Connect with us

Eveniment

EXCLUSIV! Adina Vălean rupe tăcerea! Va candida sau nu la europarlamentare soția lui Crin Antonescu? Va alege să plece la ALDE și să-l susțină pe Călin Popescu Tăriceanu? Surprizele pe care le pregătește! | IasiAZI.ro

Published

on

Capital: Veţi mai candida pentru un post de europarlamentar la alegerile din 2019? V-aţi depus candidatura?

Adina Vălean: Mai sunt şapte luni de mandat şi vreau să le duc pană la capăt fără ca activitatea mea din Parlamentul European să fie în vreun fel influenţată de proiectele ulterioare. Pentru că există proiecte ulterioare, fără doar şi poate, de aici şi decizia mea de a nu candida la alegerile europene din 2019.

Capital: Este posibil să fiţi pe listele din 2019 şi dvs. şi soţul dvs, Crin Antonescu din partea PNL? Cărţile de vizită vă recomandă, însă au exista multe discuţii în partid cum că trebuie să candideze doar unul dintre dvs.

Aşa cum am spus, nu voi candida la alegerile europene din 2019.

Capital: Au fost zvonuri că veţi părăsi PNL pentru ALDE şi că veţi candida pentru ALDE. Este adevărat?

Adina Vălean: Timp de şapte ani am fost vice-preşedintele grupului ALDE din Parlamentul European. Cunosc acest partid din interior şi l-am părăsit în 2014 deoarece cred că este mult prea de stânga. Am venit la PPE cu inima deschisă. Nu m-aş întoarce niciodată în ALDE.

Capital: Ne puteţi face, vă rog, un scurt bilanţ al realizărilor dvs. ca eurodeputat în acest mandat?

Adina Vălean: Pentru a fi respectat ca deputat în Parlamentul European trebuie să contribui cu idei şi soluţii la legislaţia cu impact major asupra Uniunii. Și când vorbesc de impact vorbesc despre sute de milioane de euro în plus sau în minus pentru un sector sau pentru un stat membru, vorbesc despre avantaje competitive, vorbesc despre  specific naţional. Am învăţat acest lucru încă de la începuturile mele în Parlamentul European şi am urmărit marile teme în toată activitatea mea profesională: telecomunicaţii-roaming, infrastructura în energie-Connecting Europe Facilitiy prin schimbarea paradigmei de finanţare, liberă circulaţie şi dreptul la muncă al cetăţenilor europeni pe tot cuprinsul Uniunii.

Raportul meu, Mecanismul de conectare a Europei, adoptat de Parlamentul European, s-a materializat printr-un fond de 33,3 miliarde de euro care asigură securitatea aprovizionării cu energie şi preţuri mai mici pentru toţi consumatorii, prin completarea verigilor lipsă în piaţa energetică europeană. România a beneficiat de 1,24 de miliarde de euro pentru infrastructura de transport şi 500 de milioane pentru energie.

 

În sectorul telecomunicaţiilor am fost principalul artizan al scăderii preţurilor la roaming în UE. Pachetul legislativ Roaming II a însemnat reducerea cu 80% pentru apeluri telefonice în roaming, cu 77% pentru SMS şi cu 91% pentru consumul de date, deschizând calea pentru eliminarea supratarifării practicată de companii. În acest fel, românii au economisit mai bine de 700 de milioane de euro la facturile de roaming.

Am fost raportorul Parlamentului European pentru cetăţenie, luptând pentru eliminarea obstacolelor din calea liberei circulaţii în UE, cu consecinţe importante pentru accesul liber la piaţa muncii, recunoaşterea diplomelor şi documentelor de stare civilă.

Sunt primul europarlamentar român preşedinte al unei Comisii Parlamentare. Este vorba de o comisie puternică şi cu impact direct asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor Uniunii: Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară.

Sunt unul din promotorii numărului de urgenţă 112, iniţiind şi urmărind introducerea obligaţiei de localizare exactă prin GPS a apelurilor de pe smartphone-uri din toate statele membre. Măsura aceasta economiseşte miliarde de euro şi salvează mii de vieţi.Am preluat 112 încă de la începuturi, atunci când era doar un deziderat.

Capital: Vizaţi o funcţie de comisar european în viitor? Expertiza vă recomandă.

