Connect with us

Eveniment

Top 10 produse dispărute din casele românilor | IasiAZI.ro

Published

on

De la 1 septembrie 2018 becul cu halogen va ajunge pe această listă, întrucât următoarea etapă a reglementării UE prevede interzicerea surselor de iluminat non-direcţionale cu halogen – cunoscute altfel ca „becurile standard în formă de pară sau lumânare”. Pentru locuinţele din România, acest lucru marchează următorul pas spre un stil de viaţă mai ecologic, care reduce semnificativ consumul de energie – şi aduce un alt articol comun mai aproape de dispariţie.

Privitul imaginilor din vacanţă ale familiei cu ajutorul unui proiector cu diapozitive sau ascultatul la Walkman sunt acum activităţi ale trecutului, care au fost înlocuite ca urmare a schimbărilor tehnologice şi sociale.

“Interzicerea treptată a becurilor cu halogen este dovada unui angajament asumat la nivel european pentru economisirea energiei şi reducerea amprentei de carbon. Acest lucru nu este doar o oportunitate de a beneficia de facturi reduse la curent electric, ci oferă consumatorilor posibilitatea de a alege o anumită temperatură de culoare, calitate şi design, atunci când se face trecerea la becuri cu LED”, a declarat Bogdan Balaci, Director General Philips Lighting/Signify pentru Sud-Estul Europei.

Signify a încheiat cu parteneriat cu Deborah Sugg Ryan, profesor la Universitatea din Portsmouth, pentru a dezvălui topul articolelor casnice dispărute din ultimele decade. După ce a examinat mai multe locuinţe, profesorul Sugg Ryan a indicat mai multe articole care au evoluat treptat sau au fost eliminate – becul incandescent ocupând un loc printre cele mai recente articole ce completează această listă.

 1. Becul incandescent
 2. Telefonul fix cu disc
 3. Pick-up-ul
 4. Pagini aurii
 5. Video-ul
 6. Walkman-ul
 7. Faxul
 8. Maşina de scris
 9. Discheta
 10. Modemul dial-up

Holul

Telefon fix cu disc

Telefonul fix cu disc este o curiozitate pentru adolescenţii de astăzi care au crescut cu telefoane cu butoane şi cu ecran tactil. Părinţii vigilenţi au blocat tastatura pentru a împiedica adolescenţii să facă apeluri lungi, costisitoare. Când Serviciul de Telecomunicaţii Britanic a fost privatizat în 1984, o nouă gamă de telefoane a devenit disponibilă pentru închiriere şi vânzare, iar telefonul cu disc rotativ a dispărut treptat. În ciuda dispariţiei telefonului cu disc rotativ, expresiile „formează un număr” şi „închide” (însemnând a aşeza receptorul la loc în furcă) se folosesc şi azi.

 

Masa pentru telefon

În mod tipic, gospodăriile aveau doar un telefon, care era păstrat pe o poliţă sau o masă în hol. Acest lucru a dus la dezvoltarea mesei pentru telefon, care a fost foarte populară între anii 1920 şi 1960. Masa pentru telefon consta în mod tipic într-o singură piesă de mobilier formată dintr-un scaun, lângă care se afla o poliţă pe care era aşezat telefonul, iar dedesubt erau agendele de telefon şi Pagini Aurii. Multe gospodării ţineau o cutie cu bani pe poliţă pentru a plăti apelurile telefonice sau o clepsidră, pentru ca utilizatorii să vorbească puţin la telefon. Declinul său a început odată cu apariţia telefonului fără fir.

Sufrageria

Aparatul video sau VCR

Disponibil din 1963, aparatul VCR a atins succesul pe piaţă în 1975, majoritatea oamenilor mai degrabă închiriindu-l, deoarece era foarte costisitor. Caseta video avea câteva inconveniente, printre care o lungime limitată din cauza căreia înregistrările erau tăiate brusc, uzându-se în timp. Pe la finele anilor 1980, mai mult de jumătate dintre locuinţe aveau un aparat video. DVD playerele au devenit populare în anii 1980 şi 1990, însă înregistrările video au persistat, deşi DVD-urile au devenit disponibile, până când camerele video digitale au devenit tot mai accesibile ca preţ.

