Connect with us

Eveniment

Jumătate dintre școlile românești riscă să se închidă | IasiAZI.ro

Published

on

„Când eram eu elevă, la sfârşitul anilor ’80-începutul anilor ’90, învăţam în trei schimburi şi erau cam zece clase în fiecare an. Acum, la aceeaşi şcoală din Berceni, se învaţă într-un singur schimb şi sunt cinci-şase clase pentru fiecare generaţie. Ca să nu mai spun că noi eram şi 40 în clasă, iar acum sunt între 20 şi 30 de copii”, povesteşte Cornelia, învăţătoare la o şcoală de cartier din Bucureşti.

Statisticile confirmă: în 1995 erau înscrişi în învăţământul preuniversitar (şcoli primare şi gimnaziale, licee şi şcoli profesionale) aproape 3,7 milioane de copii. În 2017 numărul lor a fost de numai 2,4 milioane, cu o treime mai puţin. Iar având în vedere tendinţa de permanentă scădere din ultimii ani (de la 2,65 milioane în 2013 la 2,61 milioane în 2014, 2,55 milioane în 2015 şi 2,52 milioane în 2016), se poate presupune că în anul 2018/2019 vor călca pragurile şcolilor şi mai puţini elevi. Declinul se vede şi în zona celor mai mici „clienţi” ai sistemului de învăţământ: de la aproape 700.000 de copii în grădiniţe şi creşe în 1995 s-a ajuns la circa 540.000 în 2017, cu aproape 25% mai puţin.

Bătrâni şi tot mai puţini

De ce s-a ajuns aici? Declinul demografic este, desigur, de vină. În 2002, de când avem cele mai vechi date disponibile referitoare la populaţia rezidentă, trăiau efectiv în România 21,7 milioane de persoane. În 2018 mai sunt 19,5 milioane. Iar lucrurile stau şi mai grav în ceea ce priveşte locuitorii sub 20 de ani. În 2002 aceştia totalizau aproape 5,5 milioane, faţă de numai 4,1 milioane la debutul acestui an.

Cauzele principale sunt două şi le ştie toată lumea. Prima este sporul natural negativ (respectiv se nasc mai puţini copii decât numărul celor decedaţi). Anul trecut, numărul persoanelor decedate a fost cu peste 71.000 mai mare decât numărul născuţilor‐vii. A doua cauză majoră o reprezintă migraţia. „România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomenul constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. În anul 2017 numărul emigranţilor a depăşit numărul 

 

imigranţilor cu peste 53.000”, se arată în documentele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Lacătul pe uşă

În cazul în care ritmul de scădere se va menţine, în mai puţin de zece ani numărul de elevi din sistemul românesc va scădea sub două milioane, iar peste două decenii va ajunge undeva la 1,5 milioane. Adică undeva la 40% din cel înregistrat în anii ’90. Impactul va fi semnificativ în ceea ce priveşte numărul de unităţi de învăţământ şi de cadre didactice. Cu semnificativ mai puţini elevi, multe şcoli vor fi nevoite să-şi închidă porţile, iar mulţi învăţători şi profesori vor trebui să-şi găsească alte meserii.

De altfel, lipsa elevilor (la care s-a adăugat dorinţa de a eficientiza din punct de vedere financiar sistemul educaţional) a dus deja la desfiinţarea, la propriu sau prin comasare, a numeroase unităţi de învăţământ. Ultimele statistici disponibile arată că de la peste 15.000 de şcoli şi licee în 1995 mai existau în 2016 în jur de 5.700, în timp ce din peste 12.000 de grădiniţe şi creşe mai rămăseseră sub 1.200.

Nici numărul de învăţători şi profesori nu arată prea bine. Conform INS, acesta a scăzut de la un vârf de 232.000 în 2000 la circa 174.000 în 2016, respectiv cu 25% mai puţini. „Și nici măcar statisticile astea nu arată realitatea. În zonele rurale s-a ajuns să fie mulţi profesori care lucrează cu jumătate sau chiar cu sfert de normă, pentru că nu există decât o clasă pentru fiecare generaţie, iar cel mai apropiat post disponibil e la zeci de kilometri distanţă”, spune învăţătoarea Cornelia.