Adina Vălean: Mulţumesc pentru apreciere. Poziţia de comisar european nu este un concurs de competenţe, ci este rezultatul unor jocuri şi interese politice. Propunerea privind comisarul din viitoarea legislatură europeană este una de maximă importanţă în contextul tensiunilor politice şi creşterii curentelor populiste şi naţionaliste la care trebuie să ne aşteptăm, din păcate, în urma alegerilor din 2019. De aceea, România va trebui să cântărească foarte bine ce domeniu de activitate al unui viitor comisar îi va folosi cel mai mult la menţinerea şi creşterea puterii decizionale în Uniune şi va trebui să facă propuneri în consecinţă. Această decizie nu face parte din atribuţiile mele şi nici nu mă voi hazarda să speculez cum va arăta această decizie într-un viitor totuşi incert.

 

Capital: Care este cea mai mare reuşită a dvs. din perioada cât aţi fost vicepreşedinte al Parlamentului European?

Adina Vălean: Faptul că am fost vicepreşedinte al Parlamentului European, în perioada 2014-2017, este o realizare în sine. Este o funcţie de reprezentare cu expunere importantă la nivel european, nu atât a mea ca persoană ci a ţării din care vin, România. Sigur, dincolo de reprezentare, am contribuit în plan administrativ al PE la transparenţa, eficienţa şi modernizarea tehnologică a instituţiei.

Capital: Care este cel mai mare regret din cele două mandate?

Adina Vălean: Regret că nu am reuşit să aduc mai aproape felul în care se face politică acasă de temele europene. Sigur, adeseori rapoartele sau legile europene par tehnice şi prea puţin interesante pentru media din România, dar ele vor avea întotdeauna efect direct asupra calităţii vieţii europenilor şi implicit a românilor. Preţul energiei, al telecomunicaţiilor sau calitatea aerului pe care îl respirăm nu cred că vor fi vreodată abstracte. De aceea, regret că nu putem trece de la dezbaterea noastră cotidiană la un orizont mai lung de câteva luni sau zile.

Capital: Ce planuri politice/profesionale aveţi pentru următoarea perioadă?

Adina Vălean: Mai sunt şapte luni de mandat, şapte luni pline, grele, interesante. Întotdeauna am ales provocările pentru că am un spirit competitiv şi îmi doresc să fac performanţă în orice mediu. Consider că în activitatea de până acum am demonstrat acest lucru. Deşi nu voi mai candida pentru un nou mandat, nu voi renunţa să aleg noi provocări care să îmi permită să lucrez pentru aceleaşi idealuri care m-au făcut să intru în politică în urmă cu peste 20 de ani, cum ar fi dorinţa de a contribui la schimbarea societăţii româneşti într-una care pune în prim plan valoarea libertăţii şi performanţei individuale a fiecăruia dintre noi. Aceleaşi evoluţii şi bariere împotriva lor se găsesc oriunde în lume sau în Europa, iar asta îmi arată că pot contribui la schimbarea pozitivă de care vorbeam şi din afara Parlamentului European.

 

Capital: Cum este văzută România în Parlamentul European? Mulţi spun că bătăliile de acasă se poartă între partide şi în PE. Este adevărat?

Adina Vălean: România are un nume mai bun sau mai prost în statele membre, depinde dinspre ce capitală te uiţi. Parlamentarii europeni sunt influenţaţi de reflectarea României în media din statele din care provin. Și în Parlamentul European există în dezbatere acele locuri comune care nu ţin cont de nuanţe şi situaţii diferite. E foarte periculos să fi pus într-o anumită categorie, deoarece nu există mecanisme de comunicare care să te poată extrage ulterior. Trebuie ca reprezentarea ţării în Parlamentul European şi în celelalte instituţii să fie de o asemenea calitate încât România să devină un partener în luarea deciziilor şi nu subiect de rezoluţii.

Capital: Situaţia în România pare un pic gri din cauza bătăliilor politice. Vom reuşi să facem faţă preşedinţiei  României la Consiliul UE? Ce ar trebui să facă partidele în perioada următoare ca să nu ne facem de râs?