Albumul de fotografii

Puţini dintre noi mai printează fotografiile, acum când există camerele telefoanelor mobile performante, iar reţelele de socializare acţionează ca un portal pentru instantaneele noastre preferate.

“Familia mea nu poate fi singura cu copilul cel mare născut la finalul anilor 1990 şi care păstrează poze din primii săi ani de viaţă într-un album foto, dar şi cu un copil mai mic, născut în noul mileniu, ale cărui poze sunt stocate într-o aplicaţie foto pe computer,” a spus Deborah Sugg Ryan, Profesor la Universitatea din Portsmouth.

 

Proiectorul şi diapozitivele de 35 mm

Disponibile din 1936 pentru camerele fixe, diapozitivele de 35 mm erau populare printre fotografii amatori ca urmare a costului developării fotografiilor şi deteriorării printurilor color, care tindeau să se decoloreze. Pregătirea unei prezentări de diapozitive era un ritual; trebuia ca diapozitivele să fie încărcate corect în tavă, cu faţa în jos şi înapoi. În plus, becul proiectorului trebuia înlocuit frecvent şi proiectoarele se puteau bloca, supraîncălzi şi chiar arde. Diapozitivul de 35 mm a început să decadă în anii 1970, când costurile developării au scăzut şi calitatea s-a îmbunătăţit, fiind înlocuit de fotografia digitală în anii 1990, spre fericirea celor care se temeau de invitaţia vecinilor: „Ai vrea să vii pe la mine să vezi diapozitivele din vacanţă?”

Bucătărie

Cazanul de spălat rufe şi presa pentru haine ude

Până în anii 1960, spălatul rufelor a fost cea mai grea sarcină domestică pentru majoritatea femeilor, realizată de obicei în zilele de luni şi durând întreaga zi. Spălatul rufelor se făcea într-un cazan, aflat de obicei în bucătărie, fie într-un bazin larg, cu spaţiu dedesubt pentru aprinderea focului, fie fără suport şi alimentat cu gaz sau electricitate pentru încălzirea apei. Hainele albe erau frecate de o scândură pentru spălat şi apoi fierte în cazan, învârtite şi agitate manual cu un băţ. Hainele aburinde erau apoi scoase din cazan cu o bară lungă sau cleşti, acest proces fiind unul periculos. Urma ulterior clătirea şi stoarcerea manuală sau cu o presă, care era o sarcină foarte grea. Cazanul a fost înlocuit de chiuveta dublă în anii 1960, maşinile automate de spălat de haine, fără îndoială cele mai utile aparate casnice, devenind predominante în anii 1970.

Dulapul ‘Easiwork’ sau bufetul de bucătărie

 

Până la mijlocul anilor 1920 majoritatea comercianţilor de mobilă au vândut cel puţin un model de bufet de bucătărie, care era disponibil într-o varietate largă de mărimi, preţuri şi specificaţii. Acestea aveau forma unui dulap de sine stătător cu multe uşi şi sertare. Acestea încorporau de obicei o sită de făină, un coş de făină, un sertar de pâine cu garnituri metalice, un făcăleţ, o listă de cumpărături, un recipient pentru zahăr şi borcane de depozitare. Exista un blat glisant sau rabatabil pentru pregătirea mesei şi de asemenea un frigider pentru carne ; cele mari includeau şi plăci de călcat haine. Bucătăriile astfel amenajate au avut nevoie de mult mai mult timp pentru a-şi face loc în locuinţe şi până la începutul anilor 1960 nu erau foarte des întâlnite în casele familiilor cu nivel de trai mediu. Această bucătărie integrată într-un bufet ar trebui readusă la viaţă pentru bucătăriile urbane compacte contemporane.