Sub ochii noştri

Evident că, în funcţie de politicile guvernamentale, vor putea exista două abordări ale situaţiei. Fie se va adopta o atitudine de acceptare şi sistemul educaţional va fi lăsat să se micşoreze treptat, prin neînlocuirea cadrelor didactice ieşite la pensie şi prin închiderea treptată a şcolilor rămase fără elevi, fie se va încerca, din motive populiste şi electorale, menţinerea infrastructurii educaţionale la aceleaşi dimensiuni. Asta pentru a păstra un anumit număr de slujbe (într-un sat, de pildă, desfiinţarea a 10-20 de posturi bugetare cântăreşte mult) şi pentru a reduce distanţa pe care copiii o au de parcurs până la şcoală.

 

„La noi, de pildă, am dus muncă de lămurire cu trei elevi dintr-o clasă în care erau 20 şi am reuşit să-i convingem să se mute într-o clasă în care mai rămăseseră doar 12 copii. În caz contrar, clasa respectivă ar fi trebuit desfiinţată, ceea ce înseamnă că am fi pierdut din numărul de posturi alocate şi din finanţarea de la buget”, dezvăluie directoarea unui liceu din Capitală.

Pentru moment, se pare că se va încerca o abordare mixtă: în unele zone şcolile vor fi menţinute în viaţă chiar dacă nu mai au suficienţi elevi, în 

timp ce în altele s-ar pregăti închideri şi comasări. În ianuarie, deputatul PNL Florin Roman declara că are informaţii potrivit cărora Guvernul ar intenţiona să închidă 1.000 de şcoli şi grădiniţe, ca urmare a unor măsuri luate în teritoriu prin intermediul inspectoratelor şcolare. „Este o decizie care nu are niciun fel de studiu de impact, care nu are niciun fel de analiză serioasă. (…) În fapt, ce se întâmplă: în loc să consulte primarii şi operatorii economici, aşa cum spune legea, alături de şcoli pentru a face propuneri referitor la planul de învăţământ şi reţeaua de şcolarizare, ministrul Educaţiei a scos din circuit primarii şi operatorii, a lăsat doar directorii de scoli, care sunt chemaţi la inspectorate şi sunt ameninţaţi să reducă costurile, altfel vor pleca acasă”, a explicat Roman.

Informaţia a fost confirmată până în prezent de decizii luate de inspectoratele şcolare judeţene. De exemplu, consiliera pentru reţeaua şcolară din cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Maramures, Simona Cătană, anunţa în primăvară că numărul de unităţi şcolare va scădea de la 237 la 227, ca urmare a scăderii populaţiei şcolare. În ultimii cinci ani, numărul elevilor din Maramureş s-a redus cu circa 10.000, a mai precizat ea. Opt şcoli primare şi cinci grădiniţe din mediul rural vor fi desfiinţate în judeţul Sălaj începând din această toamnă, tot ca urmare a scăderii numărului de elevi. Asta în timp ce în Vrancea s-a luat decizia desfiinţării a 14 şcoli şi grădiniţe, comasarea a două şcoli şi fuziunea altor două.

 

IasiAZI.ro

Facebook Comments

Eveniment

Cauzele Inflamației – Ce este și cauze comune

Published

on

By

Inflamația este un răspuns biologic natural al corpului nostru la factori de stres și agresiuni. Cu toate acestea, în unele situații, acest răspuns poate deveni cronic sau necontrolat, contribuind la dezvoltarea unor boli și afecțiuni grave. În acest articol, vom explora cauzele inflamației și cum să înțelegem mai bine acest proces biologic complex.

Ce Este Inflamația?

Inflamația este un răspuns imun și de apărare al organismului la infecții, leziuni și alte amenințări la adresa sănătății. Acest răspuns implică o serie de modificări în corp, inclusiv eliberarea de substanțe chimice inflamatorii și migrarea celulelor imune către zona afectată.