Adina Vălean: România va prelua conducerea Consiliului UE într-o perioadă ce va intra în istorie fie şi numai datorită Brexitului. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene e momentul în care Europa se uită către România. Dacă evenimentele pe care le vom propune şi găzdui în aceste şase luni vor fi de succes, atunci vom lasă o impresie bună. Din perspectivă legislativă, am lucrat cu multe ţări membre care deţineau acest rol într-o perioadă sau alta. În calitate de Preşedinte al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European aştept ca România să aibă capacitatea de a găsi compromisul potrivit între statele membre pe legislaţia care rămâne de adoptat până la sfârşitul mandatului acestui Parlament -în acest fel, cred eu, ar putea da măsura unei bune preşedinţii a Consiliului UE. Și, bineînţeles, o cunoaştere bună a dosarelor şi o reprezentare profesionistă în negocierile interinstituţionale.

 

Nu putem discuta despre a face faţă sau nu, important este să stabilim ce ne propunem să facem din această oportunitate. Fiecare preşedinţie îşi alege una sau două teme majore, care îi ghidează comunicarea şi eforturile pe parcursul celor şase luni, în paralel cu dosarele legislative pe care le are de gestionat. Bulgarii, de exemplu, au ales tema integrării Balcanilor de Vest în structurile europene. În documentele publicate de guvernul României am văzut multe priorităţi. Mai bine spus totul părea a fi o prioritate şi nimic în mod special. Nu pot spune nici măcar dacă există o serie de priorităţi sectoriale în domeniile comisiei pe care o prezidez: mediu, sănătate publică sau siguranţă alimentară. Aici am putea avea drept misiune să lărgim accesul cetăţenilor români la tratamente moderne prin noua legislaţie privind HTA, evaluarea tehnologiilor medicale. 

Din documentul de peste 100 de pagini publicat de Ministerul Afacerilor Europene nu reiese dacă preşedinţia românească se va concentra pe garantarea unui parcurs european pentru Republica Moldova, urmând modelul bulgăresc al Balcanilor sau dacă ne vom concentra pe maximizarea avantajelor energetice ale României, prin crearea unor noi hub-uri de tranzacţionare de gaze naturale care ne-ar permite să devenim un real furnizor de securitate energetică pentru Uniune. Sau dacă ne propunem să obţinem din negocierile privind noul cadru financiar multianual fonduri mai uşor de accesat pentru infrastructura care ne lipseşte. Acestea sunt doar câteva exemple ale unor schiţe de strategii ale unei preşedinţii de succes, care îşi propune să ajute Uniunea în ansamblu, în timp ce nu uită de ce are nevoie pentru a se dezvolta pe sine.

IasiAZI.ro

Facebook Comments

Eveniment

Quickmobile.ro: Lider în tehnologie pe piața online în România

Published

on

By

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, Quickmobile.ro s-a afirmat ca una dintre principalele destinații online pentru cumpărătorii din România în căutarea celor mai noi și inovatoare gadgeturi. Cu un portofoliu extins și diversificat, Quickmobile.ro oferă clienților săi acces la produse de ultimă generație de la branduri de renume mondial. De la telefoane mobile și laptopuri performante până la gadgeturi inteligente și accesorii high-tech, Quickmobile.ro se angajează să aducă tehnologia de vârf direct în casele românilor, asigurând totodată servicii de excepție.

Quickmobile.ro colaborează cu branduri de top precum Apple, Samsung, Asus, Google și Sony, oferind produse care îmbină designul sofisticat cu performanțele tehnice impresionante. De exemplu, telefoanele Apple iPhone și laptopurile MacBook sunt recunoscute pentru calitatea lor superioară și inovațiile constante. Similar, gama Samsung Galaxy oferă o varietate de telefoane și tablete care satisfac cele mai exigente cerințe ale utilizatorilor moderni. De asemenea, dispozitivele Google Pixel, cunoscute pentru experiența Android pură și actualizările rapide, și electronicele Sony, de la telefoanele Xperia la consolele PlayStation, sunt doar câteva dintre opțiunile disponibile pe Quickmobile.ro.

Pe lângă aceste produse de top, Quickmobile.ro oferă o gamă largă de categorii de produse tehnologice pentru toate nevoile. Clienții pot alege dintr-o varietate de telefoane mobile, tablete, smartwatch-uri, laptopuri, console de gaming, ochelari VR, camere 360, gadgeturi inovatoare și multe altele. Fie că este vorba de un entuziast al tehnologiei care caută cele mai recente inovații sau de un utilizator obișnuit în căutarea unui dispozitiv fiabil, Quickmobile.ro are soluția potrivită.

