Connect with us

Eveniment

EXCLUSIV Mafia certificatelor energetice | IasiAZI.ro

Published

on

Doar anul trecut, oficiile de cadastru din ţară au înregistrat peste 310.000 de contracte de vânzare-cumpărare cu clădiri. Din 2013, toate tranzacţiile de acest fel sunt condiţionate de existenţa unui certificat care să ateste performanţa energetică a clădirilor. Aceste documente sunt eliberate de cei aproximativ 2.000 de auditori energetici autorizaţi. Un calcul simplu arată că aceştia pot încasa anual cel puţin 10 mil. euro, dacă ţinem cont de un preţ minim de 150 de lei pe certificat. Suma este chiar mai mare pentru că nu ia în calcul clădirile noi, pentru recepţia cărora este necesar certificatul energetic, precum şi solicitările venite din propria iniţiativă a proprietarilor, care se situează în afara unei tranzacţii imobiliare.

Întocmirea acestor documente prespune realizarea unor măsurători şi calcule elaborate, care necesită deplasarea la adresa imobilului. Totuşi, sute de auditori energetici atestaţi de stat eliberează zilnic certificate energetice false, fără a fi văzut măcar clădirile pe care le evaluează şi doar prin completarea unui formular cu date arbitrare şi dovedit greşite. Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC) estimează că 80% dintre practicieni sunt corupţi şi că majoritatea certificatelor energetice se falsifică.

„Anul trecut am avut un auditor cu peste 10.000 de certificate eliberate. Datele din ele nu corespund cu realitatea din teren. Dacă a luat chiar şi numai 50 de lei/certificat, încasările sale au depăşit 100.000 de euro doar scoţând nişte hârtii la imprimantă. Sigur a câştigat mai mult“, explică amploarea fenomenului Emilia-Cerna Mladin, preşedintele AAEC.

În 2015, o analiză specializată a peste 37.000 de certificate energetice a evidenţiat „pe de o parte existenţa unor certificate elaborate eronat sau pentru incinte cu suprafaţă utilă foarte redusă şi, pe de altă parte, existenţa unor valori puţin plauzibile în condiţiile climatice şi de realizare a clădirilor din  România“.

Mladin povesteşte cazul unui alt auditor al cărui dosar cu lucrări, care cuprindea doar tabele cu numărul certificatului emis şi adresa imobilelor, avea o grosime de 6 cm. În opinia sa, acesta eliberase mii de documente false. „Certificatele sunt făcute din pix. Chiar personal am primit un SMS de la un auditor care face certificate energetice în 24 de ore cu 150 de lei în Bucureşti şi cu 160 lei în ţară. E clar că nu se deplasează nicăieri, ci moşmondeşte nişte calcule şi gata. Nu este asigurată nici fiscalitatea. Aceştia pot face zece lucrări într-o zi fără să le declare“, adaugă reprezentanta asociaţiei profesionale.

O altă situaţie evocată de Mladin este aceea a unui auditor contactat de un dezvoltator de locuinţe care i-a condiţionat acordarea lucrării de emiterea certificatului în clasa energetică superioară A. Ea constată că multe lucrări sunt viciate în acest fel.

 

Cu girul legiuitorului

Situaţia este tolerată tocmai de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care se ocupă de reglementarea acestei pieţei şi care recunoaşte că timp de cinci ani de la apariţia acestui document nu a fost în stare să pună la punct o bază de date care să colecteze şi să verifice aceste certificate. „Nimeni nu poate verifica dacă o clădire are sau nu certificat energetic, pentru că nu se înregistrează nicăieri. Este o fraudă de proporţii“, avertizează Mladin.

 

Legea obligă auditorii să trimită certificatele în format electronic pe o adresă de e-mail a Ministerului Dezvoltării în maxim 30 zile de la eliberarea lor, fără amenzi sau penalizări pentru neconformare. Până de curând, auditorii binevoitori au transmis acest document către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC”, care a funcţionat până în noiembrie 2017 în coordonarea Ministerului Dezvoltării, iar acum este în coordonarea Ministerului Cercetării şi Inovării. Până la sfârşitul lui 2015, institutul a primit circa 400.000 de certificate, iar până în prezent se estimează că au fost primite, în total, circa un milion de astfel de documente în diverse formate electronice, potrivit informaţiilor transmise revistei Capital de Horia Petran, cercetător în cadrul INCD URBAN-INCERC.

