Connect with us

Eveniment

Adevărul ascuns sub preș! Cui ne vindem toată țara? Cât teren agricol mai avem la dispoziție și cine-l cumpără în realitate | IasiAZI.ro

Published

on

Trebuie să stopăm ceea ce se întâmplă în domeniul vânzării de terenuri agricole în România, este o lege care este păcălită. Vom intra cu un proiect de lege foarte repede în parlament prin care să ajutăm în primul rând românii să cumpere terenuri.”, spunea Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, anul trecut.

Dar a cam uitat promisiunea sau la el “foarte repede” are altă contotaţie decât cea din DEX. Ajungem în prezent, anul 2018. Ce ne spun cifrele? Fermierii şi speculanţii imobiliari români şi străini au cumpărat cu 9% mai multe terenuri agricole în prima jumătate a acestui an, faţă de perioada similară din 2017.

După ce străinii ne cumpără pământul, evident îl şi muncesc. Obţin recolte consistente pe care le exportă în ţările de origine, iar apoi noi le importăm produsele lor agroalimentare, procesate la ei, dar la preţuri cu mult mai mari decât dacă toate aceste lucruri s-ar întâmpla la noi în ţară. Asta se numeşte business… bun pentru ei, falimentar pentru noi.

Concret, ei cumpără ieftin de la noi şi apoi ne vând înapoi scump, cam dublu. De exemplu, un hectar s-a vândut în ţara noastră, în 2016, în general, cu aproximativ 1950 de euro. Extrem de puţin dacă stăm să comparăm cu Olanda, principalul investitor în România şi totodată ţara care ne pune barieră la aderarea la spaţiul Schengen. Aşadar în ţara lalelelor pentru un hectar s-au scos din buzunar în 2016, 63.000 de euro, adică de peste 30 de ori mai mult.

În momentul de faţă, dacă în Ilfov sau Ialomiţa, preţul pământului poate atinge un maxim de 10.000 de euro/hectar, în Germania, preţul terenurilor agricole variază între 25.000 şi 60.000 de euro/hectar, similar cu cel din Olanda. Iar pământurile lor nu sunt la fel de roditoare ca ale noastre.

Cel mai scump hectar de teren arabil din Uniunea Europeană s-a vândut în regiunea Liguria din Italia, cu peste 100.000 de euro. Totuşi sunt de-a dreptul şocante diferenţele de preţ, ţinând cont că în trecut România era grânarul Europei, iar acum a ajuns să vândă cel mai ieftin pământ din UE.

 

 

În România se remarcă libanezii la capitolul investiţii în teren agricol. Aceştia deţin 65.000 de hecare , adică mai mult decât suprafaţa Insulei Mari a Brăilei, de exemplu.

Străinii deţin 30% din suprafaţa pe care se face agricultură în Constanţa, iar pământul de Timiş este cel mai căutat în ultimii ani. Acest judeţ a fost fruntaş la vânzarea de terenuri şi în prima jumătate din 2017, însă anul acesta s-au înstrăinat cu 30% mai multe loturi.

Legea PSD promisă, zace în aşteptare. Dacă s-ar aplica, am intra în normalitate

Liviu Dragnea a promis, dar a uitat. Un proiect de lege, iniţiat de parlamentari PSD, îşi propune să uşureze accesul tinerilor la piaţa funciară şi să reducă achiziţiile de terenuri agricole cu scop speculativ, doar că suntem în 2018 şi în practică nu s-a schimbat nimic.

 Proiectul a trecut de la Senat la Camera Deputaţilor şi se speră adoptarea lui în acest an. Însă sunt multe interese la mijloc şi este foarte posibil ca lucrurile să fie întârziate, tocmai pentru a fi permise anumite tranzacţii cheie.

Noua lege prevede ca, odată cumpărate, terenurile agricole din extravilan să nu mai poată fi vândute decât după 15 ani şi atunci doar statului român.

Actul normativ stabileşte şi condiţiile necesare achiziţiei de teren arabil. Astfel, în cazul persoanelor fizice, acestea trebuie să locuiască pe raza localităţii unde se află terenul oferit spre vânzare şi, în acelaşi timp, să fi desfăşurat activităţi agricole în aceeaşi zonă cu minim cinci ani înainte de publicarea ofertei. Aceste condiţii nu se aplică, însă, dacă cei interesaţi de achiziţie sunt fermieri tineri.