În plus, Quickmobile.ro se distinge prin serviciile excepționale oferite clienților săi. Compania garantează cele mai competitive prețuri de pe piață, asigurându-se că fiecare client primește valoare maximă pentru investiția sa. De asemenea, Quickmobile.ro oferă o garanție extinsă de până la patru ani pentru a proteja achizițiile clienților și un drept de retur extins la 60 de zile, oferind astfel flexibilitate și siguranță suplimentară. Clienții pot beneficia de asigurare casco online pentru gadgeturile achiziționate, asigurându-și astfel protecția completă a acestora.

Livrarea rapidă este asigurată prin parteneriate cu FanCourier și Urgent Cargus, garantând că produsele ajung în cel mai scurt timp la destinație. Quickmobile.ro oferă și posibilitatea de a deschide coletul la livrare, pentru a verifica integritatea și conformitatea produselor înainte de a le accepta. În plus, clienții pot alege din multiple metode de plată, inclusiv Visa, MasterCard, Bitcoin și PayPal, pentru o experiență de cumpărare cât mai convenabilă.

Un alt aspect de remarcat cu privire la Quickmobile.ro este serviciul buyback, care permite clienților să schimbe gadgeturile vechi cu altele noi, fiind astfel la curent cu cele mai recente tehnologii. Programul de afiliere al Quickmobile.ro este cel mai mare din România, oferind comisioane atractive pentru partenerii săi, iar serviciul de ambalare premium asigură o experiență de unboxing memorabilă pentru fiecare client.

Quickmobile.ro reprezintă alegerea ideală pentru oricine dorește să exploreze și să achiziționeze cele mai bune produse tehnologice de pe piață. Ca importator direct și distribuitor oficial pentru numeroase branduri prestigioase, Quickmobile.ro se angajează să ofere produse de înaltă calitate la prețuri competitive, completate de servicii care depășesc așteptările clienților.

Despre Quickmobile.ro

Quickmobile.ro este un retailer online specializat în tehnologie de vârf, oferind o selecție exclusivă de produse și servicii premium. În calitate de importator direct și distribuitor autorizat pentru diverse branduri de prestigiu, Quickmobile.ro se angajează să aducă clienților săi cele mai noi și inovatoare produse la prețuri competitive. Cu o gamă variată de metode de plată și servicii de calitate superioară, Quickmobile.ro se poziționează ca opțiunea perfectă pentru toți cei care caută produse de top și o experiență de cumpărare memorabilă.

Pentru detalii suplimentare și pentru a descoperii gama largă de produse, vizitați https://www.quickmobile.ro.

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Arena Elevilor 2024: Întâlnirea generației viitorului la București!

Published

on

By

În inima Bucureștiului, în perioada 14-15 septembrie în prestigiosul Circ Metropolitan, se va cel mai mare eveniment al anului pentru elevii claselor V-XII: Arena Elevilor 2024. Este momentul așteptat de întreaga comunitate educațională, unde mii de tineri dornici de cunoaștere și dezvoltare personală se vor întâlni cu 100 de speakeri de renume, atât din țară, cât și din străinătate.

Organizatorii au dezvăluit astăzi o parte din lista impresionantă de speakeri care vor împărtăși din experiența lor de viață și carieră cu participanții. Printre aceștia se numără Jorge, Cezar Oatu, Doru Todorțm, Diana Bart, Florina Manea, Sorin Stratulat, Alexandru Constantin, Adi Cristescu, Oana Tache, Mircea Căpățînă, Oana Sârbu, Cosmin Răileanu, Liliana Gearap, Bogdan Alexandrecu, Daniela Palade Teodorescu, Adrian Marinescu, Rusanda Davideanu, Zan Perrion, Mario Codreanu, Simona Atinge, Decebal Robu, Oana Stan, Costel Pîrnău, Ana Brumă, Simona Ciff, Radu Leca, Anca Alungulesei, Raluca Tăutu, Mihai Nae, Dumitru Pamfiloiu, Gabriel Streinu, Cerasela Rogen, Alina Dragne, Mircea Spânu, Gabriela Maalouf, Kristoffer Storjohann, Caius Covrig, Andreea Berkhout, Andrei Răileanu și mulți alții. Cu toții vor aduce în fața publicului perspective și sfaturi valoroase pentru succesul în carieră și viața personală.

