Connect with us

Eveniment

Cine încasează adaosul comercial pentru serviciile medicale prestate în străinătate | IasiAZI.ro

Published

on

În ciuda unui efort susţinut al unor terţi cu interese economice majore Narcis Copcă a reuşit să scrie istorie pentru medicina românească. Deşi i s-au pus piedici, inclusiv prin plângeri penale, a reuşit să realizeze primele două transplanturi pulmonare din România chiar în instituţia pe care o conduce.

„Acest sistem prezentat distorsionat salvează de la moarte zeci de mii de oameni în fiecare an. Prezentarea succeselor ca insuccese, a resurselor umane ca fiind fără valoare nu reprezintă altceva decât o politică de destatalizare. Astăzi sănătatea este un business la nivel global, în care interesele economice primează în faţa celor morale. La noi astăzi există un asigurat, un asigurator şi un pândar. Legea cererii şi ofertei din sănătate este diferită de cea a cererii şi ofertei din economia de zi cu zi. În sănătate oricâte servicii oferi, ele vor fi consumate. De exemplu, oricâte RMN-uri ai avea în Bucureşti, ele vor avea listă de aşteptare. Există o tendinţă de consum în exces, mai ales a serviciilor scumpe”, explică doctorul Narcis Copcă.

 

Cât au costat cele două transplanturi pulmonare în România

 

Cine poate fi oare pândarul la care se referă managerul Spitalului Sfânta Maria? Clinici private de la noi? Clinici private din străinătate? Furnizorii de medicamente? Furnizorii de aparatură medicală? Oameni cu putere care-şi doresc şi mai multă putere, adică mai mulţi bani? Sau toate odată.

„Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat servicii medicale pentru pacienţi trataţi în străinătate în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro. Mare parte dintre transferuri s-au realizat prin intermediul unor organizaţii non-guvernamentale, chiar SRL-uri. Ar fi interesant de văzut ce adaosuri comerciale au adăugat pentru serviciile lor. În mod real! Ca să vă dau un exemplu comparativ. Cele două transplanturi pulmonare realizate la noi au costat împreună în jur de 50.000 de euro. În străinătate, câteva sute de mii de euro”, relatează renumitul chirurg.

 

Narcis Copcă a preluat conducerea Spitalului Sfânta Maria în anul 1999, când era doar  o clădire lăsată în paragină. Nu avea nici măcar laborator de analize, iar dotările erau cam de anii ’30.

 

Lege aberantă: orice muzicant poate deveni manager de spital

 

„Am depus zeci de memorii la primărie pentru a-mi fi aprobate proiectele pentru dezvoltarea spitalului. Astfel am ajuns să avem secţii performante de chirurgie, transplant şi toate celelalte, inclusiv oncologie unde sunt două doctoriţe tinere foarte bine pregătite.  Noi aparţinem de primărie şi asta a fost un lucru bun adus de legea 96/2006. Că am primit sprijin şi fonduri. Toţi primarii au fost deschişi, fie că au fost de la PSD sau PNL. Doar USR se opune la absolut orice propunere care ţine de sănătate. Ei spun «nu» din start. Nici nu ascultă. Dacă are legătură cu sistemul medical este NU. Au dat vot negativ inclusiv pentru transplant”, spune managerul.

Spitalul este astăzi unul modern şi curat, cu personal bine pregătit şi amabil, o combinaţie între medici tineri entuziaşti şi doctori cu multă experienţă, care au bifat deja performanţa în medicină. „Centrul de transplant de la Sfânta Maria depune astăzi eforturi alături de Ministerul Sănătăţii pentru a găsi soluţii şi pentru pacienţii care nu pot fi operaţi la noi. Și cred că le şi avem deja, mai trebuie doar să le şi punem în practică”, dezvăluie medicul.

