Connect with us

Eveniment

Top 10 produse dispărute din casele românilor | IasiAZI.ro

Published

on

De la 1 septembrie 2018 becul cu halogen va ajunge pe această listă, întrucât următoarea etapă a reglementării UE prevede interzicerea surselor de iluminat non-direcţionale cu halogen – cunoscute altfel ca „becurile standard în formă de pară sau lumânare”. Pentru locuinţele din România, acest lucru marchează următorul pas spre un stil de viaţă mai ecologic, care reduce semnificativ consumul de energie – şi aduce un alt articol comun mai aproape de dispariţie.

Privitul imaginilor din vacanţă ale familiei cu ajutorul unui proiector cu diapozitive sau ascultatul la Walkman sunt acum activităţi ale trecutului, care au fost înlocuite ca urmare a schimbărilor tehnologice şi sociale.

“Interzicerea treptată a becurilor cu halogen este dovada unui angajament asumat la nivel european pentru economisirea energiei şi reducerea amprentei de carbon. Acest lucru nu este doar o oportunitate de a beneficia de facturi reduse la curent electric, ci oferă consumatorilor posibilitatea de a alege o anumită temperatură de culoare, calitate şi design, atunci când se face trecerea la becuri cu LED”, a declarat Bogdan Balaci, Director General Philips Lighting/Signify pentru Sud-Estul Europei.

Signify a încheiat cu parteneriat cu Deborah Sugg Ryan, profesor la Universitatea din Portsmouth, pentru a dezvălui topul articolelor casnice dispărute din ultimele decade. După ce a examinat mai multe locuinţe, profesorul Sugg Ryan a indicat mai multe articole care au evoluat treptat sau au fost eliminate – becul incandescent ocupând un loc printre cele mai recente articole ce completează această listă.

 1. Becul incandescent
 2. Telefonul fix cu disc
 3. Pick-up-ul
 4. Pagini aurii
 5. Video-ul
 6. Walkman-ul
 7. Faxul
 8. Maşina de scris
 9. Discheta
 10. Modemul dial-up

Holul

Telefon fix cu disc

Telefonul fix cu disc este o curiozitate pentru adolescenţii de astăzi care au crescut cu telefoane cu butoane şi cu ecran tactil. Părinţii vigilenţi au blocat tastatura pentru a împiedica adolescenţii să facă apeluri lungi, costisitoare. Când Serviciul de Telecomunicaţii Britanic a fost privatizat în 1984, o nouă gamă de telefoane a devenit disponibilă pentru închiriere şi vânzare, iar telefonul cu disc rotativ a dispărut treptat. În ciuda dispariţiei telefonului cu disc rotativ, expresiile „formează un număr” şi „închide” (însemnând a aşeza receptorul la loc în furcă) se folosesc şi azi.

 

Masa pentru telefon

În mod tipic, gospodăriile aveau doar un telefon, care era păstrat pe o poliţă sau o masă în hol. Acest lucru a dus la dezvoltarea mesei pentru telefon, care a fost foarte populară între anii 1920 şi 1960. Masa pentru telefon consta în mod tipic într-o singură piesă de mobilier formată dintr-un scaun, lângă care se afla o poliţă pe care era aşezat telefonul, iar dedesubt erau agendele de telefon şi Pagini Aurii. Multe gospodării ţineau o cutie cu bani pe poliţă pentru a plăti apelurile telefonice sau o clepsidră, pentru ca utilizatorii să vorbească puţin la telefon. Declinul său a început odată cu apariţia telefonului fără fir.

Sufrageria

Aparatul video sau VCR

Disponibil din 1963, aparatul VCR a atins succesul pe piaţă în 1975, majoritatea oamenilor mai degrabă închiriindu-l, deoarece era foarte costisitor. Caseta video avea câteva inconveniente, printre care o lungime limitată din cauza căreia înregistrările erau tăiate brusc, uzându-se în timp. Pe la finele anilor 1980, mai mult de jumătate dintre locuinţe aveau un aparat video. DVD playerele au devenit populare în anii 1980 şi 1990, însă înregistrările video au persistat, deşi DVD-urile au devenit disponibile, până când camerele video digitale au devenit tot mai accesibile ca preţ.

Albumul de fotografii

Puţini dintre noi mai printează fotografiile, acum când există camerele telefoanelor mobile performante, iar reţelele de socializare acţionează ca un portal pentru instantaneele noastre preferate.