Dormitor

Aparat electric de ceai

„Aparatul automat de făcut ceai”, alimentat cu gaz, a fost brevetat de Samuel Rowbottom în 1891. Conceput pentru a fi utilizat lângă pat pentru a fierbe ceai dimineaţa, acesta includea un ceas cu alarmă analog, care declanşa mecanismul de fierbere a apei, folosind aburul pentru a împinge apa printr-un tub în ceainic. Versiunile alimentate de curent electric au devenit disponibile în anii 1930, unele incluzând şi o lampă. În anii 1970, ceainicele au atins un statut fără precedent ; se estima că se găseau în 2 milioane de locuinţe. În 2010, a fost readus la viaţă în versiunile „alb retro” şi „cream vintage”, cât şi în versiunea modenă cu ceas LCD.

Combina audio

Combina audio sau boombox-ul a fost un aparat ce se regăsea în multe dormitoare ale adolescenţilor anilor 1970 şi 1980, dar era şi portabil. Era prevăzut cu un receptor radio AN/FM şi unul sau două casetofoane audio/ aparate de înregistrate audio, sunetul fiind emis printr-un amplificator integrat şi două sau mai multe boxe. Era deseori purtat pe un umăr, mai degrabă decât de mâner, din motive practice, dar şi ca simbol al statutului. Declinul casetelor audio şi dezvoltarea CD-urilor audio a condus la declinul boombox-ului, odată cu MP3 playerele şi telefoanele inteligente. Walkmanul a înlocuit boomboxul pe stradă. În dormitoarele adolescenţilor, boomboxul a fost înlocuit de boxe şi staţii cu Bluetooth.

Biroul

Asistent personal digital sau PDA

 

Asistentul personal digital a fost predecesorul telefonului mobil. Primul a fost organizatorul Psion, lansat în 1984, care a devenit un obiect extrem de râvnit. Era un computer personal mobil de mici dimensiuni, dezvoltat iniţial pentru afaceri, dar şi-a făcut loc şi în gospodării, putând fi utilizat pentru notiţe, liste, calcule, agende de telefon şi calendar de programări. PDA-urile au fost înlocuite în final de telefoanele inteligente la începutul anilor 2010. Termenul de „asistent personal digital” a fost reciclat acum de tehnologie şi este utilizat pentru a face referire la programul de recunoaştere vocală cu inteligenţă artificială care poate răspunde la întrebări.

Casetofonul portabil (Walkman)

Casetofonul audio portabil original Walkman a fost lansat în anul 1980 şi a schimbat modul în care oamenii ascultau muzică. Pentru adolescenţi, a înlocui boombox-ul de dimensiuni mari. Walkman-ul compact şi uşor putea fi utilizat în timpul mersului, călătoritului sau al jogging-ului. Spre sfârşitul anilor 1990 casetele cu bandă au fost înlocuite de noile tehnologii digitale precum CD-ul, MinicDisc şi MP3. Ca şi PDA-ul, casetofonul portabil a fost înlocuit de telefonul inteligent. Cu toate acestea „efectul Walkman-ului” persistă prin intermediul telefonului inteligent, care a fost de asemenea învinuit pentru izolare, comportament neadecvat şi narcisism.

IasiAZI.ro

Facebook Comments

Eveniment

EXCLUSIV.Un elev din Ploieşti va alerga în scopuri caritabile, la HOPE RUN for Charity

