În urmă cu trei ani, firma Blueberry Ridge, administrată de Emanuela Dana Gavrilă, primea de la autorităţile de mediu licenţa de explorare a zăcământului de aur din zona localităţii Baia de Arieş, judeţul Alba. Zona este în aşa-numitul Cadrilater de Aur al României, o suprafaţă de aproximativ 500 kilomteri pătraţi, încadrată între localităţile Săcărâmb, Căraci, Zlatna şi Baia de Arieş.
Activităţile de explorare ale perimetrului deţinut de firma Emei Gavrilă au identificat posibilitatea obţinerii a 22,4 grame de aur la tona de minereu extras. Un nou program de forări este acum în derulare şi se aşteaptă să livreze suficiente informaţii despre resursele de aur, argint, cupru şi zinc disponibile.
Ema Gavrilă i-a atras în afaceri pe britanicii de la Vast Resources, care la începutul acestui an au încheiat un acord de finanţare de 9,5 mil. dolari, bani ce vor fi investiţi în România.
Producătorii vor achiziţiona o participaţie de 29,41% din Blueberry Ridge prin emisiunea de acţiuni într-o subsidiară nou înfiinţată. Compania va trebui să asigură o finanţare de un milion de dolari până la finalul acestei luni pentru a rămâne cu această participaţie.
„Entuziasmul şi convingerea mea în revigorarea industriei miniere din România rămân un pilon central al strategiei viitoare a Vast Resources şi sunt încântat să prezint această achiziţie acţionarilor“, a declarat Andrew Prelea, CEO-ul Vast Resources.
Femeia de afaceri Ema Gavrilă a devenit luna trecută şi finanţator al echipei de fotbal Farul Constanţa. Ea este fosta iubită a ex-senatorului Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, şi fosta şefă a organizaţiei locale a PSD Costineşti.
Extracţie de aur
În vara anului trecut, Vast Resources a demarat primele teste în ceea ce priveşte procesarea de metale preţioase, aur şi argint, la mina Mănăila pe care o deţine în judeţul Suceava. Chiar dacă nu a putut vorbi despre puritatea aurului extras, Andrew Prelea, a declarat atunci pentru Capital că primele rezultate indică posibilitatea obţinerii a 80 de grame de concentrat de aur la o tonă de minereu extras şi de 114 grame de argint la fiecare tonă săpată. Cantitatea este mică, pentru că baza de exploatare a minei sucevene este cuprul şi zincul.
Compania preconiza că va putea să extragă lunar de la mina din Mănăila circa 30 de tone de concentrat de aur şi argint. Minereul extras este amestecat şi cu alte metale, astfel încât acesta trebuie trecut prin procesul de flotaţie.
„Nu procesăm concentratele «native» de aur şi argint, aşadar este vândut ca minereu, iar procesele finale sunt făcute de clienţii noştri. Dorinţa noastră este să găsim parteneri în România şi suntem în discuţii avansate cu diferite instituţii care credem că ar fi interesate de prelucrarea concentratului pe care îl producem“, a menţionat Prelea.
Mai clar, din concentratul brut obţinut de Vast Resources, care conţine pe lângă metale preţioase şi alte metale, se poate obţine prin prelucrare un produs şi mai concentrat, care ulterior poate fi topit.
„Odată ce este într-un format care poate fi vândut, concentratul nostru ar trebui să fie la un preţ cu aproximativ 5% sub preţul de pe London Metal Exchange“, menţionează directorul companiei miniere. Preţul de tranzacţionare al aurului este de circa 35 de dolari pe gram. Astfel, din fiecare tonă de minereu aurifer extras, Vast Resources poate obţine circa 3.000 de euro.
Producătorul a anunţat că nu va folosi substanţe chimice la procesarea minereului, ci va separa aurul şi argintul de restul materialelor prin zdrobire şi centrifugare.
În iulie 2015, Vast Resources a cumpărat 50,1% din Sinarom Mining Group, care operează cariera Mănăila şi care deţine 1,8 milioane de tone de minereu polimetalic.
Britanicii au mai cumpărat în primăvara lui 2015 şi 80% din firma Mineral Mining, aflată în insolvenţă. Tranzacţia a fost evaluată la 1,35 mil. dolari şi a inclus preluarea activelor minei Băiţa-Plai din Bihor. Cariera conţine 1,8 milioane de tone de minereu (aur, argint, cupru, zinc, plumb, tungsten şi molibden).
Printre acţionarii Vast Resources, companie listată pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, se regăsesc firme cu renume internaţional precum Barclays, Hargreaves Lansdown sau Investec Wealth & Investment.