Îngrijorarea investitorilor privind capacitatea Turciei de a-şi înapoia datoriile, tensiunile provocate în relaţia cu Washingtonul, dar şi sancţiunile economice impuse de Donald Trump, au dus la devalorizarea lirei turceşti, care s-a depreciat cu 40% de la începutul anului. La aproape zece ani de la declanşarea crizei economice, Europa încă mai trăieşte cu teama unei contagiuni. Cât de real mai este însă pericolul unei crize financiare extinse în Europa?
Cu Grecia încă în perioada de convalescenţă, cu Spania şi Portugalia care prezintă încă simptome de criză economică din cauza nivelului ridicat al datoriilor dar şi al şomajului crescut, Europa nu pare să-şi fi revenit pe deplin după criza financiară şi economică declanşată în 2018. Astfel că devalorizarea lirei turceşti din aceste zile a readus frica unui eventual risc de contagiune pe continentul european.
De la începutul anului 2018 şi până în luna august, lira turcească a pierdut peste 40% din valoare, în principal din cauza temerilor privind influenţa preşedintelui Erdogan asupra economiei, dar şi a cererilor sale repetate de scădere a ratelor dobânzilor şi a înrăutăţirii legăturilor cu SUA. Sancţiunile anunţate de Statele Unite ale Americii au fost doar gazul turnat pe un foc care ardea deja mocnit. Preşedintele Donald Trump a anunţat pe data de 10 august că Statele Unite ale Americii dublează tarifele vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia.
Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu intraseră deja în vigoare la data de 23 martie. Pe 10 august, Trump a anunţat că, în cazul Turciei, Washingtonul va aplica tarifele vamale de 50% la importurile de oţel şi de 20% la importurile de aluminiu. La scurt timp după acest anunţ, moneda Turciei a atins un minim istoric, de şase lire pentru un dolar, după ce în cursul nopţii s-a depreciat cu peste 5%.
Deprecierea lirei turceşti s-a oprit în dimineaţă zilei de 13 august, după ce înregistrase un minim istoric de 7,24 lire/dolar, în urma angajamentului Băncii Centrale a Turciei de a furniza „toate lichidităţile” necesare băncilor şi a deciziei de reducere a rezervelor minime obligatorii în valută şi monedă locală pentru băncile turceşti.
Unda de şoc
Declinul lirei turceşti a afectat în data de 13 august şi pieţele bursiere din Asia, a majorat cererea pentru dolari, franci elveţieni şi yeni, şi a dus la deprecierea randului din Africa de Sud. De asemenea, Bursa de la Atena a înregistrat tot pe 13 august o scădere de 3%, iar costurile de finanţare a ţării au crescut ca urmare a temerii privind riscul de contagiune apărut în urma cutremurului valutar al lirei turceşti.
La scurt după deprecierea lirei până la un nivel minim istoric, în aceeaşi zi de 13 august, acţiunile Piraeus Bank au scăzut cu 8,24%, Alpha Bank a închis cu o pierdere de 7,47%, National Bank of Greece a pierdut 6,43% din valoare, iar Eurobank, 4,7%. De asemenea, costurile de împrumut ale Greciei au crescut cu 4,29%, cea mai ridicată valoare din iunie.
Conform Băncii pentru Reglementări Internaţionale, citată într-o analiză a Saxo Bank, expunerea băncilor străine pe datoria Turciei se ridică în acest moment la valoarea de 223,3 miliarde de dolari, băncile spaniole şi franceze deţinând cele mai mari creanţe, în valoare de 80,9 miliarde de dolari şi, respectiv, 35,1 miliarde de dolari. Creanţele bancare străine au crescut semnificativ din 2005 pe măsură ce deficitul de cont curent al Turciei s-a înrăutăţit. Ca să ne facem o idee, în momentul în care s-a declanşat criza din Grecia, expunerea băncilor străine pe datoria Greciei era de 300 de miliarde de dolari. Ce e drept, PIB-ul şi capacitatea Greciei de a rambursa datoriile erau mult mai mici decât în cazul Turciei.
