era mai modestă, dar i-a ajutat totuși să urmeze moda.

Puțin mai târziu, rolul șorțului s-a schimbat

A devenit parte a costumului național purtat doar de sărbători. Pe teritoriul Germaniei, atât de multă importanță i s-a acordat șorțului, încât i s-a permis să fie purtat doar la cele mai importante și mari sărbători. Costumul popular moldovenesc s-a remarcat prin prezența a două șorțuri colorate, cu modele bogate, legate în față și în spate.

Facebook Comments
Continue Reading

Administrație locală

Ce sa faci pentru a-ti proteja smartphone-ul

Published

on

By

Majoritatea oamenilor au astazi un smartphone. Desi asistam la o adevarata revolutie in ultimii zece ani, aceste tehnologii condensate sunt totusi la fel de fragile pe cat sunt de eficiente. Pentru a le prelungi longevitatea, este, asadar, recomandat sa le protejam cu produse care indeplinesc caracteristici specifice. Si pentru a proteja cel mai bine aceste obiecte, care au devenit aproape indispensabile pentru un numar mare de consumatori, nu exista lipsa de solutii.

Pentru a raspunde cerintelor fiecaruia, fiecare tip de protectie satisface nevoi diferite. Si daca siguranta este obiectivul principal al protectiilor, nici designul nu este abandonat. Dimpotriva.

Telefoanele mobile devin din ce in ce mai mari. In cautarea unei performante din ce in ce mai mari, producatorii isi dezvolta constant produsele pentru a raspunde nevoilor noastre in continua crestere. Versatilitatea acestor dispozitive a devenit, de asemenea, caracteristica principala a acestora. Initial dedicate asigurarii comunicarii mobile, vocatia telefoanelor mobile s-a schimbat acum. Atat de mult, incat functiile acestor telefoane mobile sunt acum multiple. Acest lucru a schimbat numele acestor obiecte. Telefoanele mobile simple au evoluat, numindu-se acum smartphone-uri.

Versatilitatea smartphone-urilor nu este singura lor caracteristica. In acelasi timp, telefonul are si rol de consola de jocuri, player muzical, aparat foto sau sursa de stocare. In timp ce smartphone-urile entry level sunt disponibile, in general, pentru mai putin de 200 de euro, modelele  de calitate superior sunt mult mai scumpe. Acestea pot ajunge acum la peste 1000 de euro. Fata de investitia pe care o implica, aceste obiecte necesita asadar o atentie speciala.

Ca in cazul oricarui produs de inalta tehnologie, unul dintre elementele principale de protejat este cutia in sine. Protectia este efectuata de carcase. Acestea sunt de obicei concepute astfel incat sa acopere spatele smartphone-ului. Aceste carcase telefoane sunt impartite in mai multe categorii, care se disting in principal prin compozitiile lor. Astfel, este posibila gasirea unor carcase flexibile, dar si modele mai rigide.

La magazinul online etuo.ro, vei gasi carcase din silicon (moi) sau poliuretan (mai rigide).

La fel ca si carcasele, husele sunt disponibile in modele multiple. De la tesatura la piele, este posibil sa gasesti unele care sa satisfaca toate gusturile si culorile. In plus, poti alege huse personalizate, precum cele oferite de etuo.ro Cu toate acestea, alegand o husa, trebuie sa te asiguri ca este perfect adecvata morfologiei smartphone-ului pentru care va oferi protectie.

Protejeaza ecranul telefonului cu folii protectie. Daca aspectul estetic al dispozitivelor este protejat, ecranul este adesea neglijat. Cu toate acestea, este una dintre cele mai importante parti ale smartphone-urilor. In timp ce producatorii au abandonat aproape complet tastele, ecranul tactil implica utilizarea constanta a ecranului. Cu cat suprafata este mai mare, cu atat este mai probabil sa fie expusa impactului. Prin urmare, sunt disponibile protectii de ecran dedicate, de tip folie, astfel incat un impact sa nu afecteze aceasta parte esentiala a dispozitivului. Proiectate pentru a proteja ecranul in timp ce permit utilizarea optima a ecranului tactil, aceste protectii trebuie totusi aplicate cu grija. Retine ca, in cazul anumitor marci de telefoane, instalarea poate fi realizata doar de profesionisti.