Published

on

Duminică, 22 mai a.c., începând cu ora 7.00, în Parcul Regele Mihai I, intrarea Charles de Gaulle va avea loc concursul caritabil de alergat „HOPE RUN pentru Ioana, Matei şi Andreea”, competiţie organizată de Corpul Naţional al Poliţiştilor, Evenimemntul are ca scop sprijinirea poliţiştilor din toată ţara care se află în situaţii dificile, din dorinţa de a-i ajuta sau a le salva viaţa. Acesta va reuni sportivi, pasionaţi de alergare şi familii care să îşi petreacă un altfel de weekend, energic şi activ împreună. Cursele la care alergătorii se pot înscrie sunt de 7 KM, respectiv cursa familiilor de 1.5KM, cu categorii de vârstă de la 0 la 13 ani şi 14+ ani. Elevul ploieştean, David Bogdan Croitoru va fi prezent la start. David Bogdan Croitoru are 9 ani, este elev în clasa a 2 a la Şcoala Gimnazială ”H.M Berthelot ” şi sportiv la CSM Ploieşti (antrenor doamna Andrei Maria). David Bogdan Croitoru, un atlet de viitor În data de 27 martie 2022, David Bogdan Croitoru, a participat la singura competiţie din calendarul competiţional pentru anul 2022 al Federaţiei Române de Atletism destinată copiilor / spiriduşilor! El a reprezentat Şcoala Gimnazială H.M Berthelot şi CSM Ploieşti. David a participat la două probe : 50 m şi 200 m în cadrul Complexului Sportiv Naţional „Lia Manoliu” Bucureşti, în sala de atletism „Ioan Soter”. Acesta a fost la câteva sutimi de podium, terminând pe locul 4 la cele două probe. Reamintim, David mai are o pasiune… cea de desen, fiind un elev de nota 10. David a participat în urmă cu aproximativ 2 ani şi la concursul de desene” Super eroii din zilele noastre”, concurs organizat de M.A.I, având ca tematică „Supereroii din zilele noastre”, detalii aici : Menţionăm faptul că, David este susţinut în toate proiectele de conducerea Şcolii Gimnaziale” H.M Berthelot”.

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Banometru și Dragoș Pătraru: două zile de prezentări și ședințe gratuite de consiliere financiară pentru timișoreni, pe 20 și 21 mai, la Iulius Town

Published

on

By

Echipa programului gratuit de sănătate financiară Banometru, alături de Dragoș Pătraru, Starea Nației, își anunță prezența în Timișoara, la Iulius Town, pe 20 și 21 mai, pentru prezentări și ședințe de coaching financiar gratuite cu participanții.

Banometru este un program gratuit de sănătate financiară care oferă cursuri și ședințe de coaching celor care își doresc să aibă o relație echilibrată cu banii. În 2021, 6.700 persoane au beneficiat de pe urma programului și au reușit să își îmbunătățească viața financiară. Dintre acestea, 1.000 de persoane au beneficiat de coaching financiar unu la unu 100% gratuit. Aceasta înseamnă până la patru sesiuni cu un consultat financiar independent, alături de care și-au analizat situația financiară și au găsit un plan și soluții pentru a depăși problemele cu care se confruntau.

Pe 20 și 21 mai, echipa Banometru va fi prezentă în Iulius Town, Timișoara pentru a discuta cu vizitatorii despre datorii și alte provocări cu privire la bani. De-a lungul celor două zile, cei care vor să își depășească provocările financiare și vor să afle mai multe despre programul Banometru și cum sesiunile de coaching financiar îi pot ajuta, pot vizita standul din Piațeta Intersport între orele 10:00 și 20:00.

Pentru discuțiile de consiliere financiară individuale este necesară înscrierea în prealabil prin completarea unui chestionar: https://banometru.ro/iasi-timisoara/inregistrare.

Pe 21 mai, începând cu ora 16:00, va avea loc un eveniment special în cadrul Iulius Congress Hall din Iulius Town, sala Verdi, etajul 1, în care Dragoș Pătraru de la Starea Nației și Cornel Ionescu, coach Banometru vor vorbi despre bani și provocările financiare pe care oamenii le pot întâlni de-a lungul vieții. La finalul conversației, Cornel și Dragoș vor răspunde la întrebările participanților despre cheltuieli, venituri, datorii, rate și tot ce ține de finanțele personale. Participarea la eveniment este gratuită pe bază de înscriere la fața locului, locurile fiind limitate.

Coachii Banometru sunt profesioniști independenți și nu vor încerca să convingă participanții să își ia un credit sau să acceseze anumite servicii. Toate informațiile oferite de cei care solicită ședințele de coaching sunt gratuite și confidențiale. Aceștia se pot aștepta la următoarele subiecte de conversație:

 • Vor putea afla dacă sunt pregătiți să își ia un credit și ce este nevoie să știe dacă își doresc să se îndatoreze;
 • Vor descoperi mai multe despre cursurile și serviciile gratuite Banometru;
 • Vor afla cum îi poate ajuta un coach Banometru să aibă o relație mai bună cu banii;
 • Vor descoperi cum pot traversa perioada de scumpiri într-un mod sănătos din punct de vedere financiar.

