Connect with us

Eveniment

EXCLUSIV Mafia certificatelor energetice | IasiAZI.ro

Published

on

Doar anul trecut, oficiile de cadastru din ţară au înregistrat peste 310.000 de contracte de vânzare-cumpărare cu clădiri. Din 2013, toate tranzacţiile de acest fel sunt condiţionate de existenţa unui certificat care să ateste performanţa energetică a clădirilor. Aceste documente sunt eliberate de cei aproximativ 2.000 de auditori energetici autorizaţi. Un calcul simplu arată că aceştia pot încasa anual cel puţin 10 mil. euro, dacă ţinem cont de un preţ minim de 150 de lei pe certificat. Suma este chiar mai mare pentru că nu ia în calcul clădirile noi, pentru recepţia cărora este necesar certificatul energetic, precum şi solicitările venite din propria iniţiativă a proprietarilor, care se situează în afara unei tranzacţii imobiliare.

Întocmirea acestor documente prespune realizarea unor măsurători şi calcule elaborate, care necesită deplasarea la adresa imobilului. Totuşi, sute de auditori energetici atestaţi de stat eliberează zilnic certificate energetice false, fără a fi văzut măcar clădirile pe care le evaluează şi doar prin completarea unui formular cu date arbitrare şi dovedit greşite. Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC) estimează că 80% dintre practicieni sunt corupţi şi că majoritatea certificatelor energetice se falsifică.

„Anul trecut am avut un auditor cu peste 10.000 de certificate eliberate. Datele din ele nu corespund cu realitatea din teren. Dacă a luat chiar şi numai 50 de lei/certificat, încasările sale au depăşit 100.000 de euro doar scoţând nişte hârtii la imprimantă. Sigur a câştigat mai mult“, explică amploarea fenomenului Emilia-Cerna Mladin, preşedintele AAEC.

În 2015, o analiză specializată a peste 37.000 de certificate energetice a evidenţiat „pe de o parte existenţa unor certificate elaborate eronat sau pentru incinte cu suprafaţă utilă foarte redusă şi, pe de altă parte, existenţa unor valori puţin plauzibile în condiţiile climatice şi de realizare a clădirilor din  România“.

Mladin povesteşte cazul unui alt auditor al cărui dosar cu lucrări, care cuprindea doar tabele cu numărul certificatului emis şi adresa imobilelor, avea o grosime de 6 cm. În opinia sa, acesta eliberase mii de documente false. „Certificatele sunt făcute din pix. Chiar personal am primit un SMS de la un auditor care face certificate energetice în 24 de ore cu 150 de lei în Bucureşti şi cu 160 lei în ţară. E clar că nu se deplasează nicăieri, ci moşmondeşte nişte calcule şi gata. Nu este asigurată nici fiscalitatea. Aceştia pot face zece lucrări într-o zi fără să le declare“, adaugă reprezentanta asociaţiei profesionale.

O altă situaţie evocată de Mladin este aceea a unui auditor contactat de un dezvoltator de locuinţe care i-a condiţionat acordarea lucrării de emiterea certificatului în clasa energetică superioară A. Ea constată că multe lucrări sunt viciate în acest fel.

 

Cu girul legiuitorului

Situaţia este tolerată tocmai de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care se ocupă de reglementarea acestei pieţei şi care recunoaşte că timp de cinci ani de la apariţia acestui document nu a fost în stare să pună la punct o bază de date care să colecteze şi să verifice aceste certificate. „Nimeni nu poate verifica dacă o clădire are sau nu certificat energetic, pentru că nu se înregistrează nicăieri. Este o fraudă de proporţii“, avertizează Mladin.

 

Legea obligă auditorii să trimită certificatele în format electronic pe o adresă de e-mail a Ministerului Dezvoltării în maxim 30 zile de la eliberarea lor, fără amenzi sau penalizări pentru neconformare. Până de curând, auditorii binevoitori au transmis acest document către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC”, care a funcţionat până în noiembrie 2017 în coordonarea Ministerului Dezvoltării, iar acum este în coordonarea Ministerului Cercetării şi Inovării. Până la sfârşitul lui 2015, institutul a primit circa 400.000 de certificate, iar până în prezent se estimează că au fost primite, în total, circa un milion de astfel de documente în diverse formate electronice, potrivit informaţiilor transmise revistei Capital de Horia Petran, cercetător în cadrul INCD URBAN-INCERC.