Asadar, pentru a avea protectie 100% pentru telefonul tau, alege accesoriile de la etuo.ro. Astfel, vei avea un telefon functional pentru cat mai mult timp.

 

 

Facebook Comments

Continue Reading

Administrație locală

Funerare Alexandru, un exemplu pentru firmele de pompe funebre din Iași

Published

on

Chiar și în domeniul serviciilor funebre, există firme care reușesc să ajungă în topuri și să se remace prin varietatea de servicii oferite și complexitatea acestora.

Dar ce te face cel mai bine să fii cunoscut? Bineînțeles că și reclama are un rol important aici, însă cel mai important rol i se alocăcalității serviciilor oferite.

Funerare Alexandru este o firmă de pompe funebre din capitală, ajunsă în topuri prin dăruirea și seriozitatea de care a dat dovadă în muncă.

Există și firme de servicii funerare din Iași care au profitat de exemplul oferit de Funerare Alexandru și au reușit astfel să fie în topuri. Care sunt aceste firme și ce au luat din exemplul oferit de Funerare Alexandru? Veți afla în rândurile de mai jos!

Daniel și Anca servicii funerare

Firma Daniel Și Anca din Iași sa poate lăuda cu servicii funerare complexe și complete, exact lucrul pe care managerul de la Funerare Alexandru îl consideră cel mai important. În momentele de durere și suferință planificarea ritualului de înmormântare poate deveni un chin.

Cu ajutorul serviciilor funerare de calitate, Daniel și Anca este o firmă mereu disponibilă să răspundă cerințelor noastre. Diversitatea serviciilor oferite fac totul mult mai ușor pentru persoanele îndoliate și astfel momentele grele trec altfel.

Pe scurt, serviciile pe care aceștia le pun la dispoziție sunt:

 • consiliere funerară nonstop conform dogmelor creștine
 • medic constatator de deces care poate elibera certificatul constatator
 • întocmirea în totalitate a atuturor actelor necesare
 • organizarea completă a ritualului de înmormântare în conformitate cu dogmele creștine
 • aranjamente florale, coroane și jerbe
 • transport intern sau internațional cu limuzine funerare moderne
 • organizarea parastaselor și a meselor de pomenire, săli și servicii de catering
 • asistență funerară și pentru zonele rurale
 • îmbălsămare, cosmetizare și tanatopraxie efectuate de personal calificat
 • comercializare articole funerare
 • ofertă personalizată

Servicii funerare Morfeu

„În astfel de momente unii oameni nici nu știu bine ce-și doresc, de aceea am învățat de la Funerare Alexandru că e bine să le oferim pachete funerare complete cu tot ce au nevoie.”

Astfel, serviciile funerare Morfeu pun la dispoziție următoarele pachete:

Pachetul economic : sicriu de brad, pânză de ochi, voal, cruce și toiag ceară, cruce de lemn, transport de depunere în localitate, set de pomene 8 kg (scară, cruce, jug, S, opt colaci, 9 colăcei, 9 porumbite), colăcei 25 buc (pentru poduri și podoabe), colive 2 buc – 1 la gropari, 1 de împărțit la groapă, coș cu fructe, față de masă, ulei – 1 litru, apaos – 1 litru, 15 prosoape pentru podoabe, 6 poduri care cuprind – 1 prosop, 1 colacel, 1 lumanare, 1 chibrit, 1 sacosa neagra, Podul mare care cuprinde – 1 pilota mica, 1 perna mica, 1 lumanare, 1 chibrit, 1 colacel, 1 galeata + 1 cana la care se leaga o batista si un colacel), batiste de impartit la Biserica – 20 buc, prosoape preot si dascal – 2 buc, prosoape pentru colturile sicriului – 4 buc,Masa de pomenire de la groapa care cuprinde: pahare + lingurite de unica folosinta; 4 litri de vin; 2 litri de suc.

Celelalte pachete mediu, premium și luxury oferă aceleași produse doar că în cantități mult mai mari.  Opțional, clienții pot beneficia și de: pachet de dezhumare (colac, saculet, prosoape, sapunuri, spirt pentru gropari), întocmire dosar de acte, coroane funerare, îmbalsamare+ spalat + imbracat+ cosmetizare, cortegiu funerar, praznic, lucrari funerare.