Legea 95/2006 vine însă şi cu probleme, pentru că a lovit puternic în sistemul medical. „Ea permite ca oricine să poată deveni manager de spital. Adică şi un muzicant, un pictor, de exemplu. Statul a dorit să-şi pună la butoane oameni pe care să poată apăsa liderii politici locali pentru fel şi fel de interese. Eu consider că un manager de spital trebuie să fie doctor sau măcar să aibă o pregătire specială în medicină. Au fost situaţii aberante în care foşti şefi de cimitire au ajuns directori de spitale. Vă imaginaţi că performanţele nu au fost unele excepţionale”, adaugă Narcis Copcă.

 

 

Cum a vrut Guvernul Cioloş să înlăture medicii de renume

 

Aberaţiile nu s-au oprit aici. Guvernul Cioloş a adus pe masă o propunere legislativă prin care dorea să permită ca şefi de secţii să devină aproape chiar şi rezidenţii. Vlad Voiculescu a fost ministrul Sănătăţii care a încercat să impună astfel de idei. Acesta nu are studii medicale, dar s-a insistat mult pe ideea că a fost impus în sistem de unchiul său, Nic Voiculescu, care a absolvit într-adevăr Facultatea de Medicină. El a devenit practic milionar din business-ul cu medicamente şi, potrivit unor surse, ar construi un spital gigantic în SUA.

„Ideea era să fie îndepărtaţi profesioniştii din sistem pentru că ei sunt mai vocali, au multă experienţă, au capacitatea de a crea acea stare de revoltă când lucrurile nu funcţionează. Și se dorea linişte. Adică nişte marionete ca şefi de secţii. De exemplu, în Germania, acest lucru nici nu ar intra în discuţie vreodată. Niciodată nu ar permite ca în vreo funcţie de conducere să nu fie un profesor de exemplu”, povesteşte managerul de la Sfânta Maria.

O altă idee care ar îngropa complet sistemul medical ar fi privatizarea lui totală, este de părare Narcis Copcă.

 

Cum a căzut Guvernul Boc de la o dezbatere pe sănătate

 

 

„În Austria sunt doar două spitale mici private. Restul sunt ale statului. AKH e al statului, are buget de 1 miliard de euro anual. Dacă s-ar privatiza totul s-ar face liste de aşteptare interminabile şi deloc echilibrate în gestiune. Soluţia ar fi mai degrabă adoptarea unui model mixt, asigurarea suplimentară. Cum este în Germania sau Grecia. Dacă plăteşti mai mulţi bani pentru asigurările de sănătate beneficiezi de servicii suplimentare, mai puţini pentru cele de bază şi tot aşa. Poate s-a uitat, dar căderea Guvernului Boc de aici a început. De la ideea privatizării  sistemului medical,  de la o luptă de idei în acest sens. Privatizăm sau nu sistemul de sănătate? Apoi s-a ajuns la salvări, SMURD, Raed Arafat, care nu dorea privatizarea totală. Dezbaterea pe sănătate a fost practic nucleul. S-a pus problema privatizării Caselor de Asigurări. Oricum, în opinia mea privatizarea totală  în mod cert nu este o soluţie sustenabilă.  Factura plătită de statul român ar fi una gigantică şi ar destabiliza economic România. Nu cred că ne-am mai reveni”, explică acesta.

„Sănătatea trebuie văzută de societate cu toţi ochii, şi cu ochii sufletului, dar şi cu ochii minţii. Miza în sănătate este astăzi în primul rând una economică. Creşterea salariilor medicilor este o lovitură extrem de puternică pentru privatizarea deşănţată care s-a dorit în sistemul de sănătate. Această creştere conservă practic sistemul de sănătate românesc şi nu permite plecarea specialiştilor în ritmul în care se pleca până acum. Sistemul nu este perfect nicăieri. Nu mi-aş putea imagina un război hibrid mai ieftin decât cel de privatizare totală a sistemului medical. Ar duce imediat la destabilizarea ţării. Este bine ca oamenii să nu se lase amăgiţi de elementele private care vor veni şi vor da românului 100 de ani la viaţă. Nu vor da nimic, dar vor atrage disfuncţii economice ireparabile”, avertizează Narcis Copcă.