Cauze Comune Ale Inflamației:

 1. Infecții: Infecțiile bacteriene, virale și fungice pot declanșa un răspuns inflamator pentru a elimina agenții patogeni. De exemplu, când o rană se infectează, zona devine roșie, umflată și dureroasă.
 2. Leziuni și Traume: Orice formă de leziune fizică poate provoca inflamație pentru a facilita procesul de vindecare. De exemplu, când vă tăiați sau vă loviți, observați adesea că zona devine umflată și dureroasă.
 3. Boli Autoimune: În boli autoimune, sistemul imunitar atacă propriile țesuturi ale corpului, creând o inflamație cronică. Afecțiuni precum artrita reumatoidă și lupusul sunt exemple de boli autoimune.
 4. Stil de Viață și Dietă: Consumul excesiv de zahăr, alimentele procesate, alcoolul și fumatul pot contribui la inflamație cronică. De asemenea, stresul cronic poate declanșa răspunsuri inflamatorii în organism.
 5. Boli Metabolice: Boli precum diabetul de tip 2 și obezitatea sunt asociate cu inflamație cronică. Țesuturile grase ale corpului pot elibera substanțe chimice inflamatorii.
 6. Alergeni și Toxine: Alergenii din mediu, precum polenul sau praful, pot provoca reacții alergice care includ inflamație. Experiența expunerii la substanțe toxice, cum ar fi fumul de tutun sau poluarea aerului, poate declanșa, de asemenea, inflamații.
 7. Boală Cronică: Bolile cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală (IBD) sau boala Crohn, implică inflamații cronice ale tractului gastrointestinal.

Impactul Inflamației Asupra Sănătății:

Inflamația acută este de obicei un răspuns benefic și necesar pentru vindecare, dar inflamația cronică poate avea efecte negative asupra sănătății:

 1. Deteriorarea Țesuturilor: Inflamația cronică poate duce la deteriorarea țesuturilor și la apariția cicatricilor.
 2. Durere: Inflamația poate provoca senzații de durere, care sunt o reacție la iritația nervilor la locul inflamației.
 3. Boli Cardiovasculare: Inflamația cronică este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza.
 4. Boli Autoimune: Multe boli autoimune sunt caracterizate prin inflamație cronică și deteriorarea țesuturilor.
 5. Boli Metabolice: Inflamația cronică poate contribui la diabetul de tip 2 și la obezitate.

Managementul Inflamației:

Pentru a gestiona inflamația, este important să adoptați un stil de viață sănătos:

 1. Alimentație Sănătoasă: Consumați o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe. Evitați alimentele bogate în zahăr și procesate.
 2. Exerciții Fizice: Activitatea fizică moderată poate ajuta la reducerea inflamației și la menținerea greutății corporale sănătoase.
 3. Reducerea Stresului: Gestionarea stresului prin tehnici precum meditația și yoga poate contribui la reducerea inflamației.
 4. Evitarea Factorilor de Risc: Limitați expunerea la alergeni și toxine și renunțați la obiceiurile dăunătoare, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool.

Folosește plasturi cu antiinflamatori de la Mendo pentru o recuperare rapidă, aceștia fiind buni pentru durerea musculară, reumatică, articulară și pentru circulația sanguină.

În concluzie, inflamația este un răspuns biologic normal și necesar la diferite factori de stres, dar inflamația cronică poate contribui la apariția unor boli grave. Înțelegerea cauzelor inflamației și adoptarea unui stil de viață sănătos pot juca un rol crucial în menținerea sănătății și prevenirea unor afecțiuni asociate inflamației. Dacă aveți preocupări cu privire la inflamație sau la sănătatea dumneavoastră în general, consultați întotdeauna un medic sau specialist în domeniul sănătății.

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Foraje puturi de apă pentru nevoie casnice și nu numai

Published

on

By

Lipsa unui sistem centralizat este principala dificultate la organizarea alimentării cu apă a unei locuințe sau a unei case de vacanță. Tehnologia de foraje puturi de apă te ajută să rezolvi această problemă în mod competent și rapid. Tehnologia forării puțurilor de apă necesită nu numai anumite cunoștințe tehnice, ci trebuie să ai și o anumită pregătire pentru toate etapele muncii. Principalul lucru este alegerea tipului de puț și verificarea calității apei. La forarea puțurilor arteziene, acviferul se află sub presiune și indiferent de perioada anului, apa va fi furnizată constant și în volum suficient. Durata de viață a unei astfel de surse de apă este în medie de 50 de ani. Există tehnologii care permit forarea puțurilor prin nisipisuri de suprafata. Procesul de foraj nu durează o perioadă semnificativă de timp. Adâncimea unei astfel de structuri ajunge la 35 de metri, dar productivitatea sursei de apă este relativ scăzută. De asemenea, există riscul de pătrundere a apelor de suprafață, subterane și de colmatare.