În baza unui contract de finanţare de la Ministerul Dezvoltării, institutul de cercetare a realizat în 2010 o structură a bazei de date şi a introdus informaţiile de bază din circa 40.000 de certificate. „Eu, voluntar, preluam e-mail-urile cu certificate trimise de auditori şi le transmiteam o confirmare de primire. Chiar şi după ce s-a stabilit că ministerul colectează aceste date, auditorii trimiteau tot la URBAN-INCERC, unde erau direcţionaţi de către minister“, explică Horia Petran.

MDRAP a comunicat revistei Capital faptul că, după ce URBAN-INCERC a ieşit din coordonarea Ministerului Dezvoltării, au fost solicitate informaţiile deţinute de institut, însă din cauza volumului foarte mare de date colectate (circa 1,6 milioane de fişiere) acestea nu au putut fi preluate până acum. În acest sens, „ministerul urmează să le pună la dispoziţie un suport informatic corespunzător pentru a putea copia datele în vederea preluării“. Interesant este că informaţiile adunate de institut au putut fi preluate de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) la sfârşitul lui 2014, potrivit lui Horia Petran.

Inspectori depăşiţi

 

Ironia sorţii este că legea pedepseşte cel mai drastic auditorii care nu transmit certificatele către baza de date, ori aceasta nu este dezvoltată astfel încât să primească automat certificatele după un format clar definit. De asemenea, se penalizează auditorii de gradul II care fac lucrări de gradul I, adică cei specializaţi pe locuinţe care întocmesc documente şi pentru alte tipuri de clădiri. „Am găsit o serie de auditori care au făcut lucrări pentru care nu au pregătire, dar nu ai cum să îi verifici. Este o marfă oarbă pe piaţă. Certificatul a devenit o hârtie banală pe care lumea plăteşte şi 50 de lei“, mărturiseşte cu tristeţe Emilia-Cerna Mladin.

Mai mult, Inspectoratul de Stat în Construcţii, care ar trebui să verifice aceste neconcordanţe, este pus în situaţia de a nu-şi putea exercita atribuţiile. Inspectorii trebuie să verifice anual, prin sondaj, minim 10% din certificatele şi rapoartele de audit energetic înregistrate anual în băncile de date, însă nu poate face acest lucru pentru că nu există o bază de date funcţională. În răspunsul primit de revista Capital de la MDRAP se precizează clar faptul că ministerul nu a transmis către ISC volumul de certificate energetice şi rapoarte de audit energetic pentru efectuarea controlului ce vizează verificarea anuală, deoarece „sistemul informatic nu este încă complet pentru furnizarea unor date finale“.

ISC a transmis revistei Capital că nu are cunoştinţă de cazuri de certificate falsificate şi că, doar în primul trimestru al acestui an, inspectorii au efectuat 189 de controale privind performanţa energetică a clădirilor. „Au fost constatate deficienţe pentru care au fost dispuse 100 măsuri şi aplicate două sancţiuni contravenţionale în cuantum de 3,75 mii lei“, se precizează în răspunsul semnat de inspectorul general Emil Florin Albotă.

Potrivit acestuia, cel mai des întâlnite neconformităţi sunt: nerespectarea obligaţiilor de afişare a certificatului energetic de către proprietar/administratorii clădirilor şi lipsa certificatelor corespunzătoare consumurilor finale de energie.

Promisiunea sistemului informatic

 

Horia Petran sugerează că soluţia la toate aceste probleme ar putea fi definirea clară a formatului electronic al certificatului şi a modului de transmitere către baza de date centrală, cu instituirea unui filtru de control al certificatelor. „Acest filtru ar putea exista dacă elaborarea documentelor s-ar face online. Aşa s-ar putea introduce nişte chei de control, astfel încât cel care introduce rezultatele din certificate în baza de date să primească drept răspuns o verificare de plauzibilitate. Utilă ar fi şi existenţa unui soft unic, disponibil online, astfel încât auditorii să aibă în responsabilitate doar datele de intrare, nu şi softul şi calculele efectuate. MDRAP ar trebui să genereze un astfel de instrument“, concluzionează cercetătorul.

