Connect with us

Eveniment

Criza lirei turcești pune Europa în alertă | IasiAZI.ro

Published

on

Îngrijorarea investitorilor privind capacitatea Turciei de a-şi înapoia datoriile, tensiunile provocate în relaţia cu Washingtonul, dar şi sancţiunile economice impuse de Donald Trump, au dus la devalorizarea lirei turceşti, care s-a depreciat cu 40% de la începutul anului. La aproape zece ani de la declanşarea crizei economice, Europa încă mai trăieşte cu teama unei contagiuni. Cât de real mai este însă pericolul unei crize financiare extinse în Europa?

Cu Grecia încă în perioada de convalescenţă, cu Spania şi Portugalia care prezintă încă simptome de criză economică din cauza nivelului ridicat al datoriilor dar şi al şomajului crescut, Europa nu pare să-şi fi revenit pe deplin după criza financiară şi economică declanşată în 2018. Astfel că devalorizarea lirei turceşti din aceste zile a readus frica unui eventual risc de contagiune pe continentul european.

De la începutul anului 2018 şi până în luna august, lira turcească a pierdut peste 40% din valoare, în principal din cauza temerilor privind influenţa preşedintelui Erdogan asupra economiei, dar şi a cererilor sale repetate de scădere a ratelor dobânzilor şi a înrăutăţirii legăturilor cu SUA. Sancţiunile anunţate de Statele Unite ale Americii au fost doar gazul turnat pe un foc care ardea deja mocnit. Preşedintele Donald Trump a anunţat pe data de 10 august că Statele Unite ale Americii dublează tarifele vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu intraseră deja în vigoare la data de 23 martie. Pe 10 august, Trump a anunţat că, în cazul Turciei, Washingtonul va aplica tarifele vamale de 50% la importurile de oţel şi de 20% la importurile de aluminiu. La scurt timp după acest anunţ, moneda Turciei a atins un minim istoric, de şase lire pentru un dolar, după ce în cursul nopţii s-a depreciat cu peste 5%.

Deprecierea lirei turceşti s-a oprit în dimineaţă zilei de 13 august, după ce înregistrase un minim istoric de 7,24 lire/dolar, în urma angajamentului Băncii Centrale a Turciei de a furniza „toate lichidităţile” necesare băncilor şi a deciziei de reducere a rezervelor minime obligatorii în valută şi monedă locală pentru băncile turceşti.

 

Unda de şoc

Declinul lirei turceşti a afectat în data de 13 august şi pieţele bursiere din Asia, a majorat cererea pentru dolari, franci elveţieni şi yeni, şi a dus la deprecierea randului din Africa de Sud. De asemenea, Bursa de la Atena a înregistrat tot pe 13 august o scădere de 3%, iar costurile de finanţare a ţării au crescut ca urmare a temerii privind riscul de contagiune apărut în urma cutremurului valutar al lirei turceşti.

La scurt după deprecierea lirei până la un nivel minim istoric, în aceeaşi zi de 13 august, acţiunile Piraeus Bank au scăzut cu 8,24%, Alpha Bank a închis cu o pierdere de 7,47%, National Bank of Greece a pierdut 6,43% din valoare, iar Eurobank, 4,7%. De asemenea, costurile de împrumut ale Greciei au crescut cu 4,29%, cea mai ridicată valoare din iunie.

Conform Băncii pentru Reglementări Internaţionale, citată într-o analiză a Saxo Bank, expunerea băncilor străine pe datoria Turciei se ridică în acest moment la valoarea de 223,3 miliarde de dolari, băncile spaniole şi franceze deţinând cele mai mari creanţe, în valoare de 80,9 miliarde de dolari şi, respectiv, 35,1 miliarde de dolari. Creanţele bancare străine au crescut semnificativ din 2005 pe măsură ce deficitul de cont curent al Turciei s-a înrăutăţit. Ca să ne facem o idee, în momentul în care s-a declanşat criza din Grecia, expunerea băncilor străine pe datoria Greciei era de 300 de miliarde de dolari. Ce e drept, PIB-ul şi capacitatea Greciei de a rambursa datoriile erau mult mai mici decât în cazul Turciei.