Suntem mândri și nerăbdători să oferim această oportunitate unică pentru tinerii din întreaga țară de a se întâlni cu personalități de renume și de a-și contura viitorul profesional și personal. Suntem încântați să vedem că interesul și implicarea pentru astfel de evenimente cresc semnificativ. Arena Elevilor oferă o platformă unică pentru elevi să exploreze opțiuni de carieră și să se dezvolte personal într-un mediu inspirant și dinamic„, a declarat Simona Muscă, organizator și regizor artistic al evenimentului.

Cu toate acestea, lista speakerilor anunțată astăzi este doar o mică parte din ceea ce va oferi Arena Elevilor 2024. Organizatorii promit că surprizele și momentele memorabile nu vor înceta să apară pe parcursul evenimentului.

Arena Elevilor 2024 nu este doar un eveniment obișnuit, ci o experiență unică care va schimba perspectiva elevilor asupra viitorului lor și le va oferi instrumentele necesare pentru a-și atinge potențialul maxim.” completează Simona Muscă. Iată câteva motive pentru care fiecare elev ar trebui să fie prezent la acest eveniment extraordinar:

  1. Întâlnirea cu speakeri remarcabili: Elevii vor avea șansa de a intra în contact direct cu 100 de speakeri de marcă, care au excelat în diverse domenii, de la afaceri și tehnologie, până la artă și educație. Fiecare discurs și prezentare va fi o sursă de inspirație și motivație pentru elevii dornici să își construiască propriul drum spre succes.
  2. Explorarea oportunităților de carieră: Arena Elevilor va oferi elevilor oportunitatea de a explora diverse domenii de carieră și de a interacționa direct cu profesioniști din aceste domenii. Elevii vor avea șansa de a obține informații valoroase despre ceea ce înseamnă să lucrezi în diverse industrii.
  3. Dezvoltarea abilităților personale și profesionale: Pe lângă informațiile specifice domeniilor de carieră, Arena Elevilor va oferi și workshop-uri interactive și sesiuni de dezvoltare personală. Elevii vor învăța cum să-și gestioneze timpul, cum să-și dezvolte abilitățile de comunicare și cum să-și stabilească obiective realiste pentru viitorul lor.
  4. Conectarea cu comunitatea elevilor pasionați: Arena Elevilor nu este doar un eveniment, ci și o comunitate în care elevii vor putea întâlni colegi de școală cu aceleași interese și pasiuni. Prin interacțiunea și schimbul de idei cu alți elevi, participanții vor putea să-și extindă rețeaua de contacte și să își găsească posibili parteneri sau mentori în călătoria lor către succes.
  5. Premii și oportunități de câștig: Pe lângă toate beneficiile de mai sus, participanții vor avea șansa de a câștiga premii și oportunități unice. Organizatorii pregătesc surprize pe tot parcursul evenimentului, iar cei mai activi și implicați participanți vor fi răsplătiți cu premii speciale și oportunități exclusive.

Această ediție a Arena Elevilor se anunță a fi cea mai mare și mai impresionantă până acum, iar participanții sunt încurajați să se înscrie și să facă parte din această experiență de neuitat. Deci, nu rata șansa de a face parte din acest eveniment de excepție! Cumpără-ți biletul acum și pregătește-te pentru o experiență care îți va schimba viața pentru totdeauna!

Pentru mai multe informații despre eveniment și pentru a vă înregistra, vizitați site-ul oficial al Arena Elevilor – www.arenaelevilor.ro și fii parte din această călătorie extraordinară către succes!

Facebook Comments
Continue Reading

Eveniment

Judecătorii sunt sfătuiți să recomande concilierea dintre consumatori și bănci la începutul proceselor din instanțe

Published

on

By

22 mai, București. Judecătorii sunt sfătuiți să recomande consumatorilor și băncilor soluționarea pe cale amiabilă a disputelor din instanță. Aproximativ 60 de judecători din tribunale, judecătorii și Curți de Apel din mai multe județe ale țării au participat la Conferința organizată de Institutul Național al Magistraturii (INM) și Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB): „Protecția consumatorilor: cum alegem între soluționarea alternativă a litigiilor și procedurile judiciare?”