În baza unui contract de finanţare de la Ministerul Dezvoltării, institutul de cercetare a realizat în 2010 o structură a bazei de date şi a introdus informaţiile de bază din circa 40.000 de certificate. „Eu, voluntar, preluam e-mail-urile cu certificate trimise de auditori şi le transmiteam o confirmare de primire. Chiar şi după ce s-a stabilit că ministerul colectează aceste date, auditorii trimiteau tot la URBAN-INCERC, unde erau direcţionaţi de către minister“, explică Horia Petran.

MDRAP a comunicat revistei Capital faptul că, după ce URBAN-INCERC a ieşit din coordonarea Ministerului Dezvoltării, au fost solicitate informaţiile deţinute de institut, însă din cauza volumului foarte mare de date colectate (circa 1,6 milioane de fişiere) acestea nu au putut fi preluate până acum. În acest sens, „ministerul urmează să le pună la dispoziţie un suport informatic corespunzător pentru a putea copia datele în vederea preluării“. Interesant este că informaţiile adunate de institut au putut fi preluate de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) la sfârşitul lui 2014, potrivit lui Horia Petran.

Inspectori depăşiţi

 

Ironia sorţii este că legea pedepseşte cel mai drastic auditorii care nu transmit certificatele către baza de date, ori aceasta nu este dezvoltată astfel încât să primească automat certificatele după un format clar definit. De asemenea, se penalizează auditorii de gradul II care fac lucrări de gradul I, adică cei specializaţi pe locuinţe care întocmesc documente şi pentru alte tipuri de clădiri. „Am găsit o serie de auditori care au făcut lucrări pentru care nu au pregătire, dar nu ai cum să îi verifici. Este o marfă oarbă pe piaţă. Certificatul a devenit o hârtie banală pe care lumea plăteşte şi 50 de lei“, mărturiseşte cu tristeţe Emilia-Cerna Mladin.

Mai mult, Inspectoratul de Stat în Construcţii, care ar trebui să verifice aceste neconcordanţe, este pus în situaţia de a nu-şi putea exercita atribuţiile. Inspectorii trebuie să verifice anual, prin sondaj, minim 10% din certificatele şi rapoartele de audit energetic înregistrate anual în băncile de date, însă nu poate face acest lucru pentru că nu există o bază de date funcţională. În răspunsul primit de revista Capital de la MDRAP se precizează clar faptul că ministerul nu a transmis către ISC volumul de certificate energetice şi rapoarte de audit energetic pentru efectuarea controlului ce vizează verificarea anuală, deoarece „sistemul informatic nu este încă complet pentru furnizarea unor date finale“.

ISC a transmis revistei Capital că nu are cunoştinţă de cazuri de certificate falsificate şi că, doar în primul trimestru al acestui an, inspectorii au efectuat 189 de controale privind performanţa energetică a clădirilor. „Au fost constatate deficienţe pentru care au fost dispuse 100 măsuri şi aplicate două sancţiuni contravenţionale în cuantum de 3,75 mii lei“, se precizează în răspunsul semnat de inspectorul general Emil Florin Albotă.

Potrivit acestuia, cel mai des întâlnite neconformităţi sunt: nerespectarea obligaţiilor de afişare a certificatului energetic de către proprietar/administratorii clădirilor şi lipsa certificatelor corespunzătoare consumurilor finale de energie.

Promisiunea sistemului informatic

 

Horia Petran sugerează că soluţia la toate aceste probleme ar putea fi definirea clară a formatului electronic al certificatului şi a modului de transmitere către baza de date centrală, cu instituirea unui filtru de control al certificatelor. „Acest filtru ar putea exista dacă elaborarea documentelor s-ar face online. Aşa s-ar putea introduce nişte chei de control, astfel încât cel care introduce rezultatele din certificate în baza de date să primească drept răspuns o verificare de plauzibilitate. Utilă ar fi şi existenţa unui soft unic, disponibil online, astfel încât auditorii să aibă în responsabilitate doar datele de intrare, nu şi softul şi calculele efectuate. MDRAP ar trebui să genereze un astfel de instrument“, concluzionează cercetătorul.