Riscul unei noi crize
Se pune întrebarea acum dacă problema lirei turceşti s-a putea extinde şi dacă ar putea declanşa o criză extinsă în Europa. În momentul de faţă, răspunsul analiştilor financiari este cât se poate de hotărât: punctual, au existat unde de şoc determinate de prăbuşirea lirei turceşti, iar pe termen lung nu există un risc real de contagiune în Europa.
„Creanţele spaniole şi franceze asupra Turciei nu sunt îndeajuns de mari pentru a înghiţi din punct de vedere material capitalul; mai mult, sistemul financiar european şi Indicele Financiar Subordonat al Europei Markit iTraxx (ce măsoară calitatea creditării în rândul băncilor europene din datoria lor subordonată) încă se tranzacţionează la niveluri scăzute din punct de vedere istoric, fără a da semnale de panică generalizată”, este de părere Peter Garnry, Head of Equity Strategy la Saxo Bank.
Aşadar, riscul real de izbucnire a unei noi crize are în continuare o amploare limitată, consideră observatorii, iar pericolul nu vine în niciun caz dinspre lira turcească. „Guvernul italian, care intenţionează să intre în conflict cu Bruxelles-ul pe chestiuni bugetare, mă îngrijorează mult: va fi bomba toamnei”, mărturiseşte un bancher parizian, citat de publicaţia Le Monde.
(Articol publicat în ediţia revistei Capital de luni, 27 august 2018. Publicaţia este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.)
Mâine, 22 noiembrie 2024, ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă, la Sala Polivalentă din București. Expoziția va fi deschisă de vineri până duminică.
Se poartă învelișurile porțelanate pentru dulciurile de Crăciun.
Anul acesta, adulții pot găsi sub brad ciocolată cu jumări, bomboane cu vin fiert și praline cu… fetească neagră.
La copii, “se poartă” ciocolata sănătoasă, naturală, cu umpluturi de fructe sau chiar cu fructe întregi, în top fiind ghimbirul, umplutura de dovleac sau pralinele cu soc.
Se poartă, în sfârșit, patriotismul: Dulcelle lansează pralinele tricolor și turta dulce 1 decembrie, special pentru Ziua României.
Festivalul Chocolate Saga deschide sezonul cadourilor cu o ediție de Crăciun a evenimentului, la Sala Polivalentă din București și va reuni cele mai mari nume din România în domeniul ciocolatei.
Fiind singura expoziție de profil din țară, ciocolatierii și-au exprimat nevoia acestui eveniment înainte de luna decembrie, cu scopul de a definitiva contractele și parteneriatele pentru perioada sărbătorilor. Nu vor lipsi demonstrațiile live, lansarea unor noi colecții de praline și cadouri personalizate pentru Sărbătorile de iarnă.
“Această ediție de Crăciun pare să devină cea mai așteptată tradiție. După 3 ediții în doar doi ani, piața de ciocolată din România prinde contur. Atât maeștrii ciocolatieri, cât și vizitatorii, se declară mai interesați de ediția de Crăciun, care a început ca o ediție-pilot și s-a transformat în evenimentul anului.” (Adina Istrate, organizator)
Partenerii evenimentului
Partenerii oficiali Omnia Gusti Chefs Supplier, unul dintre cei mai mari furnizori de ingrediente pentru industria de cofetării si patiserii din România si Dulcelle, unul dintre cei mai cunoscuți si talentați manufacturieri de praline premiate la nivel internațional, vor susține Festivalul Chocolate Saga.
Live – evenimente spectaculoase de creație cu și din ciocolată
La această ediție, organizatorii au pregătit o zonă pentru demonstrații, in care maeștri talentați ai ciocolatei vor susține demonstrații in toate cele 3 zile de eveniment, potrivite pentru toate tipurile de public – de la spectacole de creație, la demonstrații practice. Acestea vor fi transmise live atât pe ecranele expoziției, cat si pe paginile de social media Chocolate Saga și ale partenerilor media.