Judecătorii pot recomanda părților rezolvarea amiabilă chiar de la primul termen de judecată, fapt care ar degreva instanțele de judecată de procese lungi și costisitoare pentru toate părțile implicate. În ultimii trei ani au fost soluționate amiabil aproape 600 de litigii aflate pe rolul a 20 de instanțe din țară, iar cele mai multe au venit din Cluj, București și Mureș.Alexandru Păunescu, director juridic al BNR, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB: „În multe cazuri soluționate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene asistăm la menționarea procedurilor alternative, un motiv în plus ca instanțele naționale să facă același lucru. De exemplu, într-o sentință dată anul trecut (n.n. C-35/22 – alin. 7 și 8 – proces pe clauze abuzive, început în 2022 între o bancă și doi consumatori din Spania, Malaga), instanța europeană emite o serie de argumente pentru soluționarea extrajudiciară a litigiilor. Acestea ar putea fi modele de bună-practică ce pot fi preluate și de instanțele naționale. Astfel, CJUE susține că instanțele naționale trebuie să-și orienteze resursele către litigiile pentru care nu există modalități amiabile de rezolvare. „Astfel, dosarele care pot fi soluționate pe cale extrajudiciară nu vor consuma nici timpul, nici resursele care se impun a fi alocate altor dosare în care intervenția justiției este esențială”, se menționează în hotărârea CJUE. Curtea Europeană subliniază că această abordare este orientată în primul rând în beneficiul consumatorului, de vreme ce „soluționarea în instanță a litigiilor în care sunt implicați consumatori este un proces deopotrivă lent și costisitor, care nu este nici lipsit de riscuri (ratarea termenelor, limitarea procedurilor etc.)”.Recomandarea noastră către judecătorii din România este să aducă în atenția consumatorilor și băncilor, aflate în proces sau la momentul declanșării unui litigiu, posibilitatea soluționării respectivului litigiu pe cale amiabilă, în cadrul CSALB. În instanțele din țară există deja această practică. A început în 2021 la inițiativa a 2-3 bănci, iar în acest moment ne apropiem de 600 de procese care s-au încheiat pe care extrajudiciară, în cadrul concilierilor.Viorel Badea, director adjunct Institutul Național al Magistraturii: „În condițiile în care instanțele sunt uneori copleșite de numărul mare de dosare, creșterea eficienței sistemului judiciar presupune eforturi concertate, precum modificarea schemelor de personal, mecanisme pentru soluționarea cauzelor repetitive, folosirea eficientă a tehnologiei. Pe de altă parte, însă, pentru reducerea volumului de dosare ar trebui să ne bazăm și pe soluționarea alternativă a litigiilor. Din această perspectivă, în domeniul litigiilor bancare, CSALB oferă un cadru specializat pentru rezolvarea disputelor, caracterizat prin celeritate și eficientă, mai ales din perspectiva costurilor. Prin susținerea și promovarea soluționării alternative a litigiilor se poate reduce volumul litigiilor aflate pe rolul instanțelor și poate crește încrederea publicului în această modalitate mai eficientă de soluționare. Noi, ca instituție de formare profesională a judecătorilor, ne-am asumat în limita competențelor legale să contribuim la eficientizarea actului de justiție prin organizarea unor programe de formare, dedicate unificării practicii judiciare și dezvoltării cunoștințelor/abilităților judecătorilor.Valeriu Stoica, profesor, avocat și formator al INM: „Pot face judecătorii ceva în privința alegerii între procedurile judiciare și cele de soluționare alternativă? Eu cred că da, judecătorii pot face pedagogie judiciară! Rostul ei este de a deschide ochii justițiabililor către o cale de conciliere, în afara instanței de judecată. Este firesc să existe diversitate de opinii, iar de aici să se ajungă și la dispute, însă diversitatea implică și compromisul. Armonia socială trebuie restabilită cu mecanisme diverse. Cu cât există mai multe supape de dezamorsare a tensiunilor dintre oameni, cu atât mai repede se restabilește armonia socială. Dacă singura supapă este justiția, există riscul ca aceasta să explodeze. În acest context compromisul însuși devine un contract între părți. Din acest motiv, nu orice litigiu trebuie să ajungă direct în fața instanței de judecată, acolo unde nu mai este loc de compromis, iar sentința este dată de judecător. Trebuie să avem mereu la dispoziție proceduri de exercitare a compromisului, prealabile judecății. Rolul important al CSALB pentru degrevarea instanțelor