(Articol publicat în ediţia revistei Capital de luni, 27 august 2018. Publicaţia este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.)

IasiAZI.ro

Facebook Comments
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Stirile Olteniei se lansează azi!

Published

on

By

La mulți ani Oltenia, la mulți ani România!

Azi, de Ziua României, ia naștere proiectul online Știrile Olteniei.

Cele mai noi știri din Gorj, Dolj, Olt, Mehedinți și Vâlcea, ce trebuie luate în seamă, verificate, o să apară prima dată aici!

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

3 lucruri de care poți avea nevoie în grădina ta și a căror utilitate nu o știai

Published

on

By

Dacă ești printre fericiții posesori ai unei case cu curte sau grădină pe care o poți folosi atât pentru activități recreative cât și pentru relaxare și liniște, ar trebui să știi deja că există foarte multe lucruri de care ai nevoie pentru a-ți menține mica ta oază de liniște în condiții optime. Aproape sigur ai descoperit, în timpul petrecut având grijă de casă și grădină, foarte multe utilaje,echipamente, instrumente și lucruri pe care, înainte, nu le percepeai utilitatea, cu adevărat. Astăzi, dacă te gândești de exemplu la tunsul gazonului din grădina ta fără o motocoasă sau o mașină de tuns, ți s-ar părea ceva inuman să pui mâna pe o coasă clasică și să pierzi ore în șir făcând ceva atât de linear și plictisitor. Ei bine, probabil că mai există multe alte echipamente sau lucruri la care, cel mai probabil, nu te-ai gândit, și care îți pot ușura viața în viitor. 

Iată 3 lucruri de care poți avea nevoie în grădina ta și a căror utilitate nu o știai !

 

 

Pentru a delimita zonele din grădina ta într-un mod eficient și plăcut poți apela la utilizarea unui garduleț solar LED. Acest accesoriu atât de folositor unei grădini moderne are dublu scop: delimitarea zonelor și a traseelor din grădină și iluminarea lor pe timpul nopții. Acest gard este dotat cu un dispozitiv solar care generează energie electrică pe timpul zilei pentru a putea fi folosită, ulterior, pe timpul nopții și, astfel, consumul de energie electrică pentru iluminarea curții pe timpul nopții va fi aproape de zero. De asemenea acest gard este proiectat să se aprindă la apus și să se închidă, automat, la răsărit.

 

  • Prelată pentru grădină

 

Probabil ai auzit de prelată pentru grădină, însă, poate te-ai gândit că aceasta este folosită doar în scopuri industriale, la ferme sau culturi de legume. Ei bine, trebuie să știi că poți folosi prelate și pentru a acoperi anumite zone din grădina ta atunci când ai nevoie să te adapostesti de ploaie. De exemplu, dacă organizezi o petrecere în curte sau un grătar și vine o ploaie torențială poți apela la prelate impermeabile de la Bricolaj pentru a fi sigur că petrecerea sau grătarul nu vor fi influențate de condițiile meteorologice. O astfel de prelată poate deveni extrem de folositoare pentru tine.

 

  • Sistem de răcire cu ceață

 

Un astfel de sistem devine extrem de folositor pentru confortul tău și al familiei tale în intimitatea propriei grădini atunci când temperaturile exterioare devin insuportabile, vara. Acest sistem se poate monta pe prelată ,pe umbrelele amenajate în grădină sau pe terasă și consumă foarte puțină apă. Acest sistem produce o perdea de microparticule reci care îți vor scădea temperatura în grădină și va face ca zilele toride de vară să devină mult mai suportabile.

Așadar, pe lângă toate uneltele, echipamentele și utilajele care sunt necesara într-o grădină modernă, poți apela și la un gărduleț solar LED pentru delimitarea curții și iluminare nocturnă, prelate pentru a-ți proteja invitații de ploaie atunci când organizezi o petrecere în curte sau un sistem de răcire cu ceață pe care îl poți folosi vara, pentru ca tu și familia ta să vă bucurați de grădină în orice condiții.