Cei care vor fi prezenți vor putea învăța cum se fac pralinele, dar și secretul momentului: cum se prepară celebra ciocolata Dubai.
Se lansează Colecțiile de Sărbători
Cadourile de Moș Nicolae și de Crăciun încep cu dulciurile. Iar dulciurile încep cu ciocolata. În România, ciocolata începe cu Chocolate Saga. Oamenii de toate vârstele vor să vadă noile colecții și să le achiziționeze din timp.
Ciocolata sănătoasă – 80% dintre expozanți au produse benefice pentru sănătate și mai mult de jumătate au și produse de post.
“Realitatea este că ciocolata românească este spectaculoasă, atât din punct de vedere al lucrării estetice, cât și atunci când vorbim de gust și de ….sănătate. 80% dintre expozanți aduc în expoziție produse sănătoase. Unii dintre ei plusează și dau un scop medicinal preparatelor.“ (Adina Istrate, organizator)
Ce se poartă de Crăciun
“Se poartă învelișul porțelanat pentru prăjituri si, din câte îmi dau seama după cantitățile uriașe comandate de parteneri, în mod clar se poartă ciocolata premium, de cea mai bună calitate. Rămâne în top vânzări ciocolata Dubai, dar urcă și umpluturile cu fructe sau uleiuri esențiale pentru sărbători.” (Octavian Petruț, Kestar)
„Suntem mândri că suntem români, motiv pentru care am creat o colecție de praline tricolor și una de turtă dulce în motive tradiționale românești, colecții pe care le-am prezentat și peste hotare să ne reprezinte gustul cu mândrie. ” (Ioana Bunea&Carmela Dragomir, Dulcelle)
“Într-o lume tot mai digitalizată, avem nevoie de conectare.
Iar când vine vorba de industria de cofetărie, ciocolata este de departe pe primul loc.
În această perioadă, ciocolatierii setează trend-uri noi, gusturi de sărbătoare și împărtășesc pasiunea lor publicului larg. Suntem bucuroși să susținem aceasta întâlnire unică între ciocolatieri și venim totodată în întâmpinarea pasionaților care își creează singuri deserturile acasă.” (Marian Anghel, owner OmniaGusti)
Am înțeles că industria are nevoie de o întâlnire cu public la București, perioada sărbătorilor de iarnă fiind cea mai aglomerată din an pentru acest sector. Și pentru că este un subiect de interes național, suntem bucuroși să intermediem această întâlnire unică între ciocolatieri, partenerii noștri care prepară și vând produsele, cumpărători și publicul larg. Este momentul în care se lansează colecțiile, se semnează contractele, se fac degustări și chiar rezervări pentru sărbători. Este momentul în care se stabilesc trendurile și pasii de urmat în anul viitor.” (Andreea Ilina, organizator)
Chocolate Saga, cel mai mare Festival al Ciocolatei din Romania, ediția a 4-a de Crăciun, se desfășoară la Sala Polivalentă, în București, în perioada 22 -24 noiembrie 2023 , de vineri, orele 12:00 până duminică orele 18.00. Biletul de intrare costă 15 Ron, iar copiii sub 10 ani și persoanele cu dizabilități beneficiază de intrare gratuită.
În bucătărie, fiecare instrument are un rol important, iar un cuțit de calitate poate transforma modul în care pregătești ingredientele. Cuțitul de bucătărie Koken este un partener indispensabil pentru orice pasionat de gătit sau bucătar profesionist. Cu un design simplu, dar eficient, și o lamă bine ascuțită, acest cuțit îmbină funcționalitatea cu un aspect elegant. Dacă ești în căutarea unui instrument versatil și durabil, acest model poate fi soluția ideală. Descoperă mai multe produse premium pe koken.ro.