Despre Banometru

Banometru este un program gratuit de sănătate financiară realizat de către Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Reală (AEVR), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și ING Bank care îi ajută pe participanți să aibă o relație sănătoasă cu banii. În 2021, în urma cursurilor și a ședințelor de coaching, peste 70% dintre participanți au reușit să își creeze un fond de urgență. Alte comportamente financiare sănătoase pe care programul le urmărește sunt rambursarea datoriilor, crearea fondului de rezervă și planificarea și monitorizarea cheltuielilor lunare. Astfel, 79% dintre beneficiari reușesc să genereze venituri care sunt mai mari decât cheltuielile, iar 89% dintre ei încep să își planifice cheltuielile cu ajutorul bugetului lunar.

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Cum isi va folosi copilul tau pantofii?

Published

on

By

Alegerea unei perechi de pantofi depinde si de contextul in care vor fi folositi. Daca este vorba de pantofi pentru joaca afara si pentru a face activitati sportive, nu ezita sa alegi un material rezistent dar care sa permita picioarelor copilului sa respire.

Daca copilul dumneavoastra merge la gradinita, aflati despre activitatile sale si despre utilizarea pantofilor. Unele crese lasa copiii desculti in crese, altele le permit copiilor sa se joace afara pe diferite tipuri de teren (beton, iarba, nisip etc.).

Cum stii daca un copil se simte confortabil in pantofii lui?

Un copil nu va avea intotdeauna tendinta de a-si verbaliza sentimentele. Este deci important sa-l observi atunci cand isi probeaza pantofii, dar si la primele utilizari acasa. Intr-adevar, intrucat copilul tau se poate simti jenat intr-un magazin, nu va avea acelasi comportament ca acasa.

Pentru a afla daca pantoful se potriveste bine picioarelor copilului tau, nu ezita sa compari comportamentul acestuia cand este descult si cand poarta pantofii. Pentru a face acest lucru, incurajeaza-l sa mearga, sa alerge si sa sara (intai fara pantofi si apoi cu pantofi). Nimic nu ar trebui sa se schimbe in postura si mersul copilului tau. De asemenea, este foarte important sa incerci ambii pantofi in acelasi timp.

Pentru a te asigura ca un copil isi va purta pantofii, trebuie sa ii placa si sa se simta bine in ei. Un copil care isi scoate des pantofii poate indica ca nu se simte bine in interior.

In cele din urma, este de asemenea recomandat sa te adaptezi la particularitatile copilului:

Pentru un copil care tinde sa mearga in varful picioarelor, nu alege pantofi cu toc mai inalt (pantofi captusiti spre spate), deoarece acest lucru il poate incuraja sa continue sa mearga in varful picioarelor, ceea ce poate cauza pierderea flexibilitatii tendonului lui Ahile.

Pentru un copil caruia ii lipseste rezistenta, este mai bine sa nu folosesti un pantof prea plat si prea rigid. Trebuie sa fie flexibil si aerodinamic pentru a imbunatati propulsia. Pantofi usori si flexibili gasesti pe inTrend.

Pentru copiii care tind sa stea constant cu picioarele in W (pozitie obisnuita, dar nerecomandata), este foarte important sa se evite incaltamintea rigida care sa tina copilul in aceasta pozitie. Acesta din urma va avea atunci mai multe dificultati sa se ridice si sa-si corecteze pozitia. Opteaza in schimb pentru pantofi foarte flexibili care sa-i fie mai usoara schimbarea pozitiei si sa-l ajute sa renunte la acest obicei.

Daca ai nelamuriri sau intrebari cu privire la alegerea pantofilor pentru copilul tau sau cu privire la dezvoltarea picioarelor acestuia, nu ezita sa consulti un profesionist in kinetoterapie sau un profesionist in domeniul sanatatii specializat in acest domeniu.

