Starea de oboseală poate fi descrisă și ca o lipsă de energie care poate afecta performanța la locul de muncă, viața personală și activitățile sociale.
Chiar dacă starea de oboseală este un simptom des întâlnit în numeroase probleme de sănătate, aceasta mai poate fi cauzată și de alegerile făcute în stilul de viață, cum ar fi dieta nesănătoasă sau lipsa exercițiilor fizice.
Pentru a înțelege mai bine starea de oboseală, în continuarea acestui articol vom discuta despre cauzele acestei probleme și vom menționa câteva metode de combatere a oboselii și a lipsei de energie.
4 cauze frecvente ale stărilor de oboseală
Așa cum am menționat mai sus, cauzele stării de oboseală pot fi asociate cu stilul de viață sau cu anumite afecțiuni. Dacă această stare nu dispare după obținerea orelor necesare de odihnă și axarea pe diete sănătoase, atunci este recomandată apelarea la un medic specialist pentru a determina cauza exactă si tratamentul corespunzător.
Câteva dintre cele mai frecvente cauze ale stării de oboseală includ:
Lipsa unui somn odihnitor
Somnul întrerupt sau cel de scurtă durată poate afecta semnificativ atât nivelul de energie cât și sănătatea generală.
Încearcă să obții între șapte și opt ore de somn neîntrerupt pentru a reduce riscul de apariție a stării de oboseală.
Anemia
Anemia prin deficit de fier reprezintă o cauză frecventa a stării de oboseală, în special în rândul persoanelor de gen feminin.
Nivelul scăzut de fier în organism ar putea duce la incapacitatea corpului de a obține oxigenul și energia necesară pentru a funcționa normal, deoarece nu poate produce hemoglobină în cantități corespunzătoare.
Tulburări ale ritmului circadian
Munca în schimburi poate afecta ritmul circadian, adică „ceasul intern” al corpului care funcționează pe un ciclu de 24 de ore și care reglează funcțiile corpului.
Atunci când lucrezi în tura de noapte, corpul tău răspunde la stimulii externi cum ar fi întunericul nopții și trimite semnale de adormire, iar atunci când ajungi acasă și vrei să te odihnești, acesta trimite stimuli de trezire din cauza luminii naturale oferite de soare.
Această dereglare a ritmului circadian poate împiedica obținerea orelor necesare de somn și poate duce la apariția stării de oboseală.
Hipotiroidism
Glanda tiroidă reglează ritmul în care corpul convertește alimentele consumate în energie. Ca urmare, hipotiroidismul sau „tiroida leneșă” poate duce la apariția oboselii, a depresiei și a creșterii în greutate.
3 metode de combatere a stărilor de oboseală
Atunci când nu este vorba de o anumită afecțiune, următoarele metode ar putea ajuta la combaterea stării de oboseală:
Nu sări peste mese
Evitarea meselor, în special a micului dejun poate duce la apariția stării de oboseală. Ca urmare, încearcă să mănânci cel puțin de trei ori pe zi și axează-te pe alimente sănătoase cum ar fi fructe, legume, produse lactate slabe în grăsimi și cereale integrale.
Suplimente alimentare
Dacă ai nevoie de un ajutor în plus atunci poți alege și suplimente alimentare ce combat starea de oboseală.
Ce trebuie menționat însă, este faptul că până în acest moment nu există suficiente dovezi științifice care să confirme beneficiile suplimentelor alimentare sau a compușilor naturali.
Cu toate acestea, dacă dorești un potențial ajutor atunci poți alege la indicația medicului unul dintre numeroasele produse disponibile atât online cât și în diferite farmacii.
Încearcă să obții orele necesare de somn
Dacă somnul este problema ta principală atunci încearcă să obții orele necesare de somn fie prin schimbări aduse dormitorului (lumini închise, temperatură corectă, saltea confortabilă) fie prin apelarea la serviciile profesioniștilor în acest domeniu, care îți pot recomanda diferite tratamente sau sfaturi.
Toate metodele menționate mai sus pot fi ușor de integrat în viață de zi cu zi, ceea ce înseamnă că sunt și mai ușor de respectat. Cu toate acestea, trebuie menționat că recomandările sunt generale, adică rezultatele pot varia de la o persoană la alta. Dacă prezinți stare de oboseală este indicat să discuți cu medicul specialist, deoarece acesta poate evidenția cauza exactă și poate recomanda tratamentul corespunzător.