După ce sute de mii de români au fost păcăliţi cu certificate false, Ministerul Dezvoltării a transmis revistei Capial că la începutul lui 2019 va deveni funcţional un sistem informatic pentru colectarea, gestionarea şi arhivarea datelor şi informaţiilor privind certificarea energetică.

Ministerul urmăreşte ca încărcarea de către auditorii energetici în baza de date a informaţiilor conţinute în certificatul energetic să se facă într-o formă prestabilită. În plus, se vrea verificarea acestor informaţii atât prin compararea cu valori prestabilite, cât şi printr-un soft de calcul şi, nu în ultimul rând, validarea certificatului şi generarea unui număr unic de identificare pentru fiecare certificat de performanţă energetică în parte. Printre facilităţile noului sistem informatic se mai numără şi identificarea unică a imobilului pentru care s-a realizat certificatul de performanţă energetică, prin adresă, cod poştal, număr cadastral şi coordonate GPS.

„MDRAP a introdus în sistem auditorii energetici pentru clădiri atestaţi cu datele de identificare ale acestora, numărul de ştampilă, valabilitatea şi codul legitimaţiei, urmând să transmită conturi de acces pentru fiecare în parte în vederea activării acestui sistem şi pentru ca fiecare auditor să încarce în baza de date informaţiile conţinute în certificatele de performanţă energetică“, se arată în răspunsul primit la solicitarea Capital. Ba mai mult, ministerul doreşte să includă o hartă interactivă care să permită vizualizarea auditorilor energetici pe localităţi şi verificarea activităţii acestora.

Chiar dacă acest sistem ar elimina practicile ilegale ale auditorilor, pe piaţă există peste un milion de certificate asupra cărora planează suspiciunea de fals. Rămâne de văzut dacă inspectorii ISC îşi vor intra în roluri şi vor sancţiona aceste situaţii. Speranţa românilor deja păgubiţi este doar în justiţie.

 

Angajamentul european, greu de respectat

Clădirile din România sunt responsabile pentru 45% din consumul total de energie al ţării, iar aproximativ 75% dintre ele nu sunt eficiente energetic, se arată în Strategia pentru mobilizarea investiţiilor în renovarea fondului de clădiri rezidenţiale şi comerciale, actualizată în octombrie de Ministerul Dezvoltării. Locuinţele sunt responsabile pentru 84% din consumul de energie generat de clădiri, iar 2,4 milioane de apartamente necesită renovare şi reabilitare termică, se mai arată în document.

Noile ţinte impuse de Uniunea Europeană şi asumate de România prevăd o reducere a consumului de energie cu minim 27% până în 2030. Pentru a realiza acest lucru, autorii strategiei au estimat că ar fi necesare investiţii din bani publici de minim 3,2 mld. euro între 2008 şi 2030 în eficientizarea energetică a clădirilor vechi.

În cei nouă ani de funcţionare, prin programele de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe s-au cheltuit circa 565 mil. euro, echivalentul a 17,6% din suma prognozată, ceea ce înseamnă că pentru a rămâne în graficul propus ar trebui sporit bugetul anual de investiţii în renovare la circa 220 mil. euro, potrivit calculelor Capital, bazate pe bugetele comunicate de MDRAP. Calculul include fonduri de stat, de la primării şi bani europeni.

Bugetul ministerial şi valoarea cumulată a contractelor semnate pe fonduri europene indică, pentru acest an, o sumă de circa 140 mil. euro direcţionată spre reabilitarea termică a blocurilor. Pe lângă faptul că este cu 36% sub nivelul planificat, valoarea deconturilor la final de an ar putea fi şi mai mică, dacă analizăm tiparul ultimilor ani.