După ce sute de mii de români au fost păcăliţi cu certificate false, Ministerul Dezvoltării a transmis revistei Capial că la începutul lui 2019 va deveni funcţional un sistem informatic pentru colectarea, gestionarea şi arhivarea datelor şi informaţiilor privind certificarea energetică.

Ministerul urmăreşte ca încărcarea de către auditorii energetici în baza de date a informaţiilor conţinute în certificatul energetic să se facă într-o formă prestabilită. În plus, se vrea verificarea acestor informaţii atât prin compararea cu valori prestabilite, cât şi printr-un soft de calcul şi, nu în ultimul rând, validarea certificatului şi generarea unui număr unic de identificare pentru fiecare certificat de performanţă energetică în parte. Printre facilităţile noului sistem informatic se mai numără şi identificarea unică a imobilului pentru care s-a realizat certificatul de performanţă energetică, prin adresă, cod poştal, număr cadastral şi coordonate GPS.

„MDRAP a introdus în sistem auditorii energetici pentru clădiri atestaţi cu datele de identificare ale acestora, numărul de ştampilă, valabilitatea şi codul legitimaţiei, urmând să transmită conturi de acces pentru fiecare în parte în vederea activării acestui sistem şi pentru ca fiecare auditor să încarce în baza de date informaţiile conţinute în certificatele de performanţă energetică“, se arată în răspunsul primit la solicitarea Capital. Ba mai mult, ministerul doreşte să includă o hartă interactivă care să permită vizualizarea auditorilor energetici pe localităţi şi verificarea activităţii acestora.

Chiar dacă acest sistem ar elimina practicile ilegale ale auditorilor, pe piaţă există peste un milion de certificate asupra cărora planează suspiciunea de fals. Rămâne de văzut dacă inspectorii ISC îşi vor intra în roluri şi vor sancţiona aceste situaţii. Speranţa românilor deja păgubiţi este doar în justiţie.

 

Angajamentul european, greu de respectat

Clădirile din România sunt responsabile pentru 45% din consumul total de energie al ţării, iar aproximativ 75% dintre ele nu sunt eficiente energetic, se arată în Strategia pentru mobilizarea investiţiilor în renovarea fondului de clădiri rezidenţiale şi comerciale, actualizată în octombrie de Ministerul Dezvoltării. Locuinţele sunt responsabile pentru 84% din consumul de energie generat de clădiri, iar 2,4 milioane de apartamente necesită renovare şi reabilitare termică, se mai arată în document.

Noile ţinte impuse de Uniunea Europeană şi asumate de România prevăd o reducere a consumului de energie cu minim 27% până în 2030. Pentru a realiza acest lucru, autorii strategiei au estimat că ar fi necesare investiţii din bani publici de minim 3,2 mld. euro între 2008 şi 2030 în eficientizarea energetică a clădirilor vechi.

În cei nouă ani de funcţionare, prin programele de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe s-au cheltuit circa 565 mil. euro, echivalentul a 17,6% din suma prognozată, ceea ce înseamnă că pentru a rămâne în graficul propus ar trebui sporit bugetul anual de investiţii în renovare la circa 220 mil. euro, potrivit calculelor Capital, bazate pe bugetele comunicate de MDRAP. Calculul include fonduri de stat, de la primării şi bani europeni.

Bugetul ministerial şi valoarea cumulată a contractelor semnate pe fonduri europene indică, pentru acest an, o sumă de circa 140 mil. euro direcţionată spre reabilitarea termică a blocurilor. Pe lângă faptul că este cu 36% sub nivelul planificat, valoarea deconturilor la final de an ar putea fi şi mai mică, dacă analizăm tiparul ultimilor ani.