În cazul firmelor, acestea trebuie să aibă sediul social sau secundar înregistrat pe raza localităţii unde se oferă terenul la vânzare, să fi desfăşurat activitate agricolă în aceeaşi zonă cel puţin cinci ani, iar veniturile obţinute din agricultură să reprezinte minim 75% din totalul veniturilor pe ultimii trei ani. 

Mai mult, arendaşii care doresc să cumpere terenul exploatat trebuie să deţină calitatea de preemptori în baza unui contract de arendare încheiat şi înregistrat cu minim un an înainte de data publicării oferite de vânzare a terenului. Conform proiectului legislativ, dreptul de preempţiune în cazul proprietarilor de terenuri învecinate este deţinut de cel care are terenul vecin cu cea mai mare latură la lotul de vânzare, iar dacă sunt mai mulţi care îndeplinesc această condiţie, atunci se alege cel mai tânăr dintre ei.

IasiAZI.ro

Facebook Comments

Eveniment

Bononia Estate Winery & Resort, locul unde luxul este ȋn armonie cu natura, chiar pe malul Dunării

Published

on

By

Dacă esti un iubitor de escapade ȋn natură ce doreşte să-şi golească mintea şi să ȋşi umple sufletul pe malul fluviului, bucurându-se de frumosul unui colţ de Eden şi de toate experienţele pe care le poţi trăi aici, dar fără să faci rabat la confort, atunci ţi-ai găsit locul ideal, la numai o oră distanţă de Craiova.

Bononia Estate Winery & Resort este un hotel boutique cu privelişte la Dunăre, cu 22 de camere modern decorate, situat pe un vast domeniu cu cramă şi podgorie de viţă de vie.

Clădirea principală are o poveste ce traversează trei secole – XIX, XX si XXI, o clasică moştenire pe care familia s-a luptat să o menţină şi să o recondiţioneze. Cutreierând proprietatea, pe fiecare alee te poţi conecta cu istoria, ȋn timp ce simţi mirosul de iarbă proaspătă şi aerul răcoros al Dunării. În acelaşi timp pentru că te afli pe o podgorie cu cramă, să nu uităm de diversitatea de vinuri ce te ȋncântă cu mirosul bogat al celor mai rafinate buchete. Este momentul să ne răsfăţăm toate simţurile ȋntr-o călătorie cu stil şi eleganţă, ȋntr-un loc cu mult bun gust ce ȋţi va depăşi toate asteptările.

Mobila modernă şi facilităţile de calitate te aşteaptă ȋn camerele şi apartamentele cu vedere la Dunăre, sau la grădină, pe care le poţi alege ȋn functie de pairing-ul cu vinul preferat – camera albă, roşie sau rosé.

Echipa Bononia te va ȋntâmpina cu ospitalitate şi disponibilitatea de a-ţi ȋndeplini toate dorinţele şi solicitările, fie că ne referim la preferinţele culinare sau la activităţile outdoor şi indoor de care eşti interesat şi aici chiar ai de unde alege. Biciclete, excursii de pescuit, cycling, private yacht, plimbări cu vespa, utv, ridicări cu balonul cu aer cald fie deasupra proprietăţii, fie deasupra fortăreţei Belogradchik, jeep safari, degustare de vin chiar ȋn podgorie sau mai romantic, pe o limbă de pământ ȋn mijlocul apei. Dacă eşti ȋn căutarea unei experienţe clasice, poţi opta pentru degustările de vin ce au loc ȋn enoteca domeniului ce datează din anul 1895, acolo unde savoarea timpului se ȋmpleteste cu savoarea vinului, oferind astfel garanţia unui moment unic. Ai la dispoziţie mai multe pachete de degustare cu aperitive delicioase din care poţi alege ȋn functie de vechimea vinului şi de tipul de lemn folosit pentru depozitare.

După o zi plină de activităţi şi experienţe noi, un moment de relaxare la spa este binevenit. Infinity pool dacă iubeşti să ȋnoti cu vedere către Dunare, masaje faciale şi corporale, sau saună uscata, cu aburi, aromaterapie cu sisteme de cea mai bună calitate, dezvoltate de specialiştii din Estonia.

Seara pregăteşte-te de un răsfăţ culinar pregătit de Filip Zahariev, executive chef cu peste 14 ani de experienţă pe teritoriul Scandinaviei.