 

sursa foto: Unsplash.com

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Raportul pe care ORICE companie trebuie sa il trimita: risti amenzi uriase daca nu o faci!

Published

on

By

Sunt multe obligatii pe care le ai in calitate de persoana juridica, mai ales de ordin birocratic. Insa, atunci cand se gandesc sa isi infiinteze propria firma, foarte putini oameni se gandesc la evidenta deseurilor si la raportul pe care trebuie sa il trimita an de an. In necunostinta de cauza, asa ajung multi patroni sa primeasca amenzi ce pot ajunge si pana la 40.000 de lei! Prin urmare, informarea este primul pas pentru a evita penalizari costisitoare, cel de-al doilea pas important fiind externalizarea acestei răspunderi catre o companie specializata.

Ce presupune gestionarea si evidenta deseurilor pentru o persoana juridica

 

In primul rand, ce presupune gestionarea deseurilor? Orice societate, indiferent de marime si de activitate, produce deseuri. Fie ca este vorba despre cosul de gunoi din bucataria biroului sau despre o activitate industriala in masa, orice companie lasa ceva in urma din acest punct de vedere. Prin activitatea de gestionare si de evidenta a deseurilor, persoana juridica identifica tipul de deseuri produse, apoi devine responsabila cu evidente lunare si rapoarte anuale. Responsabilul de mediu este cel care se ocupa de aceste aspecte, in anumite situatii speciale fiind chiar nevoie ca acesta sa aiba cursuri de specialitate.

Aceste situatii speciale fac referire la firmele autorizate sa colecteze deseuri, pentru care apar obligații in plus, cum ar fi evidente si raportari legate de baterii, echipamente electronice si nu numai.

Despre raportarea anuala

Pe langa evidentele lunare, toate societatile sunt obligate sa trimita un raport – fie pe suport de hartie, fie pe suport electronic, pe SIM (Sistemul Integrat de Mediu).

Sistemul Integrat de Mediu este un sistem activ din anul 2013, prin intermediul caruia se fac raportari de la societati in privinta deseurilor, substantelor periculoase, biosecuritatii si altele. Tot aici se depun si cereri pentru eliberarea de diverse documente: avizul de mediu, acordul de mediu, autorizatia de mediu, autorizatia integrata de mediu, stabilirea obligatiilor de mediu, revizuirea actelor reglementare.

In ceea ce priveste evidenta deseurilor, orice companie trebuie sa trimita acest raport catre SIM pana in data de 15 martie a anului ce succede anul de raportare. Daca acest pas nu este facut, deseori din necunostinta de cauza, persoana juridica risca o amenda intre 15.000 si 30.000 de lei – iar cel mai rau lucru este faptul ca penalizarile se pot cumula!

Drept urmare, externalizarea acestor obligații este un pas crucial pentru orice societate comerciala care vrea sa se asigure ca gestionarea deseurilor va fi un proces executat corect, de la inceput, pana la final – raportarea SIM de la Stratos este doar unul dintre serviciile oferite de aceasta firma specializata in consultanta de mediu, extrem de util pentru orice patron care vrea sa lase acest procedeu in maini sigure.

In concluzie, este important, in special pentru un antreprenor la inceput de drum, sa nu uite sa se intereseze in privinta tuturor obligatiilor pe care companiile le au din punct de vedere al mediului inconjurator. Oricine produce deseuri, in special o firma, asa ca evita amenzile uriase si stai linistit cu ajutorul unor persoane specializate in toti pasii din spatele gestiunii deseurilor.

 

Sursa foto: pixabay.com

Facebook Comments
Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

Eveniment3 zile ago

Stirile Olteniei se lansează azi!

La mulți ani Oltenia, la mulți ani România! Azi, de Ziua României, ia naștere proiectul online Știrile Olteniei. Cele mai noi...