Certificatele energetice au ajuns să ia locul facturilor care se vindeau la colţ de stradă

Emilia-Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri

IasiAZI.ro

Facebook Comments

Eveniment

Îți dorești ca exteriorul casei tale să fie impresionant? Iată câteva idei de design

Published

on

By

Înainte de a te decide asupra design-ului casei tale, trebuie să ai o idee clară privind aspectul  general pe care ți-l dorești și să nu te lași dus de val având în vedere că în cele mai multe dintre cazuri simplitatea este cheia. În același timp încearcă să optezi pentru un design raționalizat, de pe urma căruia poți obține economii serioase pe care îi poți investi în interiorul casei. Astfel că ia în considerare diferitele tipuri de design, ai în vedere să faci combinațiile potrivite și să alegi elementele corespunzătoare, iar apoi te poți bucura de casa visurilor tale. 

Iată așadar câteva idei de design în cazul în care îți dorești o casă spectaculoasă 

 

  1. Construiește design-ul din culori și texturi în schimbul elementelor suplimentare

Odată ce alegi culorile potrivite, deja exteriorul casei tale va deveni unul atractiv, iar întregul design va începe să capete contur. Astfel că nu trebuie să te complici cu diverse elemente care să încarce aspectul general, ci mai degrabă fii sigur că optezi pentru o culoare care îți atrage atenția și se potrivește cu viziunea ta. Poți opta pentru vopsea pentru beton de exterior de la Pittsburghpaints.ro unde mai mult ca sigur vei identifica acele culori care vor oferi valoare design-ului final, având în vedere că sunt produse premium, în nuanțe unice. 

2. Întreabă-te dacă design-ul din imaginația ta va funcționa în realitate

Cu siguranță nu vei ști până nu vei vedea cu ochii tăi, însă design-ul pe care momentan doar îl vizualizezi trebuie mai întâi să treacă de întrebarea ,,funcționează toate acestea împreună?” Ai nevoie de un simț estetic minim care cu siguranță va fi de ajutor în situația dată. Ce întrebări ar trebui să-ți adresezi? Are sens plasarea materialelor? Fața arată complet diferit de părțile laterale? Ar putea funcționa acest tip de design fără să fie lipsit de bun gust? În urma acestora s-ar putea să-ți fie mai ușor să te convingi asupra design-ului ideal. 

3. Folosește ferestre verticale bine proporționate

Designul ferestrei va varia în funcție de stilul casei și de regiune, însă cert este că trebuie să acorzi atenție proporției acestora.  Îți vei dori ca aspectul general să fie unul armonios, echilibrat fără prea mari diferențe de dimensiuni între diversele elemente.  Așa că alege ferestrele potrivite pentru a îmbunătăți vizual aspectul casei și a crea un design elegant , simplu și rafinat. De asemenea nu uita de ferestrele laterale, acestea fiind indicat să fie poziționate și alese în mod corespunzător astfel încât să creeze un design plăcut de ansamblu. 

În concluzie, dacă îți dorești ca exteriorul casei tale să fie impresionant, să emane bun gust, iar toate elementele să se îmbine într-un mod echilibrat, atunci mizează pe simplitate. Alege vopseaua potrivită, ținând cont de măsura semnificativă n care va impacta întregul design. Ai grijă ca ferestrele să fie bine proporționate și asigură-te că ideile de design din imaginația ta, pot funcționa în realitate. Pentru a-ți face casa visurilor, trebuie să dispui de un simț estetic minim, să ai preferințe clar formulate ș să-ți amintești că de multe ori mai puțin înseamnă mai mult. 

 

Sursa foto: unsplash.com

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Raportul publicației The Economist și clasamentul întocmit în ceea ce privește România

Published

on

By

Statul român „are o democrație deficitară” și se situează pe ultimul loc în UE, potrivit clasamentului anual realizat de publicația de specialitate din Marea Britanie-” The Economist”. 

Standardele democratice din întreaga lume s-au ameliorat uşor în anul 2022 după ridicarea restricţiilor Covid-19, dar au scăzut şi mai mult în Federația Rusă, după invazia sa în Ucraina, a informat Economist Intelligence Unit (EIU), citat de The Economist.

În general, mai puţin de jumătate – 45,3% – din populaţia lumii trăieşte într-o democraţie, a ținut să precizeze grupul de analiză din Londra.

Poziția României în acest clasament 

România înregistrează un indice de 6,45 și ocupă locul 62 în lume și ultimul în Uniunea Europeană în Indicele anual al democrațiilor întocmit de revista britanică The Economist, un clasament anual care ia în calcul cinci criterii şi care ierarhizează 167 de ţări.