Noile tehnologii permit și foraje puțuri de adancime. Adâncimea unei astfel de structuri este de până la 300 metri. Productivitatea depinde direct de locația acviferului și ideal ar fi să existe un izvor. Indiferent de echipament și tehnologie pentru forarea puțurilor, sursa de apă trebuie să fie potrivită pentru nevoile personale. Pentru rezidența permanentă, cea mai bună soluție, este puțul de adancime.

Tehnologie de foraje puturi de adâncime

Acviferele nisipoase de mare adâncime se află la o distanță de 50-300 de metri de suprafața pământului. În acest caz, debitul apei este de suficient pentru alimentarea cu apa și acest lucru este suficient pentru o cabană.

Recomandabil este să se apeleze la foraje puturi cu circulatie directa de noroi. Poți utiliza tuburi din plastic, PVC. O opțiune bună sunt aceste țevile de PVC care care rezistă perfect mișcărilor solului, iar durata lor de viață este de 30-50 de ani. Țevile din plastic sunt cele mai rezistente la coroziune.

Tehnologia de foraje puțuri în calcare

Calcarele acvifere apar neuniform și le poți întâlni la o adâncime de la 20 de metri până la 200 de metri. Cea mai comună adâncime la care se găsește apa potabilă este de 100 de metri. Datorită adâncimii semnificative a acviferului și presiunii mari subterane, un puț pe calcar poate fi un puț de presiune. De multe ori se fac și puțuri cu curgere autonomă. Toate au performanțe solide și sunt excelente pentru case rezidențiale și clădirile utilitare. Tehnologia de foraje puturi pe calcar presupune utilizarea metodelor de șoc predominant rotative și hidraulice. În roci dure, se recomandă folosirea unui ciocan pneumatic, care are un efect progresiv și reciproc asupra solului.

Puțurile arteziene dau un debit mare, apă de bună calitate și un volum necesar stabil. Pentru a realiza astfel de puțuri se utilizează tehnologia de găurire rotativă, care permite lucrătorilor profesioniști să ajungă la orizontul artezian profund. Este important să se selecteze un burghiu care se potrivește cu stratul geologic. De exemplu, pentru a găuri în roci extrem de dure, este necesar un vârf de diamant.

Tehnologia rotativă este potrivită pentru crearea unei surse de apă potabilă oriunde pe șantier. Dacă lucrarea se face corect, nici măcar calcarele nu vor complica procesul de foraj.

Testarea apei după lucrarea de foraj a puțului

nainte de forajul unui puț, este necesar să se efectueze o cercetare a zonei. Acest lucru va ajuta la determinarea calității sursei. Se recomandă ca probele de apă prelevate să fie testate într-un laborator și doar forajul executat corespunzător asigură obținerea apei potabile bune. Apa obținută în acest fel este trimisă la laborator, unde sunt analizați mai mulți indicatori: prezența acizilor, alcalinelor, metalelor, ionilor de hidrogen, mineralelor.

Există mai multe tehnologii pentru foraje puturi. Fiecare metodă are anumite nuanțe și este recomandată pentru condiții specifice. Toate tehnologiile sunt împărțite în cele care pot fi implementate manual și cele care sunt realizate cu echipamente speciale. Metoda manuală este relevantă atunci când forezi singur o sursă de apă potabilă și când ai instrumentele necesare pentru aceasta. În acest fel, se poate crea un puț de până la 30 de metri adâncime.

Forajul unui puț este un proces responsabil. Pentru a preveni consecințele neplăcute, trebuie luate în considerare toate caracteristicile importante. Durata de viață depinde direct de calitatea materialelor si a operatiilor executate Dacă este folosit incorect, chiar și o fântână arteziană bună poate fi distrusă în decurs de 5 ani. De asemenea, este important să folosești rațional sursa.