Certificatele energetice au ajuns să ia locul facturilor care se vindeau la colţ de stradă

Emilia-Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri

IasiAZI.ro

Facebook Comments

Eveniment

Comunicat de presa FPTR: Luptă continuă pentru banii de promovare a României

Published

on

By

 

 

 

Sursa: turism.info.ro

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), singura federație patronală reprezentativă la nivel de ramură turism, dezaprobă și condamnă practicile subversive, realizate de așa numiții colegi de breaslă, care sub pretextul unor „bune intenții” au împiedicat astăzi modificarea cadrului legal privind înființarea și operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor. Considerăm demersul acestora un atac asupra acțiunilor întreprinse pentru dezvoltarea turismului românesc, dar și un afront adus îndeplinirii jaloanelor din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C11 Turism și Cultură.

Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, ale cărei prevederi definesc modul de funcționare al OMD-urilor, urma să fie dezbătută și adoptată în cadrul ședinței de guvern organizată astăzi, joi, 16 iunie, așa cum s-a anunțat public și pe website-ul oficial al Guvernului României.

În ciuda faptului că proiectul de act normativ a fost agreat săptămâna trecută în cadrul Comisiei de Dialog Social, cu majoritate de voturi din partea reprezentanților ministerului de resort, a confederațiilor patronale și sindicale, având totodată avizul favorabil al Consiliului Economic și Social, implicit fiind preluate si solicitările ministerelor avizatoare, anumiți colegi de breaslă au dorit să blocheze adoptarea acestuia pentru simplul motiv că nu le-au ieșit pasențele. Cu dezamăgire, am constatat că au și reușit acest lucru, decizia finală în cadrul ședinței de guvern de astăzi fiind descrisă de un singur cuvânt: AMÂNARE.

Cum au reușit?

Joia trecută, colegii noștri de breaslă cu „bune intenții” au mers la premierul Nicolae Ciucă pentru a-i cere intervenția, mai exact și-au oferit consilierea nesolicitată pentru a bloca și modifica proiectul de act normativ înainte de ședința de guvern, doar pentru că propunerile formulate de ei privind controlul banilor de promovare nu se regăseau în ultima variantă a documentului.

Premierul Nicolae Ciucă este mereu deschis la dialog și pune preț pe parteneriatul public-privat. Cunoscând aceste calități, pe care noi, de altfel, le apreciem și respectăm, colegii de breaslă s-au folosit de disponibilitatea dumnealui cu scopul de a face lobby.

În prezent Comitetul Director analizează dacă decizia premierului a fost influențată de întâlnirea cu Forumul German care a avut loc înaintea ședinței de guvern și cu faptul că Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este ilegal menționată în PNRR ca reprezentat al mediului privat în discuțiile cu Guvernul.

FPTR garantează că toate prevederile Legii Dialogului Social au fost respectate, procesul fiind unul complet democratic. Mai mult, atragem atenția asupra importanței adoptării cadrului legal aferent înființării și operaționalizării OMD- urilor într-un timp cât mai scurt, fiecare amânare reprezentând un pas în spate pentru România în procesul său de transformare într-o destinație cu adevărat competitivă pe plan internațional.

Turismul trebuie să devină un domeniu strategic al economiei naționale, deziderat care nu trebuie să lase loc de interese meschine, ci să reunească parțile într-un parteneriat bazat pe corectitudine și încredere.

Federația Patronatelor Din Turismul Românesc

Comitet Director

 

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Sfaturi pentru alegerea celei mai potrivite chiuvete

Published

on

By

Fie că acum ești pe punctul de a-ți ridica sau renova bucătăria, fie că doar te gândești la asta, niciodată nu e prea devreme sau prea târziu să te gândești la cum să-ți amenajezi locul preferat din casă. La această categorie intră și discuțiile despre alegerea celor mai bune finisaje, dar și cele despre ce tip de mobilier să pui. Iar probabil cea mai complicată decizie din acest proces implică alegerea chiuvetei. 