“Familia mea nu poate fi singura cu copilul cel mare născut la finalul anilor 1990 şi care păstrează poze din primii săi ani de viaţă într-un album foto, dar şi cu un copil mai mic, născut în noul mileniu, ale cărui poze sunt stocate într-o aplicaţie foto pe computer,” a spus Deborah Sugg Ryan, Profesor la Universitatea din Portsmouth.

 

Proiectorul şi diapozitivele de 35 mm

Disponibile din 1936 pentru camerele fixe, diapozitivele de 35 mm erau populare printre fotografii amatori ca urmare a costului developării fotografiilor şi deteriorării printurilor color, care tindeau să se decoloreze. Pregătirea unei prezentări de diapozitive era un ritual; trebuia ca diapozitivele să fie încărcate corect în tavă, cu faţa în jos şi înapoi. În plus, becul proiectorului trebuia înlocuit frecvent şi proiectoarele se puteau bloca, supraîncălzi şi chiar arde. Diapozitivul de 35 mm a început să decadă în anii 1970, când costurile developării au scăzut şi calitatea s-a îmbunătăţit, fiind înlocuit de fotografia digitală în anii 1990, spre fericirea celor care se temeau de invitaţia vecinilor: „Ai vrea să vii pe la mine să vezi diapozitivele din vacanţă?”

Bucătărie

Cazanul de spălat rufe şi presa pentru haine ude

Până în anii 1960, spălatul rufelor a fost cea mai grea sarcină domestică pentru majoritatea femeilor, realizată de obicei în zilele de luni şi durând întreaga zi. Spălatul rufelor se făcea într-un cazan, aflat de obicei în bucătărie, fie într-un bazin larg, cu spaţiu dedesubt pentru aprinderea focului, fie fără suport şi alimentat cu gaz sau electricitate pentru încălzirea apei. Hainele albe erau frecate de o scândură pentru spălat şi apoi fierte în cazan, învârtite şi agitate manual cu un băţ. Hainele aburinde erau apoi scoase din cazan cu o bară lungă sau cleşti, acest proces fiind unul periculos. Urma ulterior clătirea şi stoarcerea manuală sau cu o presă, care era o sarcină foarte grea. Cazanul a fost înlocuit de chiuveta dublă în anii 1960, maşinile automate de spălat de haine, fără îndoială cele mai utile aparate casnice, devenind predominante în anii 1970.

Dulapul ‘Easiwork’ sau bufetul de bucătărie

 

Până la mijlocul anilor 1920 majoritatea comercianţilor de mobilă au vândut cel puţin un model de bufet de bucătărie, care era disponibil într-o varietate largă de mărimi, preţuri şi specificaţii. Acestea aveau forma unui dulap de sine stătător cu multe uşi şi sertare. Acestea încorporau de obicei o sită de făină, un coş de făină, un sertar de pâine cu garnituri metalice, un făcăleţ, o listă de cumpărături, un recipient pentru zahăr şi borcane de depozitare. Exista un blat glisant sau rabatabil pentru pregătirea mesei şi de asemenea un frigider pentru carne ; cele mari includeau şi plăci de călcat haine. Bucătăriile astfel amenajate au avut nevoie de mult mai mult timp pentru a-şi face loc în locuinţe şi până la începutul anilor 1960 nu erau foarte des întâlnite în casele familiilor cu nivel de trai mediu. Această bucătărie integrată într-un bufet ar trebui readusă la viaţă pentru bucătăriile urbane compacte contemporane.

Dormitor

Aparat electric de ceai

„Aparatul automat de făcut ceai”, alimentat cu gaz, a fost brevetat de Samuel Rowbottom în 1891. Conceput pentru a fi utilizat lângă pat pentru a fierbe ceai dimineaţa, acesta includea un ceas cu alarmă analog, care declanşa mecanismul de fierbere a apei, folosind aburul pentru a împinge apa printr-un tub în ceainic. Versiunile alimentate de curent electric au devenit disponibile în anii 1930, unele incluzând şi o lampă. În anii 1970, ceainicele au atins un statut fără precedent ; se estima că se găseau în 2 milioane de locuinţe. În 2010, a fost readus la viaţă în versiunile „alb retro” şi „cream vintage”, cât şi în versiunea modenă cu ceas LCD.