O echipă excelentă te asteaptă la Bononia Estate pentru a se asigura că şederea ta va fi ȋncântătoare şi că vei reveni cu drag de fiecare dată.

Convinge-te de frumuseţea proprietăţii accesandhttps://bononiaresort.com/unde vei descoperi şi oferta exclusivă pentru pachetele de Paste şi 1 Mai, unde tradiţionalul se ȋmbină armonios cu eleganţa. Fii pregătit de un răsfăţ pe cinste la cina ȋn regia vestitului jurat Masterchef Bulgaria chef Kustef, livesax şi recital Lidia Buble ca să nu te simţi departe de acasă.

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Termenul de depunere a proiectelor , în cadrul apelului dedicat IMM-urilor, prelungit prin ordin de ministru

Published

on

By

Proiectelor Europene

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a prelungit, oficial, prin ordin de ministru, termenul de depunere a proiectelor pentru acțiunea „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”. Data până la care pot fi depuse cereri de finanțare în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, conform ordinului nr. 1020 din 16.04.2024, este 20 mai 2024, ora 24:00.

Decizia de prelungire a termenului de depunere a proiectelor a fost luată ca urmare a interesului manifestat de potențialii beneficiari în accesarea fondurilor disponibile în cadrul Programului Tranziție Justă 2021-2024.

Consiliul Județean Gorj încurajează, pe această cale, antreprenorii din județ să își concretizeze proiectele sau ideile de proiecte, să întocmească documentațiile necesare și să le depună, având în vedere disponibilitatea MIPE de a prelungi, în funcție de interesul manifestat, termenele până la care pot fi accesate fondurile în cadrul PTJ 2021-2027.

Reiterăm, pe această cale, că interesul instituției este acela de a maximiza procentul de absorbție a fondurilor din PTJ, sprijinind orice inițiativă care contribuie la dezvoltarea și diversificarea economică la nivelul județului Gorj.

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Capii rautatilor sunt in aparatul central iar DOP si comisiile de la IPJ, doar pionii dirijati sa va faca paguba! – Ziarul Incisiv de Prahova

Published

on

By

Din greseala in greseala, spre victoria ( paguba) finala, dezvaluie Emil Pascut de la sindicatul Diamantul.

Sau cum s-au transformat cei de la IGPR-DOP in agentii coruptiei si in slugile DGF, in scopul pagubirii sefilor de post din tara!

Pana in anul 2023, fisa cadru pentru sefii de post, intocmita de DOP continea atributiile de prevenire coruptie impuse de OMAI 62/2018.

Insa, in 2022 au inceput sa apara primele sentinte definitive pe majorarea de anti-coruptie de 12,5 %.

Este foarte probabil ca cloaca de mafioti din aparatul central, condusa de DGF, s-a alarmat ca nu va dura mult si informatia va incepe sa circule, avand ca rezultat o explozie a proceselor pentru obtinerea majorarii anti-coruptie, introduse de toti sefii, inclusiv de sefii de post.

Pe cale de consecinta, s-au gandit ce sa faca sa diminueze paguba, cum sa isi pregateasca din timp, aparari pentru respingerea proceselor in instanta.

Dispozitia IGPR 14/2023 a furnizat pretextul pentru modificarea fisei cadru pentru sefii de post si, pe cale de consecinta, a fiselor de post.

Dispozitia 14/2023 nu a avut ca obiect sa reglementeze in domeniul OMAI 62/2018 si nu a dispus sa fie eliminate din fisa postului sefului de post atributiile de prevenire coruptie. Seful IGPR nu e ministru. Nu poate bloca el, ordinele ministrului. Are doar dreptul si obligatia sa le puna in executare. Si atat!

Insa, repet, Dispozitia 14 furniza pentru DOP si altii (papusarii care au avut putere sa influenteze DOP), pretextul pentru modificarea fiselor cadru de post si ulterior a fiselor de post pentru sefii de post.

DOP a primit instructiuni ( pe gura, bineinteles, ca sa nu ramana urme si la o adica sa fie doar ei trasi la raspundere disciplinara si eventual penala) sa elimine ilegal din fisele de post ale sefilor de post, atributiile de prevenire coruptie.