La ce să fii atent când alegi chiuveta

În principal, pentru a fi considerată bună, o chiuvetă trebuie să întrunească 3 caracteristici principale: calitate, funcționalitate și aspect. Niciuna dintre ele nu este mai importantă sau mai puțin importantă decât celelalte, astfel că alegerea trebuie făcută având în vedere toate aceste trei caracteristici. 

Calitatea se referă în principal la materialele folosite în construcția chiuvetei și la caracteristicile fiecăruia. Funcționalitatea face referire la tipul de montaj sub care a fost făcută chiuveta, iar la aspect intră culoarea, numărul și adâncimea cuvelor. 

Calitatea 

Materialele folosite, modul lor de folosire și mai ales calitatea acestora trebuie să fie principalul criteriu de orientare când vine vorba de alegerea chiuvetei. În acest moment există o gamă destul de variată de materiale din care poți alege, cele mai întâlnite fiind: chiuvete din inox, chiuvete din granit precum cele de la Chiuvete-lavello.ro și chiuvete din ceramică. 

Inoxul este poate cel mai căutat material când vine vorba de chiuvete de bucătărie, dată fiind rezistența lui în timp și aspectul plăcut pe care le conferă, dar și prețul ceva mai accesibil. Dezavantajul acestui material este dat de rezistența scăzută la lovituri sau la urme de calcar, care sunt foarte ușor vizibile la modelele din inox subțire. Însă acest aspect poate fi evitat destul de ușor printr-un cost suplimentar pentru alegerea unui tip de inox ceva mai gros și rezistent.  

Printre cele mai rezistente materiale, granitul este utilizat în special de cei care-și doresc să amenajeze o bucătărie în stil elegant sau modern și au preferința alegerii unui material de calitate. Dezavantajul acestor modele îl reprezintă, cum era de așteptat, costurile ridicate de producție dată fiind calitatea ridicată și ideea de eleganță a materialului. 

Chiuvetele din ceramică sunt foarte elegante, mai ales într-o bucătărie în stil rustic, însă necesită o atenție deosebită, fiind destul de greu de întreținut și deteriorându-se ușor la mici lovituri. 

Funcționalitatea

Funcționalitatea ține de tipul de montaj de care dispune chiuveta, iar acestea trebuie alese în funcție de preferințe, dar și de spațiul disponibil. Principalele tipuri de montaj al chiuvetei sunt: 

Ales, de obicei, pentru bucătăriile elegante, acest tip de montaj al chiuvetei dispune de un aspect modern și elegant, dotat cu elemente de bun gust. 

Având un montaj destul de facil, chiuvetele încorporate vin la pachet și cu un preț scăzut, ceea ce le face cele mai întâlnite tipuri de chiuvete. 

În situațiile în care spațiul nu este foarte generos, se poate opta pentru amplasarea unei chiuvete de mici dimensiuni, suspendate de perete în vederea folosirii cât mai inteligente a spațiului disponibil. 

 Aspectul

În momentul acesta, pe piață există o gamă foarte largă de culori din care se poate alege: de la alb la negru, de la bej la maro închis sau chiar culori mai îndrăznețe cum ar fi roșu, albastru sau verde.Culoarea chiuvetei de bucătărie va fi determinată și de materialul din care este făcută, precum și de preferințele personale.

Astfel, chiar dacă gama de culori disponibilă este una foarte largă, cele mai întâlnite și cumparate chiuvete de bucatarie rămân cele din inox și cele de culoare bej/ crem.

Sursa foto: Pixabay.com

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Cele mai frecvente cauze ale stărilor de oboseală și cum le putem combate

Published

on

By

Starea de oboseală poate fi descrisă și ca o lipsă de energie care poate afecta performanța la locul de muncă, viața personală și activitățile sociale.

Chiar dacă starea de oboseală este un simptom des întâlnit în numeroase probleme de sănătate, aceasta mai poate fi cauzată și de alegerile făcute în stilul de viață, cum ar fi dieta nesănătoasă sau lipsa exercițiilor fizice.

Pentru a înțelege mai bine starea de oboseală, în continuarea acestui articol vom discuta despre cauzele acestei probleme și vom menționa câteva metode de combatere a oboselii și a lipsei de energie.