Combina audio

Combina audio sau boombox-ul a fost un aparat ce se regăsea în multe dormitoare ale adolescenţilor anilor 1970 şi 1980, dar era şi portabil. Era prevăzut cu un receptor radio AN/FM şi unul sau două casetofoane audio/ aparate de înregistrate audio, sunetul fiind emis printr-un amplificator integrat şi două sau mai multe boxe. Era deseori purtat pe un umăr, mai degrabă decât de mâner, din motive practice, dar şi ca simbol al statutului. Declinul casetelor audio şi dezvoltarea CD-urilor audio a condus la declinul boombox-ului, odată cu MP3 playerele şi telefoanele inteligente. Walkmanul a înlocuit boomboxul pe stradă. În dormitoarele adolescenţilor, boomboxul a fost înlocuit de boxe şi staţii cu Bluetooth.

Biroul

Asistent personal digital sau PDA

 

Asistentul personal digital a fost predecesorul telefonului mobil. Primul a fost organizatorul Psion, lansat în 1984, care a devenit un obiect extrem de râvnit. Era un computer personal mobil de mici dimensiuni, dezvoltat iniţial pentru afaceri, dar şi-a făcut loc şi în gospodării, putând fi utilizat pentru notiţe, liste, calcule, agende de telefon şi calendar de programări. PDA-urile au fost înlocuite în final de telefoanele inteligente la începutul anilor 2010. Termenul de „asistent personal digital” a fost reciclat acum de tehnologie şi este utilizat pentru a face referire la programul de recunoaştere vocală cu inteligenţă artificială care poate răspunde la întrebări.

Casetofonul portabil (Walkman)

Casetofonul audio portabil original Walkman a fost lansat în anul 1980 şi a schimbat modul în care oamenii ascultau muzică. Pentru adolescenţi, a înlocui boombox-ul de dimensiuni mari. Walkman-ul compact şi uşor putea fi utilizat în timpul mersului, călătoritului sau al jogging-ului. Spre sfârşitul anilor 1990 casetele cu bandă au fost înlocuite de noile tehnologii digitale precum CD-ul, MinicDisc şi MP3. Ca şi PDA-ul, casetofonul portabil a fost înlocuit de telefonul inteligent. Cu toate acestea „efectul Walkman-ului” persistă prin intermediul telefonului inteligent, care a fost de asemenea învinuit pentru izolare, comportament neadecvat şi narcisism.

IasiAZI.ro

Facebook Comments
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Stirile Olteniei se lansează azi!

Published

on

By

La mulți ani Oltenia, la mulți ani România!

Azi, de Ziua României, ia naștere proiectul online Știrile Olteniei.

Cele mai noi știri din Gorj, Dolj, Olt, Mehedinți și Vâlcea, ce trebuie luate în seamă, verificate, o să apară prima dată aici!

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

3 lucruri de care poți avea nevoie în grădina ta și a căror utilitate nu o știai

Published

on

By

Dacă ești printre fericiții posesori ai unei case cu curte sau grădină pe care o poți folosi atât pentru activități recreative cât și pentru relaxare și liniște, ar trebui să știi deja că există foarte multe lucruri de care ai nevoie pentru a-ți menține mica ta oază de liniște în condiții optime. Aproape sigur ai descoperit, în timpul petrecut având grijă de casă și grădină, foarte multe utilaje,echipamente, instrumente și lucruri pe care, înainte, nu le percepeai utilitatea, cu adevărat. Astăzi, dacă te gândești de exemplu la tunsul gazonului din grădina ta fără o motocoasă sau o mașină de tuns, ți s-ar părea ceva inuman să pui mâna pe o coasă clasică și să pierzi ore în șir făcând ceva atât de linear și plictisitor. Ei bine, probabil că mai există multe alte echipamente sau lucruri la care, cel mai probabil, nu te-ai gândit, și care îți pot ușura viața în viitor. 

Iată 3 lucruri de care poți avea nevoie în grădina ta și a căror utilitate nu o știai !

 

 

Pentru a delimita zonele din grădina ta într-un mod eficient și plăcut poți apela la utilizarea unui garduleț solar LED. Acest accesoriu atât de folositor unei grădini moderne are dublu scop: delimitarea zonelor și a traseelor din grădină și iluminarea lor pe timpul nopții. Acest gard este dotat cu un dispozitiv solar care generează energie electrică pe timpul zilei pentru a putea fi folosită, ulterior, pe timpul nopții și, astfel, consumul de energie electrică pentru iluminarea curții pe timpul nopții va fi aproape de zero. De asemenea acest gard este proiectat să se aprindă la apus și să se închidă, automat, la răsărit.