 

Riscul unei noi crize

Se pune întrebarea acum dacă problema lirei turceşti s-a putea extinde şi dacă ar putea declanşa o criză extinsă în Europa. În momentul de faţă, răspunsul analiştilor financiari este cât se poate de hotărât: punctual, au existat unde de şoc determinate de prăbuşirea lirei turceşti, iar pe termen lung nu există un risc real de contagiune în Europa.

„Creanţele spaniole şi franceze asupra Turciei nu sunt îndeajuns de mari pentru a înghiţi din punct de vedere material capitalul; mai mult, sistemul financiar european şi Indicele Financiar Subordonat al Europei Markit iTraxx (ce măsoară calitatea creditării în rândul băncilor europene din datoria lor subordonată) încă se tranzacţionează la niveluri scăzute din punct de vedere istoric, fără a da semnale de panică generalizată”, este de părere Peter Garnry, Head of Equity Strategy la Saxo Bank. 

Aşadar, riscul real de izbucnire a unei noi crize are în continuare o amploare limitată, consideră observatorii, iar pericolul nu vine în niciun caz dinspre lira turcească. „Guvernul italian, care intenţionează să intre în conflict cu Bruxelles-ul pe chestiuni bugetare, mă îngrijorează mult: va fi bomba toamnei”, mărturiseşte un bancher parizian, citat de publicaţia Le Monde.

(Articol publicat în ediţia revistei Capital de luni, 27 august 2018. Publicaţia este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.)

IasiAZI.ro

Facebook Comments
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Bucuria verde cu #focustogreenecolife in 2021

Published

on

By

Focus to green eco life, eveniment sustinut de Aqua Carpatica, te-a invitat si pe parcursul anului 2021 la actiuni constiente si intentionate legate de natura, pentru a ingriji partea vie si verde a planetei. Fie ca a fost vorba de oameni, de natura sau de animale, cu totii, impreuna, ne putem uni pentru a ne purta de grija reciproc si a avea o viata mai buna, sub sigla #focustogreenecolife.
Cerceteaza si tu viata vazuta prin prisma elementelor ce creeaza ecosistemul viu care ne inconjoara. Fa o actiune intentionata, voluntara, prin care sa aduci o schimbare pozitiva in mediul in care traiesti.
Afla cat de importanta este apa, ca resursa vitala pentru viata noastra si pentru pamant.

Poti accesa articolele despre evenimentele #focustogreenecolife si informatii legate de ape si viata verde a planetei, pe blogul proiectului https://focustogreenecolife.wordpress.com/
Desi actiunile noastre constiente pot fi modeste, acestea sunt menite sa transmita un mesaj.
Ne dorim ca si tu sa fii mereu informat, astfel incat sa devii constient de importanta atitudinii personale fata de mediul inconjurator, care sustine viata pe Pamant.
Evenimentul lunar “Focus to Green-ECO-Life”, sustinut de Aqua Carpatica, este organizat de Focus to Life (focustolife.ro), in parteneriat cu Clubul Media (clubulmedia.ro) și Portalul PR Spiritual TOT CEEA CE ESTE (totceeaceeste.ro).

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Anunt de finalizare a implementarii proiectului societatii SC Serenaris Investment SRL

Published

on

By

comunicat de presa

20.01.2022

Anunț de finalizare a implementării proiectului societății SC Serenaris Investment SRL

SC Serenaris Investment SRL anunta finalizarea proiectului cu nr RUE 12729 în-scris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.
Proiectul s-a derulat începând cu data semnării contractului de finanțare cu Mi-nisterul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/ AIMMAIPE , respectiv 30.07.2021.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea SC Serenaris Investment SRL
Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:
-menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,
-menținerea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor.

Valoarea proiectului este de 487.336,83 lei (valoarea totala) din care: 423.771,15 lei grant si 63.565,68 lei cofinanțare.

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020

SERENARIS INVESTMENT SRL

Persoană de contact:
Cornelia-Serena Pasca,
0725352463
pasca_cornelia@yahoo.com

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Anunt de finalizare a implementarii proiectului societatii SC INTERNATIONAL PAPER BUSINESS SRL

Published

on

By

comunicat de presa

 

18.01.2022

Anunț de finalizare a implementării proiectului societății  SC INTERNATIONAL PAPER BUSINESS SRL

SC INTERNATIONAL PAPER BUSINESS SRL anunță finalizarea proiectului cu nr RUE 10126 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.