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Camera auto de bord NAVITEL R9 DUAL: Inovație și siguranță într-un singur dispozitiv

Published

on

By

NAVITEL, lider în tehnologie GPS, prezintă cu mândrie camera auto pentru bord NAVITEL R9 DUAL, o soluție avansată cu doi senzori Full HD, destinată să ofere șoferilor o experiență de înregistrare și navigare de neegalat.

Performanță video de excepție

NAVITEL R9 DUAL este echipată cu senzorul Sony 307 (STARVIS) și un procesor MSTAR 8339, garantând o calitate video full HD pentru ambele camere – frontală și din spate – în același timp. Cu un unghi de vizualizare de 170° pentru camera frontală și 136° pentru camera din spate, dispozitivul capturează detaliile cu precizie, inclusiv marginile drumului și zonele „orbite”. Senzorul super sensibil STARVIS 307 asigură o performanță deosebită în condiții de lumină scăzută.

Navigare inteligentă și alerte în timp real

Cu un modul GPS încorporat și o bază de date actualizată cu regularitate, NAVITEL R9 DUAL notifică șoferul despre restricțiile de viteză și avertismente, contribuind la o navigare eficientă și la evitarea situațiilor neplăcute.

Wi-Fi și control ușor cu Navitel DVR Center

Modulul Wi-Fi încorporat și aplicația Navitel DVR Center facilitează configurarea, actualizarea software-ului și gestionarea fișierelor direct de pe dispozitivul mobil, indiferent de sistemul de operare – iOS sau Android.

Control dual pentru securitate sporită

O caracteristică distinctivă a NAVITEL R9 DUAL este camera video Full HD pentru interiorul mașinii, oferind înregistrare și monitorizare completă a evenimentelor din spatele vehiculului. Aceasta se montează ușor pe geamul din spate cu bandă adezivă 3M, acoperind unghiurile moarte și completând astfel sistemul de supraveghere.

Baterie de mare capacitate pentru funcționare offline

Cu o baterie de 500 mAh, NAVITEL R9 DUAL poate funcționa offline și detectează automat impactul sau coliziunea în modul de parcare, pornind înregistrarea pentru protecție suplimentară. Fișierele de înregistrare sunt protejate și nu vor fi șterse în timpul suprascrierii în buclă.

Navitel DVR Player pentru gestionare eficientă a datelor

Înregistrările video sunt integrate cu traseul vehiculului, iar utilizatorii pot gestiona și edita fișierele cu ajutorul programului Navitel DVR Player pe PC.

Pentru a completa experiența, fiecare cumpărător primește un voucher pentru programul Navitel Navigator pentru dispozitivele cu sistemul de operare Android. Abonamentul anual include o licență pentru hărți din peste 45 de țări ale lumii.

NAVITEL R9 DUAL redefinește standardele în materie de camere auto pentru bord, oferind performanțe superioare, control ușor și funcționalități inovatoare pentru o experiență de conducere mai sigură și mai conectată.

Pentru mai multe informații despre NAVITEL R9 DUAL și alte produse NAVITEL, vă rugăm să vizitați website-ul nostru Navitel.com/ro.

Despre NAVITEL:

NAVITEL ocupă o poziție de vârf în furnizarea soluțiilor de navigație și monitorizare a vehiculelor, oferind o diversitate de produse și servicii de înaltă calitate destinate atât șoferilor individuali, cât și companiilor de transport la nivel global. Cu o experiență vastă și acces la tehnologii de ultimă generație, NAVITEL se implică să îmbunătățească calitatea experienței de conducere și să maximizeze siguranța pe drumurile din întreaga lume.

Website: http://www.navitel.com/roFacebook: https://www.facebook.com/p/Navitel-Romania-100065358645391/

Contact: Blogatu@gmail.com, contact@avantnet.ro

Nume Contact: Marius Calugaru

Titulatura: PR Manager

Telefon: 0785351511

Email: Blogatu@gmail.com

Website: https://perspektive.ro/

Facebook Comments
Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

Uncategorized12 ore ago

Samsung a prezentat gama de dispozitive îmbunătățite cu AI din 2024 în cadrul evenimentului “World of Samsung”

“World of Samsung” celebrează modul în care inteligența artificială permite noi experiențe de viață conectată prin intermediul seriei de produse...