Design și calitate
Cuțitul Koken este fabricat din oțel de înaltă calitate, ceea ce îi conferă o rezistență remarcabilă și o durată de viață lungă. Lama este proiectată pentru a tăia cu ușurință diverse ingrediente, de la carne la legume sau fructe, oferind tăieturi precise și uniforme. Finisajul atent al lamei previne deteriorarea ingredientelor delicate, păstrând aspectul și gustul acestora.
Mânerul ergonomic, fabricat din materiale rezistente, asigură o prindere confortabilă și sigură. Designul său echilibrat reduce oboseala mâinilor, chiar și în timpul utilizării îndelungate.
Utilitate și versatilitate
Acest cuțit este un instrument multifuncțional care poate fi utilizat pentru o gamă largă de operațiuni culinare:
Tocarea rapidă a cepei, usturoiului sau altor legume pentru supe și tocănițe.
Felierea precisă a cărnii sau a peștelui pentru preparate sofisticate.
Tăierea uniformă a fructelor pentru deserturi sau garnituri.
Indiferent de complexitatea rețetei, cuțitul Koken este capabil să răspundă tuturor cerințelor.
Avantajele cuțitului de bucătărie Koken
Performanță constantă: Lama bine ascuțită oferă tăieturi precise și ușor de realizat.
Durabilitate: Materialele de înaltă calitate asigură rezistența cuțitului în timp.
Ergonomie: Mânerul confortabil permite o utilizare ușoară și reduce riscul de accidente.
Aspect clasic: Designul său simplu și elegant îl face potrivit pentru orice bucătărie.
Îngrijirea și întreținerea cuțitului
Pentru a menține performanțele acestui cuțit, este recomandat să fie curățat manual cu apă caldă și detergent. Evită utilizarea mașinii de spălat vase, deoarece aceasta poate deteriora lama sau mânerul. O ascuțire periodică este esențială pentru a păstra cuțitul la standarde optime.
Concluzie
Cuțitul de bucătărie Koken este alegerea ideală pentru oricine își dorește un instrument fiabil și versatil. Fie că îl folosești pentru gătitul zilnic sau pentru rețete complexe, acest cuțit te va ajuta să obții rezultate profesionale. Descoperă întreaga gamă de produse de calitate pe koken.ro.
Mâine, 22 noiembrie 2024, ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă, la Sala Polivalentă din București. Expoziția va fi deschisă de vineri până duminică.
Se poartă învelișurile porțelanate pentru dulciurile de Crăciun.
Anul acesta, adulții pot găsi sub brad ciocolată cu jumări, bomboane cu vin fiert și praline cu… fetească neagră.
La copii, “se poartă” ciocolata sănătoasă, naturală, cu umpluturi de fructe sau chiar cu fructe întregi, în top fiind ghimbirul, umplutura de dovleac sau pralinele cu soc.
Se poartă, în sfârșit, patriotismul: Dulcelle lansează pralinele tricolor și turta dulce 1 decembrie, special pentru Ziua României.
Festivalul Chocolate Saga deschide sezonul cadourilor cu o ediție de Crăciun a evenimentului, la Sala Polivalentă din București și va reuni cele mai mari nume din România în domeniul ciocolatei.
Fiind singura expoziție de profil din țară, ciocolatierii și-au exprimat nevoia acestui eveniment înainte de luna decembrie, cu scopul de a definitiva contractele și parteneriatele pentru perioada sărbătorilor. Nu vor lipsi demonstrațiile live, lansarea unor noi colecții de praline și cadouri personalizate pentru Sărbătorile de iarnă.
“Această ediție de Crăciun pare să devină cea mai așteptată tradiție. După 3 ediții în doar doi ani, piața de ciocolată din România prinde contur. Atât maeștrii ciocolatieri, cât și vizitatorii, se declară mai interesați de ediția de Crăciun, care a început ca o ediție-pilot și s-a transformat în evenimentul anului.” (Adina Istrate, organizator)
Partenerii evenimentului
Partenerii oficiali Omnia Gusti Chefs Supplier, unul dintre cei mai mari furnizori de ingrediente pentru industria de cofetării si patiserii din România si Dulcelle, unul dintre cei mai cunoscuți si talentați manufacturieri de praline premiate la nivel internațional, vor susține Festivalul Chocolate Saga.