Pentru întocmirea clasamentului, sunt luate în calcul cinci categorii de criterii: procesele electorale şi pluralismul, funcţionarea guvernului, participarea politică, cultura politică şi libertăţile civile.

Sondajul anual are capacitatea să evalueze starea democrației într-un număr de167 de țări pe baza a cinci itemi, cu un scor maxim de zece. Acești indici se referă la procesul electoral și pluralismul politic existent, funcționarea guvernului, participarea politică propriu-zisă, cultura politică democratică cât și libertățile civile.

Cea mai recentă ediție a acestei măsurători a constatat faptul că aproape jumătate (mai precis 45,3%) din populația lumii trăiește într-o anumită democrație, în timp ce mai mult de o treime (un procent de 36,9%) trăiește sub regimuri autoritare.

Indicele democrației în 2022

Scorul mediu global al indicelui care privește conceptul aplicat al democrației a stagnat în anul 2022. În ciuda așteptărilor privind o revenire după ridicarea restricțiilor legate de p(l)andemie, scorul a fost aproape neschimbat, la un cuantum de 5,29 (pe o scară de la 0 la 10), față de 5,28 înregistrat în 2021.

Efectul pozitiv al restabilirii libertăților individuale a fost anulat de evoluțiile negative la nivel global. Scorurile a mai mult de jumătate dintre țările măsurate de indice fie au stagnat, fie au înregistrat scăderi semnificative. Multe țări din Europa Occidentală au avut o valoare neașteptată, aproape anormală, cu indici pozitivi, fiind singura regiune al cărei scor a revenit la nivelurile de dinainte de trista perioadă a răspândirii virusului Covid-19 și a ratate campanii de vaccinare cu seruri mortale, experimentale.

Pe lângă o explicație a schimbărilor din clasamentul global și o analiză regională aprofundată, cea mai recentă ediție a raportului Indicelui democrației arată și de ce a eșuat democrația în Federația Rusă, cum anume s-a putut genera acest dezechilibru și de asemenea efectele războiului actual, cu implicații și conexiuni directe a ceea ce ar însemna democrația din Ucraina, în lupta lor pentru independență și redobândirea suveranității statale.

Cifrele raportului

România se încadrează la „democraţii deficitare”, la fel ca majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est. Singurul stat din regiune, care fiind etichetat la „democrații depline”-cea mai înaltă categorie-este „patria vasului” – statul austriac.

De altfel, statul român este devansată în clasament de alte națiuni din regiune. De exemplu, Polonia s-a clasat pe locul 47 (cu un iindice de 7,04), Ungaria se poziționează pe locul 56 (cu un indice de 6,64) în timp ce Bulgaria a ocupat locul 57 (cu un indice de 6,53).

În schimb, autoritățile conduse de la București se mențin deasupra Republicii Moldova, care a înregistrat în anul 2021 cea mai mare îmbunătățire a indicelui. În clasamentul pe 2022, frații noștri de peste Prut se află pe locul 69, cu un indice de 6,23.

Problema din Ucraina

De altfel, în anul 2022,cel în care s-a declanșat invazia din Ucraina, Federația Rusă a înregistrat una dintre cele mau mari scăderi, de 22 de locuri, fiind catalogată „regim autoritar”, ocupând locul 146 din cele 167 de state monitorizate. De cealaltă parte, destul de surprinzător ținând cont de evoluția evenimentelor imprevizibile, dominate de incertitudine, Ucraina se află pe locul 87, fiind catalogat drept un „regim hibrid”.

Trebuie scos în evidență faptul că acest lucru s-a generat din cauza propagandei autorităţilor ruse care s-au angajat într-o represiune fără precedent împotriva mass-mediei şi a opoziţiei de când preşedintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina de aproape un an de zile (sfârșitul lunii februarie 2022).

Conform raportului, războiul din Ucraina „a scos la iveală diviziunile dintre democraţiile dezvoltate care susţin Ucraina şi multe ţări în curs de dezvoltare care au ales să nu ia atitudine”, se arată în studiu.