Antica Studio Antica Studio
Exclusiv3 zile ago

Masajul – prilej de relaxare și răsfăț

Masajul este o tehnică care a fost folosită de secole pentru a promova relaxarea și starea de bine. Astăzi, masajul...

Eveniment4 zile ago

3 lucruri de care poți avea nevoie în grădina ta și a căror utilitate nu o știai

Dacă ești printre fericiții posesori ai unei case cu curte sau grădină pe care o poți folosi atât pentru activități...

drojdie inactiva drojdie inactiva
Uncategorized4 zile ago

Cum imbunatateste drojdia inactiva aluaturile dospite

Drojdia inactiva, cunoscuta ca si drojdie dezactivata sau „nutritional yeast”, nu actioneaza ca si agent de crestere in aluaturile dospite....

Eveniment4 zile ago

Raportul pe care ORICE companie trebuie sa il trimita: risti amenzi uriase daca nu o faci!

Sunt multe obligatii pe care le ai in calitate de persoana juridica, mai ales de ordin birocratic. Insa, atunci cand...

Afaceri5 zile ago

Ritualuri pentru începerea anului școlar

Deschiderea unui nou an școlar este un eveniment așteptat de mulți elevi, chiar dacă acest lucru coincide cu finalizarea vacanței...

Eveniment5 zile ago

Vrei ca animalul tău de companie să aibă o creștere armonioasă? Iată aici câteva sfaturi importante de care trebuie să ții cont pentru câinele tău!

Să îți achiziționezi un câine nu este o decizie foarte simplă. Aceasta îți va schimba viața radical, deoarece în locuința...

ferestre termopan ferestre termopan
Social5 zile ago

5 beneficii pentru ferestre termopan cu geam dublu

Gama de ferestre termopan si usile cu geam dublu se diferentiaza de restul datorita faptului ca sunt formate din doua...

Eveniment5 zile ago

Ce metode chirurgicale te pot ajuta să îți mărești și să îți îngrosi penisul?

Faloplastia (sau penoplastia) este o procedură chirurgicală intimă care permite mărirea penisului. Pacienții care doresc îngroșarea sau prelungirea penisului au...

Haine sport Haine sport
Social7 zile ago

Haine sport pentru sezonul rece

Îți place la nebunie să faci sport, și mai ales, să faci sport în natură? Nu ştii ce haine sport...

Ferestre termopan Ferestre termopan
Social7 zile ago

Ferestre termopan, piesa cheie în amenajarea băii

Ferestre termopan sunt o alegere inspirată pentru a fi montate în baie atât din punct de vedere al funcționalității, cât...

Știri din județ7 zile ago

Alege excelența în servicii medicale! – Centrul Medical Gh Iliev Iași

La Centrul Medical Gh Iliev din Iași este creat un mediu concentrat pe oameni și nevoile acestora. Oferă un spectru...

Social7 zile ago

Importanța screening-ului și a diagnosticului prenatal

Ce sunt testele prenatale? Testele prenatale sunt teste efectuate în timpul sarcinii pentru a verifica starea de sănătate a femeii...

Uncategorizedo săptămână ago

Articole vestimentare perfecte pentru barbati in sezonul rece

Toamna aduce cu sine temperaturi scazute care se vor resimti pentru cel putin cateva luni. Chiar daca nu este vorba...

Evenimento săptămână ago

Anunț de începere a implementării proiectului societății PRO MAYS SRL

24.11.2022 Anunț de începere a implementării proiectului societății PRO MAYS SRL PRO MAYS S.R.L anunță lansarea proiectul cu titlul ”Granturi...

Motofierăstrău Motofierăstrău
Socialo săptămână ago

Motofierăstrău electric sau pe benzină: pro şi contra

Alegerea unui motofierăstrău nu este întotdeauna un lucru uşor de făcut. Mai ales când există atât de multe modele pe...

Știrile Săptămânii