năpădite de litigiile dintre consumatori și bănci nu trebuie să rămână singurul exemplu. Ar trebui ca în fiecare domeniu economic să existe astfel de Centre, iar rezultatul ar fi benefic atât pentru consumatori, cât și pentru profesioniști sau sistemul judiciar.Nela Petrișor, conciliator CSALB, fost judecător ÎCCJ, avocat: „Într-o procedură alternativă la procedura judiciară, negocierea și compromisul sunt medicamentele cu ajutorul cărora încercăm să tratăm riscul de neplată a unui credit. Discreția procedurii derulate în cadrul CSALB îl face pe consumator să se simtă mai sigur și mai confortabil în fața conciliatorului decât în fața judecătorului. Deși, strict formal, produsul final – hotărârea pronunțată de conciliator – are aceeași putere ca și sentința judecătorului. Această siguranță vine din faptul că procedura de conciliere asigură supraviețuirea contractului, în timp ce sentința pronunțată de instanță anunță divorțul iremediabil al părților aflate în litigiu.Cel mai mare avantaj este timpul de soluționare, incomparabil mai scurt într-o procedură de conciliere decât cel petrecut într-un proces. Am avut dosare soluționate într-o săptămână sau chiar într-o zi, în cadrul CSALB. În instanță, chiar dacă avem parte de dreptate, o dreptate care vine târziu echivalează, de cele mai multe ori, cu o nedreptate. În conciliere nu putem vorbi de o jurisprudență unitară. Și nici nu ar fi posibil. Soluțiile pe care noi le dăm sunt unicat, nu sunt “produse de serie”. Deși hotărârea redactată în cadrul CSALB are aceeași putere ca și cea pronunțată de o instanță, ca redactare ea nu se întinde pe zeci de pagini, nu descrie faptele, pentru că păstrează confidențialitatea negocierii. Iar după ce este redactată, hotărârea este imediat pusă în aplicare, pentru că ea nu este niciodată atacată. Nu avem recurs sau apel. Soluția conciliatorului, spre deosebire de sentința judecătorului, mulțumește ambele părți și este acceptată atât de consumator, cât și de bancă. Altfel spus, prin negociere și compromis devine preferabilă strâmba împărțeală a părților, dreptei judecăți ale magistratului.Amelia Onișor, judecător Curtea de Apel București, formator INM: „Soluționarea alternativă a litigiilor bancare prin conciliere conferă avantaje indiscutabile pentru consumatori și pentru instanțele de judecată. Pe de o parte, părțile pot soluționa un diferend cu mai puține costuri și cu resurse de timp mult diminuate față de procedurile judiciare. Stresul generat de incertitudinea unui proces judiciar, de termenele lungi și de cheltuielile aferente poate fi considerabil. Prin conciliere, părțile ajung la un acord mutual avantajos, reducând stresul asociat conflictului. Pe de altă parte, pentru sistemul judiciar concilierea contribuie la creșterea eficienței și calității actului de justiție prin reducerea volumului de dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești. Aceasta în sine demonstrează că soluția pe care CSALB o oferă pentru stingerea conflictelor bancare este viabilă și benefică.Radu Rizoiu, conciliator onorific CSALB, profesor universitar: „În țările nordice sau în Germania există o practică în care judecătorul sugerează părților să se împace înainte de a se confrunta în instanță, mai ales în cazurile în care litigiile nu sunt de viață și de moarte. În Norvegia judecătorul chiar le indică părților care sunt aspectele ce pot fi rezolvate fără intervenția lui și fără ca acest lucru să fie interpretat drept antepronunțare. Este doar o formă de sprijin pe care acesta o dă părților pentru ajungerea la un consens. În Germania am întâlnit cazuri în care judecătorul, care știa deja dosarul la primul termen de judecată, le dădea un răgaz părților să se împace. Cred că instanțele au pârghiile necesare să facă mai mult decât să aplice legea, mai ales atunci când numărul litigiilor, raportat la populație, este foarte mare. În România, de exemplu, avem peste 6 litigii la 100.000 de consumatori, de 3 ori mai mult decât media europeană. Mecanismele concilierii și instanțelor pot funcționa foarte bine împreună, nu se autoexclud. Până la urmă, omul nu își dorește să vadă cum se aplică legea, ci vrea să-și vadă problema rezolvată. Astfel, dacă este mulțumit nici nu mai contează pe ce cale a ajuns la soluție. De aceea, judecătorii pot pune o întrebare simplă chiar la primul termen de judecată: dar să mergeți în conciliere ați încercat? Dacă nu, să le recomande această cale alternativă și doar dacă ea nu are rezultatul dorit să se întoarcă în fața judecătorului.