Creșteri semnificative 

Cea mai mare creștere a înregistrat-o Thailanda, cu ocreștere de 17 poziții până pe locul 55 și cubun indice de 6,67. Pe primul loc în clasament se menține Norvegia (indice de 9,81), urmată de Noua Zeelandă (indice de 9,61), Islanda (indice de 9,52), Suedia (indice de 9,39) și Finlanda (indice de 9,29).

Raportul discută și alți indici, precum cei definiți de Freedom House, justificând unele dintre alegerile făcute de echipa de la The Economist. De exemplu, în acest studiu comparativ s-a pus mai mult accentul pe opiniile și atitudinile publice, măsurat de sondajele publice, dar, pe de altă parte, standardul economic de viață nu a fost inclus ca un criteriu al democrației(cum se pare că au făcut alte studii).

Nu există niciun indiciu că acest raport a fost sau se plănuiește să fie prezentat într-un context academic, sau că a fost sau va fi validat de o recenzie a unor experți.

Aveți posibilitatea de a accesa și totodată de a descărca raportul gratuit, aici.

 

SSursa foto :https:google.com

Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național și jurnalist al Ziarului Nationalul.ro 

 

 

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Care sunt metodele ideale pentru a-ți proteja grădina? Iată ce ar trebui să faci

Published

on

By

Când vine vorba de propria grădină, fiecare știe cel mai bine cum ar trebui să aibă grijă de ea. Tot ce ține de acest spațiu exterior important pentru orice casă trebuie gestionat cu mare atenție.

Această atenție devine și mai mare dacă ai legume în grădină și vrei să profiți de această „producție locală”, tocmai pentru a te putea bucura de ele proaspete și pentru a putea să le folosești în propriile retețe. Drept urmare, ar trebui să ai mare grijă de ele și să te asiguri că ele vor crește în cele mai bune condiții posibile.

Pentru a putea face acest lucru, primul lucru pe care trebuie să îl faci este o documentare serioasă pentru acest subiect, asta mai ales dacă ești la început de drum și poate nu ști niște elemente de bază. 

Ca să afli informațiile de care ai nevoie în ceea ce privește o grădină de legume bine întreținută, citește în continuare. Vei descoperi că aceste date te vor ajuta să iei cele mai eficiente măsuri pentru legumele crescute de tine în propria grădină. 

Așadar, ce poți face chiar tu pentru grădina ta?

 

Măsurile pe care ar trebui să le iei astfel încât grădina ta să fie eficientă

 

  1. Asigură-te că ai timp să o întreții

Este poate cel mai important pași dintre toți cei care vor fi enumerați în acest text. Înainte de a te apuca de treabă, înainte de a face orice sau de a lua orice fel de decizie importantă, pune-ți o întrebare cheie. Întreabă-te dacă programul tău îți va permite să te ocupi de această grădină așa cum merită, pentru ca ea chiar să devină productivă. Fii sincer cu tine și fii conștient că ea va necesita timp dedicat pentru ca totul să meargă așa cum trebuie, mai ales la început. Tocmai de aceea, cel mai bine ar fi să iei o foaie de hârtie în față și să pui totul pe hârtie, poate chiar și cu argumente pro și contra. Așa vei ști sigur că nu te bagi la ceva la care nu vei face față.

2. Folosește erbicide

Este un element cheie pentru oricine are o grădină de legume. Dacă vrei ca legumele tale să fie protejate de toate potențialele pericole, trebuie să folosești cele mai bune erbicide. Poti sa vezi aici gama de erbicide de la Hectarul.ro pentru produse de cea mai înaltă calitate care te vor ajuta să îți protejeezi produsele. Este foarte important să fii conștient că este important să investești în produse de calitate când vine vorba de erbicide, tocmai pentru ca insectele să nu se apropie de legumele tale.

Așadar, când vine vorba de o grădină de legume, trebuie să știi că vei avea mult de muncă, dar dacă vei trece prin sfaturile de mai sus nu ar trebui să ai probleme.

 

sursa foto: unsplash.com

Facebook Comments
Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

Eveniment3 ore ago

Îți dorești ca exteriorul casei tale să fie impresionant? Iată câteva idei de design

Înainte de a te decide asupra design-ului casei tale, trebuie să ai o idee clară privind aspectul  general pe care...