Pe cei de la DOP se pare ca nu ii da inteligenta afara din casa si in plus, sufera si ei, ca multi altii adusi la centru, de sindromul slugarniciei absolute. Ca nu doar nu sunt adusi pe competenta.

Si au executat obedienti ce li s-a cerrut, chiar daca era ilegal (adica se incalca OMAI 62/2018 care obliga imperativ ca orice fisa de post de sef, orice sef, sa contina atributii de prevenire coruptie).

Concret, in vara lui 2023, in iulie, a aparut noua fisa cadru pentru sefi de post care surprinzator nu mai continea atributiile impuse de OMAI 62/2018.

Deci cea veche continea, cea noua nu mai continea.

Intentia DOP de frauda a ordinului 62/2018 e clara pentru ca fisa veche cadru continea atributii de prevenire coruptie. Deci ei clar au cunoscut existenta si continutul OMAI 62/2018, cand au facut fisa cadru veche.

Trebuie evidentiat si ca OMAI 62/2018 era o norma publicata in Monitorul Oficial.

Deci tot prostul, si daca este grajdar la o ferma de tara si nu are treaba cu MAI, este prezumat de lege ca are cunostinta de continutul OMAI 62/2018.

DOP a fost doar primul instrument folosit ca agent al raului, in slujba DGF, in scopul pagubirii sefilor de post.

Dupa emiterea fisei cadru ilegale, au fost atrasi si implicati in conduita ilegala, alti functionari, respectiv cei de la IPJ-uri, membri in comisiile care redactau efectiv fisele pentru sefii de post, pe baza fisei cadru emise de DOP.

E foarte interesant ( si dubios in acelasi timp) ca, potrivit OMAI 140/2016, clocit de DGMRU, o alta structura matraguna) intr-o comisie de analiza postului fac parte tot felul de „specialisti”, mai putin specialistul in lege, in drept, adica consilierul juridic.

Astfel, potrivit ordinului, Membrii comisiei de analiză a postului sunt:

a) psihologul de unitate,

b) un reprezentant al structurii de resurse umane,

c) lucrătorul desemnat cu securitatea şi sănătatea în muncă sau, în lipsa acestuia, o persoană desemnată din cadrul structurii competente cu atribuţii în domeniul inspecţiei muncii;

d) şeful nemijlocit al titularului postului.

Niciuna dintre functiile de mai sus, nu presupune pentru ocupare, licenta in drept. Deci in comisie pot fi de la licentiati in psihologie, pana la absolventi de mecanica, arte frumoase, horticultura sau teologie.

De ce lipseste dintr-o astfel de comisie, specialistul in lege, consilierul juridic, platit de fiecare ipj ca sa verifice si sa certifice ca este legala, conduita IPJ? Cel mai probabil era nevoie de ” spatiu” pentru momentele in care se face o manevra la fisa de post si era mai sigur sa nu fie prin zona, un consilier juridic.

Consilierii, stim cu totii, sunt alesi pe spraceana sa fie tot neam de sclavi, insa nu se stie cand vreodata se trezeste simtul legalitii in vreunul si incepe sa pune piedici ” de legalitate”, conducerii.

A doua chestie care te izbeste efectiv in ochi cat de mizerabila, cat de ordinara este! Cica daca exista o fisa cadru, membrii comisiei de analiza a postului sunt scutiti sa mai verifice si ei, actele normative aplicabile! ( art. 6 (3) din anexa 1 la ordinul 140/2016)

Aici este clar o lucratura, o strategie impotriva sefilor de post, pusa la cale de un grup organizat. Capii rautatilor sunt in aparatul central iar DOP si comisiile de la IPJ, doar pionii dirijati sa va faca paguba!

Cam asta e concluzia mea, la acest moment, pe baza informatiilor primite neoficial din diferite surse si puse cap la cap.

Cine stie mai multe sau stie ca altul este adevarul, il invit sa dezvaluie!

 Stiti cand o sa va dati seama ca s-a pregatit cu DOP , terenul pentru aparare? Cand veti primi intampinare si in ea va scrie ca reclamantul sef de post (asa se va invoca si la sef financiar, logistica, cazier, etc) nu are in fisa postului atributii anti-coruptie, mai dezvaluie Emil Pascut. (cerasela N.).

Facebook Comments
Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

Entertainmento oră ago

Mașini noi, cu livrare rapidă, direct de pe Autovit.ro.