Proiectul s-a derulat începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/ AIMMAIPE, respectiv 02.08.2021.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea SC INTERNATIONAL PAPER BUSINESS SRL

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

-menținerea activității pe o perioada de minimum 6 luni,

-menținerea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni de la data acordării granturilor.

Valoarea proiectului este de 834813.75 lei (valoarea totala) din care: 725925 lei grant si 108888.75 lei cofinanțare.

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020

SC INTERNATIONAL PAPER BUSINESS SRL

Persoană de contact:

Bodea Nicoleta-Ines

ipbpolus@yahoo.com

Facebook Comments
Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

Eveniment2 zile ago

Bucuria verde cu #focustogreenecolife in 2021

Focus to green eco life, eveniment sustinut de Aqua Carpatica, te-a invitat si pe parcursul anului 2021 la actiuni constiente...

Eveniment2 zile ago

Anunt de finalizare a implementarii proiectului societatii SC Serenaris Investment SRL

20.01.2022 Anunț de finalizare a implementării proiectului societății SC Serenaris Investment SRL SC Serenaris Investment SRL anunta finalizarea proiectului cu...

Social2 zile ago

Motofierastraie Rotakt cu carburator Walbro

Motofierăstraiele moderne sunt adaptate pentru a se potrivi fiecărui utilizator şi a condițiilor de lucru specifice. Înainte de a cumpăra...

Social3 zile ago

Ce beneficii obtii la inlocuirea ferestrelor vechi

Ferestrele vechi din lemn care v-au servit multi ani ar trebui totusi inlocuite cu altele noi din PVC din mai...

Eveniment4 zile ago

Anunt de finalizare a implementarii proiectului societatii SC INTERNATIONAL PAPER BUSINESS SRL

  18.01.2022 Anunț de finalizare a implementării proiectului societății  SC INTERNATIONAL PAPER BUSINESS SRL SC INTERNATIONAL PAPER BUSINESS SRL anunță...

Eveniment4 zile ago

Plexiglas – cum îți va ușura munca de zi cu zi?

O poziție organizată corespunzător la locul de muncă, este una dintre bazele muncii eficiente. Această regulă se aplică practic oricărei activități,...

Afaceri4 zile ago

Plexiglas pentru perete pentru casă și local

Cum să reîmprospătezi rapid interiorul Sticla acrilică, sau așa-numitul plexiglas, este un material cu multe avantaje. Datorită faptului că este netoxic,...

Afaceri5 zile ago

Plexiglas – cum îți va ușura munca de zi cu zi?

O poziție organizată corespunzător la locul de muncă, este una dintre bazele muncii eficiente. Această regulă se aplică practic oricărei activități,...

Afaceri5 zile ago

Ce abilități ai nevoie pentru a fi bucătar?

Ce abilități ai nevoie pentru a fi bucătar? Alegerea de a începe o carieră ca bucătar este ceva ce oricine...

Eveniment6 zile ago

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, s-a infectat cu noua tulpină de coronavirus

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a anunțat joi, 13 ianuarie, că a fost confirmat cu COVID-19. Ministrul este vaccinat cu două...

Eveniment6 zile ago

Care este importanța unei uniforme de bucătar în ospitalitate?

Multe locuri de muncă aleg să adopte o uniformă de personal, inclusiv retail, asistență medicală și medii de producție. Chiar...

Cultură6 zile ago

Care este importanța unei uniforme de bucătar în ospitalitate?

Multe locuri de muncă aleg să adopte o uniformă de personal, inclusiv retail, asistență medicală și medii de producție. Chiar...

Afacerio săptămână ago

Ce poartă bucătarul șef în husa sa de tip roll ?

Ce poartă bucătarul șef în husa sa de tip roll ? Având un set de cuțite pe care le cunoașteți...

Evenimento săptămână ago

Izolarea termică a ferestrelor – o modalitate de a reduce facturile

În multe cazuri, izolarea întregii clădiri este fie imposibilă, fie foarte costisitoare. Dacă ai un apartament într-un bloc, de obicei nu...

Afacerio săptămână ago

Izolarea termică a ferestrelor – o modalitate de a reduce facturile

În multe cazuri, izolarea întregii clădiri este fie imposibilă, fie foarte costisitoare. Dacă ai un apartament într-un bloc, de obicei nu...

Administrație localăo săptămână ago

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei Obiceiul de a purta un șorț a fost împrumutat de la est și de la...

Știrile Săptămânii