Live – evenimente spectaculoase de creație cu și din ciocolată
La această ediție, organizatorii au pregătit o zonă pentru demonstrații, in care maeștri talentați ai ciocolatei vor susține demonstrații in toate cele 3 zile de eveniment, potrivite pentru toate tipurile de public – de la spectacole de creație, la demonstrații practice. Acestea vor fi transmise live atât pe ecranele expoziției, cat si pe paginile de social media Chocolate Saga și ale partenerilor media.
Cei care vor fi prezenți vor putea învăța cum se fac pralinele, dar și secretul momentului: cum se prepară celebra ciocolata Dubai.
Se lansează Colecțiile de Sărbători
Cadourile de Moș Nicolae și de Crăciun încep cu dulciurile. Iar dulciurile încep cu ciocolata. În România, ciocolata începe cu Chocolate Saga. Oamenii de toate vârstele vor să vadă noile colecții și să le achiziționeze din timp.
Ciocolata sănătoasă – 80% dintre expozanți au produse benefice pentru sănătate și mai mult de jumătate au și produse de post.
“Realitatea este că ciocolata românească este spectaculoasă, atât din punct de vedere al lucrării estetice, cât și atunci când vorbim de gust și de ….sănătate. 80% dintre expozanți aduc în expoziție produse sănătoase. Unii dintre ei plusează și dau un scop medicinal preparatelor.“ (Adina Istrate, organizator)
Ce se poartă de Crăciun
“Se poartă învelișul porțelanat pentru prăjituri si, din câte îmi dau seama după cantitățile uriașe comandate de parteneri, în mod clar se poartă ciocolata premium, de cea mai bună calitate. Rămâne în top vânzări ciocolata Dubai, dar urcă și umpluturile cu fructe sau uleiuri esențiale pentru sărbători.” (Octavian Petruț, Kestar)
„Suntem mândri că suntem români, motiv pentru care am creat o colecție de praline tricolor și una de turtă dulce în motive tradiționale românești, colecții pe care le-am prezentat și peste hotare să ne reprezinte gustul cu mândrie. ” (Ioana Bunea&Carmela Dragomir, Dulcelle)
“Într-o lume tot mai digitalizată, avem nevoie de conectare.
Iar când vine vorba de industria de cofetărie, ciocolata este de departe pe primul loc.
În această perioadă, ciocolatierii setează trend-uri noi, gusturi de sărbătoare și împărtășesc pasiunea lor publicului larg. Suntem bucuroși să susținem aceasta întâlnire unică între ciocolatieri și venim totodată în întâmpinarea pasionaților care își creează singuri deserturile acasă.” (Marian Anghel, owner OmniaGusti)
Am înțeles că industria are nevoie de o întâlnire cu public la București, perioada sărbătorilor de iarnă fiind cea mai aglomerată din an pentru acest sector. Și pentru că este un subiect de interes național, suntem bucuroși să intermediem această întâlnire unică între ciocolatieri, partenerii noștri care prepară și vând produsele, cumpărători și publicul larg. Este momentul în care se lansează colecțiile, se semnează contractele, se fac degustări și chiar rezervări pentru sărbători. Este momentul în care se stabilesc trendurile și pasii de urmat în anul viitor.” (Andreea Ilina, organizator)
Chocolate Saga, cel mai mare Festival al Ciocolatei din Romania, ediția a 4-a de Crăciun, se desfășoară la Sala Polivalentă, în București, în perioada 22 -24 noiembrie 2023 , de vineri, orele 12:00 până duminică orele 18.00. Biletul de intrare costă 15 Ron, iar copiii sub 10 ani și persoanele cu dizabilități beneficiază de intrare gratuită.