Pentru un eveniment bine organizat alegeți pe cei mai buni care au învățat de la cei mai buni!

Facebook Comments

Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

Eveniment14 ore ago

Anunt de finalizare a implementarii proiectului societatii SC INTERNATIONAL PAPER BUSINESS SRL

  18.01.2022 Anunț de finalizare a implementării proiectului societății  SC INTERNATIONAL PAPER BUSINESS SRL SC INTERNATIONAL PAPER BUSINESS SRL anunță...

Evenimento zi ago

Plexiglas – cum îți va ușura munca de zi cu zi?

O poziție organizată corespunzător la locul de muncă, este una dintre bazele muncii eficiente. Această regulă se aplică practic oricărei activități,...

Afacerio zi ago

Plexiglas pentru perete pentru casă și local

Cum să reîmprospătezi rapid interiorul Sticla acrilică, sau așa-numitul plexiglas, este un material cu multe avantaje. Datorită faptului că este netoxic,...

Afacerio zi ago

Plexiglas – cum îți va ușura munca de zi cu zi?

O poziție organizată corespunzător la locul de muncă, este una dintre bazele muncii eficiente. Această regulă se aplică practic oricărei activități,...

Afacerio zi ago

Ce abilități ai nevoie pentru a fi bucătar?

Ce abilități ai nevoie pentru a fi bucătar? Alegerea de a începe o carieră ca bucătar este ceva ce oricine...

Eveniment3 zile ago

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, s-a infectat cu noua tulpină de coronavirus

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a anunțat joi, 13 ianuarie, că a fost confirmat cu COVID-19. Ministrul este vaccinat cu două...

Eveniment3 zile ago

Care este importanța unei uniforme de bucătar în ospitalitate?

Multe locuri de muncă aleg să adopte o uniformă de personal, inclusiv retail, asistență medicală și medii de producție. Chiar...

Cultură3 zile ago

Care este importanța unei uniforme de bucătar în ospitalitate?

Multe locuri de muncă aleg să adopte o uniformă de personal, inclusiv retail, asistență medicală și medii de producție. Chiar...

Afaceri4 zile ago

Ce poartă bucătarul șef în husa sa de tip roll ?

Ce poartă bucătarul șef în husa sa de tip roll ? Având un set de cuțite pe care le cunoașteți...

Eveniment5 zile ago

Izolarea termică a ferestrelor – o modalitate de a reduce facturile

În multe cazuri, izolarea întregii clădiri este fie imposibilă, fie foarte costisitoare. Dacă ai un apartament într-un bloc, de obicei nu...

Afaceri5 zile ago

Izolarea termică a ferestrelor – o modalitate de a reduce facturile

În multe cazuri, izolarea întregii clădiri este fie imposibilă, fie foarte costisitoare. Dacă ai un apartament într-un bloc, de obicei nu...

Administrație locală5 zile ago

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei Obiceiul de a purta un șorț a fost împrumutat de la est și de la...

implanturi dentare implanturi dentare
Uncategorized6 zile ago

Zambetul tau merita tot ce-i mai bun! Alege implanturile dentare de ultima ora

Nimic nu este mai important decat sanatatea. Iar sanatatea orala intra si ea in aceasta categorie. Problemele dentare se pot...

Uncategorized2 săptămâni ago

TCL aduce televizoarele Mini LED 144Hz și dispozitive mobile la CES 2022

Într-o serie de evenimente virtuale, TCL îți prezintă un nou mod de viață, un viitor marcat de dispozitive inteligente, inclusiv...

Turism3 săptămâni ago

Sfaturi pentru motociclisti in vederea unei semnalizari corecte

Detii o motocicleta puternica, insa nu stii cum sa procedezi correct la semnalizare cu ocazia schimbarii directiei de mers sau...

Social3 săptămâni ago

Ce trebuie să ştii înainte de a-ţi cumpăra un motocultor pentru grădina ta

Dacă te gândeşti să începi a cultiva una sau mai multe parcele de teren din curtea ta, primul lucru pe...

Știrile Săptămânii