Facebook Comments

Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

Sport9 ore ago

Românii au câștigat toate finalele Dr. Oetker Junior Trophy

Românii au câștigat toate finalele Dr. Oetker Junior Trophy, atât la simplu, cât și la dublu, la feminin și la...

Eveniment9 ore ago

EXCLUSIV.Un elev din Ploieşti va alerga în scopuri caritabile, la HOPE RUN for Charity

Duminică, 22 mai a.c., începând cu ora 7.00, în Parcul Regele Mihai I, intrarea Charles de Gaulle va avea loc...

Socialo zi ago

Ce sa luati in considerare cand cumparati o usa de intrare

Usa de intrare poate fi adesea neglijata atunci cand este vorba despre stilul, eficienta si securitatea casei, dar in realitate...

Socialo zi ago

Tot ce trebuie sa ştii despre un motocultor

Alegerea unui motocultor potrivit poate fi una dificilă, asta deoarece trebuie să cumpăraţi motocultorul care se potriveşte cel mai bine...

Social3 zile ago

Cornuleţe cu gem şi umplutură de fructe pentru orice pofticios

Milioane de români îşi petrec ziua onomastică în acest weekend cu ocazia zilei Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Această mare...

Sport4 zile ago

Demonstrație de tenis cu Andreea Prisăcariu la Dr. Oetker Junior Trophy

Jucătoarea Andreea Prisăcariu va face o demonstrație de tenis copiilor participanţi la Dr. Oetker Junior Trophy. Acțiunea va avea loc miercuri,...

Eveniment6 zile ago

Banometru și Dragoș Pătraru: două zile de prezentări și ședințe gratuite de consiliere financiară pentru timișoreni, pe 20 și 21 mai, la Iulius Town

Echipa programului gratuit de sănătate financiară Banometru, alături de Dragoș Pătraru, Starea Nației, își anunță prezența în Timișoara, la Iulius...

Leuk Home Leuk Home
Afacerio săptămână ago

Obiecte decorative pentru o cameră de zi modernă

O cameră de zi modernă este locul perfect pentru a vă pune în valoare stilul personal. Fie că doriți să...

Evenimento săptămână ago

Cum isi va folosi copilul tau pantofii?

Alegerea unei perechi de pantofi depinde si de contextul in care vor fi folositi. Daca este vorba de pantofi pentru...

Eveniment2 săptămâni ago

„Strategia Națională de Educație Parentală” reloaded sau pumnul de fier în mănușă de catifea

    Coșmarul numit Strategia Națională de Educație Parentală a reapărut în spațiul public românesc. Aceasta se poate regăsi pe...

Eveniment2 săptămâni ago

Știrile oferă o nouă perspectivă

Un avantaj major al citirii de știri Transilvania zilnic este reprezentat de faptul că oamenii...

Cultură2 săptămâni ago

TOP 10 CEI MAI BUNI BUCĂTARI DIN LUME ÎN 2021

TOP 10 CEI MAI BUNI BUCĂTARI DIN LUME ÎN 2021 Cui nu-i place să mănânce mâncare delicioasă? Pun pariu că...

Eveniment2 săptămâni ago

Legea salarizării aplicată în integralitate din luna iulie pentru polițiști

Scaunele directorilor de penitenciare rămân incă ocupate prin veșnicile imputerniciri, personaje dubioase cu care ministrul justiției se laudă că a...

Eveniment2 săptămâni ago

Care sunt cele mai bune lampi stradale?

Daca doriti sa beneficiati de iluminare excelenta in jurtul casei, atunci este o idee foarte buna sa tineti cont de...

Viața în Iasi2 săptămâni ago

Cum alegi halatul de baie potrivit? 5 lucruri de care să ții cont

Știi acel sentiment de confort total când te învelești într-un material pufos imediat după ce te-ai bucurat de o baie...

Uncategorized2 săptămâni ago

Brandul HONOR s-a lansat în România

Seria HONOR Magic4 și smartphone-ul HONOR X8 au fost vedetele evenimentului  București, 6 mai 2022 – Brandul global de tehnologie HONOR...

Știrile Săptămânii