Facebook Comments
Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

Eveniment6 ore ago

Quickmobile.ro: Lider în tehnologie pe piața online în România

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, Quickmobile.ro s-a afirmat ca una dintre principalele destinații online pentru cumpărătorii din România...

Uncategorized9 ore ago

Quickmobile.ro: Lider în tehnologie pe piața online în România

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, Quickmobile.ro s-a afirmat ca una dintre principalele destinații online pentru cumpărătorii din România...

Uncategorized11 ore ago

TikTok își consolidează abordarea privind combaterea încercărilor de influențare

București, 23 mai 2024 – TikTok anunță astăzi noi actualizări legate de efortul continuu de a combate încercările de influențare existente...

Eveniment16 ore ago

Arena Elevilor 2024: Întâlnirea generației viitorului la București!

În inima Bucureștiului, în perioada 14-15 septembrie în prestigiosul Circ Metropolitan, se va cel mai mare eveniment al anului pentru...

Evenimento zi ago

Judecătorii sunt sfătuiți să recomande concilierea dintre consumatori și bănci la începutul proceselor din instanțe

22 mai, București. Judecătorii sunt sfătuiți să recomande consumatorilor și băncilor soluționarea pe cale amiabilă a disputelor din instanță. Aproximativ...

Exclusivo zi ago

Cum te poate ajuta un avocat de drept penal

În orice situație juridică complicată, deținerea unei asistențe legale adecvate este crucială. Acest lucru este cu atât mai adevărat în...

Afacerio zi ago

Cum te poate ajuta un avocat de drept penal

În orice situație juridică complicată, deținerea unei asistențe legale adecvate este crucială. Acest lucru este cu atât mai adevărat în...

Uncategorizedo zi ago

Judecătorii sunt sfătuiți să recomande concilierea dintre consumatori și bănci la începutul proceselor din instanțe

22 mai, București. Judecătorii sunt sfătuiți să recomande consumatorilor și băncilor soluționarea pe cale amiabilă a disputelor din instanță. Aproximativ...

Socialo zi ago

Clinica OZONO – 5 Ani de Servicii Stomatologice Premium în Inima Iașului

Deja sunt cinci ani de când Clinica OZONO oferă servicii stomatologice premium în inima Iașului, îți vine să crezi? Cu...

centrala antiefractie centrala antiefractie
Uncategorized2 zile ago

Viata inainte si dupa ce montezi o centrala antiefractie: diferentele sunt semnificative!

In lumea moderna, securitatea locuintei sau a sediului afacerii tale este de o importanta cruciala. Instalarea unui model de centrala...

Eveniment3 zile ago

Carmolimp Face Valuri la Romania Day în New York cu Noua Gama de Mici

Compania brașoveană Carmolimp a investit peste 1,5 milioane de  euro în dezvoltarea gamei de  mici „Litălși” – un nou brand...

Eveniment3 zile ago

Galileo Topo: Ridicări Topografice și Studii de Specialitate

Ridicările topografice sunt esențiale pentru planificarea și execuția corectă a proiectelor de construcție. Acestea oferă informații precise despre relieful terenului,...

Eveniment4 zile ago

„În urmă cu doar câțiva ani – și ca să fiu mai exact, cam până la Guvernul Câțu – opțiunea tinerilor pentru structurile MAI se afla undeva după Facultatea de Drept sau Medicină.” – Ziarul Incisiv de Prahova

Motivele erau evidente pentru oricine: în ciuda vieții cazone și a restricțiilor specifice, tânărul avea perspectiva unui loc de muncă...

Evenimento săptămână ago

Inovație și Excelență în Marketing Digital: Weryon România – Alegerea Înțeleaptă pentru Afaceri Locale

Într-o eră digitală în continuă schimbare Weryon România se distinge ca lider în furnizarea de servicii de marketing digital inovatoare....

Uncategorizedo săptămână ago

Kaufland România celebrează incluziunea persoanelor cu dizabilități printr-o experiență imersivă în lumea diversității, alături de MINA, Museum of Immersive New Art

Retailerul încheie Caravana A.C.C.E.S. alături de George Baltă și Tedy Necula cu o ultimă oprire în București București, 16 mai...

Uncategorizedo săptămână ago

Seară balcanică, mixuri inedite, trap și butaforie impresionantă, la IntenCity

Staruri internaționale și cele mai cunoscute nume din muzica românească vor urca pe cele două scene ale Festivalului IntenCity, care...

Știrile Săptămânii