Uncategorized14 ore ago

Procesorul Nothing Phone (2a), proiectat împreună cu MediaTek

Nothing, compania de tehnologie cu sediul la Londra, a anunțat astăzi că Phone (2a) va avea un procesor personalizat Dimensity...

Uncategorizedo zi ago

Asigură-ți sursa de energie în orice situație cu generatoarele de curent pe benzină și pe motorină de pe www.motosapesicositoare.ro!

Fie că te afli în mijlocul unei pene de curent sau ai nevoie de o sursă portabilă de energie pentru...

Administrație localăo zi ago

Studiu ÎntreVecini: 65% dintre români declară că nu-și cunosc vecinii deloc sau că îi cunosc în mică măsură

65% dintre românii care locuiesc la bloc nu-și cunosc vecinii deloc sau îi cunosc în mică măsură, în timp ce...

Uncategorized3 zile ago

AOC dezvăluie o nouă generație de monitoare, redefinind eleganța pentru spațiul tău de acasă și birou

Noua serie AOC B3 include modele cu margini ultra înguste, conectivitate USB-C și rate de reîmprospătare de 100 Hz București,...

Eveniment5 zile ago

Cauzele Inflamației – Ce este și cauze comune

Inflamația este un răspuns biologic natural al corpului nostru la factori de stres și agresiuni. Cu toate acestea, în unele...

Uncategorized5 zile ago

Oportunități și Provocări în Construcții, ediția cu numărul 3!

 Îți place să fii la curent cu cele mai noi tendințe și inovații din domeniul construcțiilor? Atunci nu rata evenimentul...

Eveniment5 zile ago

Foraje puturi de apă pentru nevoie casnice și nu numai

Lipsa unui sistem centralizat este principala dificultate la organizarea alimentării cu apă a unei locuințe sau a unei case de...

Entertainment6 zile ago

Divertismentul de acasă atinge dimensiuni epice: televizorul TCL C805 este disponibl în variante de până la 98 inchi

România, 15 februarie 2024: TCL, lider de top în industria televizoarelor, este încântat să prezinte televizorul său revoluționar, TCL C805....

Uncategorized7 zile ago

OnePlus 12 și OnePlus 12R disponibile în pachete speciale pe oppostore.ro

București, 15 februarie 2024 – Cele mai noi smartphone-uri din portofoliul brandului global de tehnologie OnePlus, modelele OnePlus 12 și OnePlus...

Uncategorizedo săptămână ago

Alecsandra Roman este noul Chief Marketing Officer Voxa

București, 14 februarie 2024 – Voxa, liderul aplicațiilor de audiobook-ri și e-book-uri din România, își consolidează echipa de management regional...

Uncategorizedo săptămână ago

Festivalul IntenCity 28-30 iunie 2024

Festivalul IntenCity, aflat la cea de-a treia ediție, va avea loc în perioada 28-30 iunie 2024, în Craiova, pe două...

Evenimento săptămână ago

Camera auto de bord NAVITEL R9 DUAL: Inovație și siguranță într-un singur dispozitiv

NAVITEL, lider în tehnologie GPS, prezintă cu mândrie camera auto pentru bord NAVITEL R9 DUAL, o soluție avansată cu doi...

Uncategorizedo săptămână ago

Cum ne pregătim pentru alegerile europene din 2024

Peste 134 de milioane de oameni din Europa* vin pe TikTok în fiecare lună, iar mulți dintre aceștia vor vota...

Uncategorizedo săptămână ago

PC Garage anunță campania de Valentine’s Day “Vrei sa fiu a ta de gaming?”

București, România – 14 februarie 2024 – PC Garage, unul dintre cele mai mari magazine online de produse IT și electronice din...

Uncategorized2 săptămâni ago

Acer își extinde gama eMobility cu trotineta electrică Predator Extreme

Noi notebook-uri și monitoare Predator vor fi lansate la Intel Extreme Masters Katowice, în perioada 9-11 februarie 2024 Cuprins: Acer...

Știrile Săptămânii