4 cauze frecvente ale stărilor de oboseală

Așa cum am menționat mai sus, cauzele stării de oboseală pot fi asociate cu stilul de viață sau cu anumite afecțiuni. Dacă această stare nu dispare după obținerea orelor necesare de odihnă și axarea pe diete sănătoase, atunci este recomandată apelarea la un medic specialist pentru a determina cauza exactă si tratamentul corespunzător.

Câteva dintre cele mai frecvente cauze ale stării de oboseală includ:

Lipsa unui somn odihnitor

Somnul întrerupt sau cel de scurtă durată poate afecta semnificativ atât nivelul de energie cât și sănătatea generală.

Încearcă să obții între șapte și opt ore de somn neîntrerupt pentru a reduce riscul de apariție a stării de oboseală.

Anemia

Anemia prin deficit de fier reprezintă o cauză frecventa a stării de oboseală, în special în rândul persoanelor de gen feminin.

Nivelul scăzut de fier în organism ar putea duce la incapacitatea corpului de a obține oxigenul și energia necesară pentru a funcționa normal, deoarece nu poate produce hemoglobină în cantități corespunzătoare.

Tulburări ale ritmului circadian

Munca în schimburi poate afecta ritmul circadian, adică „ceasul intern” al corpului care funcționează pe un ciclu de 24 de ore și care reglează funcțiile corpului.

Atunci când lucrezi în tura de noapte, corpul tău răspunde la stimulii externi cum ar fi întunericul nopții și trimite semnale de adormire, iar atunci când ajungi acasă și vrei să te odihnești, acesta trimite stimuli de trezire din cauza luminii naturale oferite de soare.

Această dereglare a ritmului circadian poate împiedica obținerea orelor necesare de somn și poate duce la apariția stării de oboseală.

Hipotiroidism

Glanda tiroidă reglează ritmul în care corpul convertește alimentele consumate în energie. Ca urmare, hipotiroidismul sau „tiroida leneșă” poate duce la apariția oboselii, a depresiei și a creșterii în greutate.

3 metode de combatere a stărilor de oboseală

Atunci când nu este vorba de o anumită afecțiune, următoarele metode ar putea ajuta la combaterea stării de oboseală:

Nu sări peste mese

Evitarea meselor, în special a micului dejun poate duce la apariția stării de oboseală. Ca urmare, încearcă să mănânci cel puțin de trei ori pe zi și axează-te pe alimente sănătoase cum ar fi fructe, legume, produse lactate slabe în grăsimi și cereale integrale.

Suplimente alimentare

Dacă ai nevoie de un ajutor în plus atunci poți alege și suplimente alimentare ce combat starea de oboseală.

Ce trebuie menționat însă, este faptul că până în acest moment nu există suficiente dovezi științifice care să confirme beneficiile suplimentelor alimentare sau a compușilor naturali.

Cu toate acestea, dacă dorești un potențial ajutor atunci poți alege la indicația medicului unul dintre numeroasele produse disponibile atât online cât și în diferite farmacii.

Încearcă să obții orele necesare de somn

Dacă somnul este problema ta principală atunci încearcă să obții orele necesare de somn fie prin schimbări aduse dormitorului (lumini închise, temperatură corectă, saltea confortabilă) fie prin apelarea la serviciile profesioniștilor în acest domeniu, care îți pot recomanda diferite tratamente sau sfaturi.

Toate metodele menționate mai sus pot fi ușor de integrat în viață de zi cu zi, ceea ce înseamnă că sunt și mai ușor de respectat. Cu toate acestea, trebuie menționat că recomandările sunt generale, adică rezultatele pot varia de la o persoană la alta. Dacă prezinți stare de oboseală este indicat să discuți cu medicul specialist, deoarece acesta poate evidenția cauza exactă și poate recomanda tratamentul corespunzător.

Facebook Comments
Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

Social3 ore ago

Trendurile si avantajele usilor si ferestrelor cu profile PVC in anul 2022

Cererea tot mai mare pentru tamplarie bine proiectata cu profile PVC a dus la progrese in calitatea, functionalitatea si textura...