Eveniment14 ore ago

Raportul publicației The Economist și clasamentul întocmit în ceea ce privește România

Statul român „are o democrație deficitară” și se situează pe ultimul loc în UE, potrivit clasamentului anual realizat de publicația...

Evenimento zi ago

Care sunt metodele ideale pentru a-ți proteja grădina? Iată ce ar trebui să faci

Când vine vorba de propria grădină, fiecare știe cel mai bine cum ar trebui să aibă grijă de ea. Tot...

Evenimento zi ago

Apelează la servicii de deratizare și scapă de musafirii nepoftiți din casa ta!

  Aveți musafiri nepoftiți în casa dvs.? Acestea sunt provocate de șobolani sau rozătoare, care pot cauza pagube materiale, precum...

Eveniment2 zile ago

Importanta alegerii unei firme de debarasari cand dorim sa scapam de mobila veche

Debarasarea mobilierului poate fi un proces stresant, dificil și consumator de timp. Eliminarea mobilierului vechi sau inutil poate fi o...

Uncategorized2 zile ago

NOI PRODUCȚII ANIME SUNT DISPONIBILE ACUM PE DISNEY+

16 SEZOANE COMPLETEDIN SERIALULBLEACH & SEZONUL 1 DIN BLEACH: THOUSAND-YEAR BLOOD WAR De când se știe, Ichigo Kurosaki a fost capabil...

Uncategorized2 zile ago

Noua serie de telefoane Galaxy S23 de la Samsung aduce o experiență premium desăvârșită, concepută pentru astăzi și viitor

Cea mai avansată cameră, performanța fără cusur în gaming și un design prietenos cu mediul înconjurător se regăsesc în cea...

Eveniment2 zile ago

Idei și trucuri practice pentru amenajarea unei sufragerii mici

Sufrageria este una dintre cele mai importante camere din orice locuință, deoarece este locul în care petreci cel mai mult...

Eveniment3 zile ago

5 CARACTERISTICI importante – Cum să faci o cafea bună și ce espressor poți cumpăra

Considerată pe bună dreptate “licoare magică” o cafea bună este cea care dă startul unei zile pline de activități productive...

Uncategorized3 zile ago

Un eveniment unic în viaţa noastră surprins cu ajutorul inovaţiilor vivo în domeniul imagisticii

Sfaturi vivo despre cum poate fi surprinsă cometa C/2022 E3 (ZTF) pe cerul nopţii București, 1 februarie 2023 – După 50.000...

Afaceri3 zile ago

Sfaturi pentru femeile gravide

Femeile gravide au nevoie de mai multa atentie si ingrijire decat oricare alta persoana. In timpul sarcinii, corpul tau traverseaza...

Eveniment3 zile ago

Descoperă cum să ai cel mai bun confort în locuința ta

Deoarece confortul înseamnă o varietate de lucruri pentru diferite persoane, fiecare trebuie să facă propriile alegeri cu privire la ceea...

Eveniment4 zile ago

Grădina ta poate arăta ca în reviste! Iată ce elemente poți introduce în grădina ta pentru a o transforma într-un spațiu de vis!

Pentru majoritatea oamenilor, grădina este spațiul predilect pentru relaxare. Este micul tău colț personal de natură în mijlocul orașului. Fie...

Eveniment4 zile ago

Afla ce produse iti ofera productie display benefice companiei tale!

Semnalizarea este o parte importanta a afacerii tale. Exista foarte multe produse de productie display, de la productie standuri, POP,...

Eveniment5 zile ago

Beneficiile unui VPS Servere: deblocarea puterii serverelor dedicate

  Sunteți în căutarea unui serviciu de găzduire web de încredere în România? Cu atât de multe companii de găzduire...

Deep Forest Fest 2023 Deep Forest Fest 2023
Eveniment5 zile ago

Deep Forest Fest 2023, ediţia IV-a pe platoul Feţeni, Râmnicu Vâlcea

În cazul în care nu ţi-ai făcut planuri între 14-16 iulie, atunci află că Deep Forest Fest 2023 îşi va...

Știrile Săptămânii