Peste 1200 de oferte, 30 de mărci cu garanție de până la 7 ani și motorizări eligibile pentru Programul Rabla...

Afaceri15 ore ago

Montarea Tablei Cutate: Ghid complet oferit de Dachdeckerspezialist

Când vine vorba de acoperișuri, alegerea materialelor potrivite și a unei echipe calificate pentru montare sunt cruciale pentru asigurarea durabilității...

Afaceri15 ore ago

Profesioniști în Montarea Tablei Cutate pentru un Acoperiș Durabil și Estetic

În cadrul proiectelor de construcție sau renovare a acoperișului, montarea tablei cutate reprezintă o opțiune populară datorită durabilității și aspectului...

Uncategorized20 de ore ago

B.D.G. Import își extinde portofoliul prin parteneriatul cu William Grant & Sons

București, 18 aprilie 2024 – B.D.G. Import, singura companie cu acționariat 100% românesc din top 3 importatori de băuturi spirtoase din...

Eveniment22 de ore ago

Bononia Estate Winery & Resort, locul unde luxul este ȋn armonie cu natura, chiar pe malul Dunării

Dacă esti un iubitor de escapade ȋn natură ce doreşte să-şi golească mintea şi să ȋşi umple sufletul pe malul...

Evenimento zi ago

Termenul de depunere a proiectelor , în cadrul apelului dedicat IMM-urilor, prelungit prin ordin de ministru

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a prelungit, oficial, prin ordin de ministru, termenul de depunere a proiectelor pentru acțiunea...

Uncategorized2 zile ago

Conexiuni adevărate: Heineken® și Bodega lansează “The Boring Phone”

17 aprilie 2024: Heineken®, în colaborare cu Bodega, creatorii de bun-gust în materie de modă și street culture, lansează “The Boring...

Uncategorized2 zile ago

La East European Comic Con, viitorii artiști vizuali primesc feedback relevant de la ECHO School

București, 17 aprilie 2024 – ECHO School, primul program de facultate în dezvoltarea jocurilor video din România, anunță participarea sa...

Exclusiv2 zile ago

Totul despre Conference Systems: transformă ședințele în experiențe facile!

Să te ocupi de gestionarea unei firme înseamnă să ai grijă de tot ce înseamnă partea de logistică, dar și...

Uncategorized3 zile ago

Expoziția de design „Newfound Equilibrium” a Samsung va fi prezentată la Milan Design Week 2024

Expoziția va oferi vizitatorilor o experiență imersivă, care descrie într-un mod artistic filosofia de design a Samsung România, București –...

Uncategorized4 zile ago

OnePlus inaugurează primul punct de prezentare a produselor și lansează OnePlus Watch 2, cel mai nou ceas inteligent din portofoliu

*Vizitatorii pop-up store-ului pot beneficia de reduceri de până la 700 de lei la produsele OnePlus disponibile pe oppostore.ro București,...

Uncategorized7 zile ago

Samsung Electronics ocupă locul întâi pe piața globală de semnalistică digitală pentru al 15-lea an consecutiv

Samsung își consolidează poziția de lider pe piață, după un deceniu și jumătate de performanțe remarcabile, înregistrând vânzări București, România...

Eveniment7 zile ago

Capii rautatilor sunt in aparatul central iar DOP si comisiile de la IPJ, doar pionii dirijati sa va faca paguba! – Ziarul Incisiv de Prahova

Din greseala in greseala, spre victoria ( paguba) finala, dezvaluie Emil Pascut de la sindicatul Diamantul. Sau cum s-au transformat...

Entertainmento săptămână ago

ViewSonic M10 câștigă premiul iF Design 2024: Oferind proiectoarelor portabile noi orizonturi

Brea, California – ViewSonic Corp., furnizor global de soluții vizuale, este onorat să anunțe că proiectorul laser RGB portabil M10 a...

vestiar metalic vestiar metalic
Socialo săptămână ago

Caracteristici unice ale unui vestiar metalic superventilat!

Vestiarul metalic superventilat este o solutie esentiala pentru medii in care angajatii sau clientii trebuie sa se schimbe din hainele...

Evenimento săptămână ago

Ce beneficii ofera igienizarea aerului conditionat?

Într-un oraș aglomerat precum Bucureștiul, unde zilele toride de vară își fac simțită prezența, un aer condiționat funcțional este esențial...

Știrile Săptămânii