Social15 ore ago

Avantajele creării unui magazin online

Având în vedere evoluția tehnologiei din ultimii ani, majoritatea antreprenorilor și-au dezvoltat afacerile și în sfera digitală. Primul pas către...

Socialo zi ago

Ralflo și Simona Nae colaborează după opt ani pentru „Ca Va”! Cum a învățat Simona Nae franceza de la Ralflo!

În urmă cu opt ani, Ralflo şi Simona Nae colaborau pentru prima oară, înregistrând piesa „Doar Tu” care s-a bucurat...

Social2 zile ago

Cornuleţele cu vişine de la Sânziene aduc fericire cu fiecare bucăţică

Știm cum câteodată ai poftă de ceva dulce și cum ți-ai dori să mănânci o delicatesă făcută în spirit românesc....

Social3 zile ago

Cum alegi cel mai bun motocultor pentru grădina ta

Vrei să profiţi la maximum de grădina ta în această vară? Îţi doreşti ca buruienile să nu îţi mai sufoce...

Turism4 zile ago

Castrul Roman Arutela – un loc cu aer de legendă

Dacă vă aflați în judeţul Vâlcea şi doriţi să faceţi o incursiune în istoria judeţului şi a ţării, merită să...

Turism4 zile ago

Poiana Brasov, destinatia de vacanta ideala in 2022!

Turismul montan este in plina ascensiune in tara noastra, iar Poiana Brasov se numara printre statiunile cele mai apreciate din...

Famous Roses Famous Roses
Afaceri5 zile ago

Cum procedați când doriți să vă configurați o grădină?

Grădina este una dintre cele mai plăcute surse de relaxare și distracție. Dar, dacă vreți ca aceasta să fie realizată...

Turismo săptămână ago

Comunicat de presa FPTR: Luptă continuă pentru banii de promovare a României

Sursa: turism.info.ro Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), singura federație patronală reprezentativă la nivel de ramură turism, dezaprobă și condamnă practicile...

Evenimento săptămână ago

Comunicat de presa FPTR: Luptă continuă pentru banii de promovare a României

      Sursa: turism.info.ro Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), singura federație patronală reprezentativă la nivel de ramură turism, dezaprobă...

Evenimento săptămână ago

Sfaturi pentru alegerea celei mai potrivite chiuvete

Fie că acum ești pe punctul de a-ți ridica sau renova bucătăria, fie că doar te gândești la asta, niciodată...

Eveniment2 săptămâni ago

Cele mai frecvente cauze ale stărilor de oboseală și cum le putem combate

Starea de oboseală poate fi descrisă și ca o lipsă de energie care poate afecta performanța la locul de muncă,...

Exclusiv2 săptămâni ago

DE CE ESTE SINGUR CUC(U). TRANSFER ILEGAL DE IMAGINE ÎN CAZUL ELENEI CHIRIAC

Conform legislației romane, dar și normelor Uniunii Europene, publicarea neautorizată a unei fotografii sau asocierea cu numele unei vedete constituie...

Eveniment2 săptămâni ago

Cum poate să arate o săptămână la Vlad Cazino? Planul de recompense zilnice de la acest Vampir!

Cazinourile de top care se află pe piața jocurilor de noroc din România de ceva ani, au reușit până acum...

Eveniment2 săptămâni ago

Consiliul Local Ploiesti a girat achizitionarea de aparatura de supraveghere video utilizata ilegal de directorul general al Politiei Locale Ploiesti pentru spionarea angajatilor?/Albu Catalin „sare” cu „gratie” din dosare in dosare penale

„Domnule Tăpălagă! De la presa tabloidă m-aș fi așteptat la orice, dar la a cataloga o declarație reală drept una...

Uncategorized2 săptămâni ago

Simona Halep, noul ambasador al Automobile Bavaria Group

Cluj-Napoca, 10 iunie 2022. Simona Halep și Automobile Bavaria Group au semnat un parteneriat de imagine, bazat pe excelență și performanță...

Știrile Săptămânii