 

 • Prelată pentru grădină

 

Probabil ai auzit de prelată pentru grădină, însă, poate te-ai gândit că aceasta este folosită doar în scopuri industriale, la ferme sau culturi de legume. Ei bine, trebuie să știi că poți folosi prelate și pentru a acoperi anumite zone din grădina ta atunci când ai nevoie să te adapostesti de ploaie. De exemplu, dacă organizezi o petrecere în curte sau un grătar și vine o ploaie torențială poți apela la prelate impermeabile de la Bricolaj pentru a fi sigur că petrecerea sau grătarul nu vor fi influențate de condițiile meteorologice. O astfel de prelată poate deveni extrem de folositoare pentru tine.

 

 • Sistem de răcire cu ceață

 

Un astfel de sistem devine extrem de folositor pentru confortul tău și al familiei tale în intimitatea propriei grădini atunci când temperaturile exterioare devin insuportabile, vara. Acest sistem se poate monta pe prelată ,pe umbrelele amenajate în grădină sau pe terasă și consumă foarte puțină apă. Acest sistem produce o perdea de microparticule reci care îți vor scădea temperatura în grădină și va face ca zilele toride de vară să devină mult mai suportabile.

Așadar, pe lângă toate uneltele, echipamentele și utilajele care sunt necesara într-o grădină modernă, poți apela și la un gărduleț solar LED pentru delimitarea curții și iluminare nocturnă, prelate pentru a-ți proteja invitații de ploaie atunci când organizezi o petrecere în curte sau un sistem de răcire cu ceață pe care îl poți folosi vara, pentru ca tu și familia ta să vă bucurați de grădină în orice condiții.

 

sursa foto: Unsplash.com

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Raportul pe care ORICE companie trebuie sa il trimita: risti amenzi uriase daca nu o faci!

Published

on

By

Sunt multe obligatii pe care le ai in calitate de persoana juridica, mai ales de ordin birocratic. Insa, atunci cand se gandesc sa isi infiinteze propria firma, foarte putini oameni se gandesc la evidenta deseurilor si la raportul pe care trebuie sa il trimita an de an. In necunostinta de cauza, asa ajung multi patroni sa primeasca amenzi ce pot ajunge si pana la 40.000 de lei! Prin urmare, informarea este primul pas pentru a evita penalizari costisitoare, cel de-al doilea pas important fiind externalizarea acestei răspunderi catre o companie specializata.

Ce presupune gestionarea si evidenta deseurilor pentru o persoana juridica

 

In primul rand, ce presupune gestionarea deseurilor? Orice societate, indiferent de marime si de activitate, produce deseuri. Fie ca este vorba despre cosul de gunoi din bucataria biroului sau despre o activitate industriala in masa, orice companie lasa ceva in urma din acest punct de vedere. Prin activitatea de gestionare si de evidenta a deseurilor, persoana juridica identifica tipul de deseuri produse, apoi devine responsabila cu evidente lunare si rapoarte anuale. Responsabilul de mediu este cel care se ocupa de aceste aspecte, in anumite situatii speciale fiind chiar nevoie ca acesta sa aiba cursuri de specialitate.

Aceste situatii speciale fac referire la firmele autorizate sa colecteze deseuri, pentru care apar obligații in plus, cum ar fi evidente si raportari legate de baterii, echipamente electronice si nu numai.

Despre raportarea anuala

Pe langa evidentele lunare, toate societatile sunt obligate sa trimita un raport – fie pe suport de hartie, fie pe suport electronic, pe SIM (Sistemul Integrat de Mediu).

Sistemul Integrat de Mediu este un sistem activ din anul 2013, prin intermediul caruia se fac raportari de la societati in privinta deseurilor, substantelor periculoase, biosecuritatii si altele. Tot aici se depun si cereri pentru eliberarea de diverse documente: avizul de mediu, acordul de mediu, autorizatia de mediu, autorizatia integrata de mediu, stabilirea obligatiilor de mediu, revizuirea actelor reglementare.

In ceea ce priveste evidenta deseurilor, orice companie trebuie sa trimita acest raport catre SIM pana in data de 15 martie a anului ce succede anul de raportare. Daca acest pas nu este facut, deseori din necunostinta de cauza, persoana juridica risca o amenda intre 15.000 si 30.000 de lei – iar cel mai rau lucru este faptul ca penalizarile se pot cumula!

Drept urmare, externalizarea acestor obligații este un pas crucial pentru orice societate comerciala care vrea sa se asigure ca gestionarea deseurilor va fi un proces executat corect, de la inceput, pana la final – raportarea SIM de la Stratos este doar unul dintre serviciile oferite de aceasta firma specializata in consultanta de mediu, extrem de util pentru orice patron care vrea sa lase acest procedeu in maini sigure.

In concluzie, este important, in special pentru un antreprenor la inceput de drum, sa nu uite sa se intereseze in privinta tuturor obligatiilor pe care companiile le au din punct de vedere al mediului inconjurator. Oricine produce deseuri, in special o firma, asa ca evita amenzile uriase si stai linistit cu ajutorul unor persoane specializate in toti pasii din spatele gestiunii deseurilor.

 

Sursa foto: pixabay.com

Facebook Comments
Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

Eveniment3 zile ago

Stirile Olteniei se lansează azi!

La mulți ani Oltenia, la mulți ani România! Azi, de Ziua României, ia naștere proiectul online Știrile Olteniei. Cele mai noi...

Antica Studio Antica Studio
Exclusiv3 zile ago

Masajul – prilej de relaxare și răsfăț

Masajul este o tehnică care a fost folosită de secole pentru a promova relaxarea și starea de bine. Astăzi, masajul...

Eveniment4 zile ago

3 lucruri de care poți avea nevoie în grădina ta și a căror utilitate nu o știai

Dacă ești printre fericiții posesori ai unei case cu curte sau grădină pe care o poți folosi atât pentru activități...

drojdie inactiva drojdie inactiva
Uncategorized4 zile ago

Cum imbunatateste drojdia inactiva aluaturile dospite

Drojdia inactiva, cunoscuta ca si drojdie dezactivata sau „nutritional yeast”, nu actioneaza ca si agent de crestere in aluaturile dospite....

Eveniment4 zile ago

Raportul pe care ORICE companie trebuie sa il trimita: risti amenzi uriase daca nu o faci!

Sunt multe obligatii pe care le ai in calitate de persoana juridica, mai ales de ordin birocratic. Insa, atunci cand...

Afaceri5 zile ago

Ritualuri pentru începerea anului școlar

Deschiderea unui nou an școlar este un eveniment așteptat de mulți elevi, chiar dacă acest lucru coincide cu finalizarea vacanței...

Eveniment5 zile ago

Vrei ca animalul tău de companie să aibă o creștere armonioasă? Iată aici câteva sfaturi importante de care trebuie să ții cont pentru câinele tău!

Să îți achiziționezi un câine nu este o decizie foarte simplă. Aceasta îți va schimba viața radical, deoarece în locuința...

ferestre termopan ferestre termopan
Social5 zile ago

5 beneficii pentru ferestre termopan cu geam dublu

Gama de ferestre termopan si usile cu geam dublu se diferentiaza de restul datorita faptului ca sunt formate din doua...

Eveniment5 zile ago

Ce metode chirurgicale te pot ajuta să îți mărești și să îți îngrosi penisul?

Faloplastia (sau penoplastia) este o procedură chirurgicală intimă care permite mărirea penisului. Pacienții care doresc îngroșarea sau prelungirea penisului au...

Haine sport Haine sport
Social7 zile ago

Haine sport pentru sezonul rece

Îți place la nebunie să faci sport, și mai ales, să faci sport în natură? Nu ştii ce haine sport...

Ferestre termopan Ferestre termopan
Social7 zile ago

Ferestre termopan, piesa cheie în amenajarea băii

Ferestre termopan sunt o alegere inspirată pentru a fi montate în baie atât din punct de vedere al funcționalității, cât...

Știri din județo săptămână ago

Alege excelența în servicii medicale! – Centrul Medical Gh Iliev Iași

La Centrul Medical Gh Iliev din Iași este creat un mediu concentrat pe oameni și nevoile acestora. Oferă un spectru...

Socialo săptămână ago

Importanța screening-ului și a diagnosticului prenatal

Ce sunt testele prenatale? Testele prenatale sunt teste efectuate în timpul sarcinii pentru a verifica starea de sănătate a femeii...

Uncategorizedo săptămână ago

Articole vestimentare perfecte pentru barbati in sezonul rece

Toamna aduce cu sine temperaturi scazute care se vor resimti pentru cel putin cateva luni. Chiar daca nu este vorba...

Evenimento săptămână ago

Anunț de începere a implementării proiectului societății PRO MAYS SRL

24.11.2022 Anunț de începere a implementării proiectului societății PRO MAYS SRL PRO MAYS S.R.L anunță lansarea proiectul cu titlul ”Granturi...

Motofierăstrău Motofierăstrău
Socialo săptămână ago

Motofierăstrău electric sau pe benzină: pro şi contra

Alegerea unui motofierăstrău nu este întotdeauna un lucru uşor de făcut. Mai ales când există atât de multe modele pe...

Știrile Săptămânii