„Fondul presupune investiţii în sectorul energetic din România de 1 miliard de dolari, în următorii şapte ani. Vineri vor fi anunţate mai multe informaţii legate de proiect”, au declarat sursele citate, pentru Capital.
Astfel, KMG International (fostul Grup Rompetrol) şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE, aflată în subordinea Ministerului Energiei) vor anunţa mâine, vineri, 26 octombrie, într-o conferinţă de presă comună înfiinţarea fondului.
Conferinţa despre fondul de investiţii vine la câteva luni după ce tranzacţia prin care chinezii de la China Energy Company Limited urmau să cumpere fostul Grup Rompetrol a eşuat. Grupul KMG International (KMGI), fostul Grup Rompetrol, a anunţat în iulie că tranzacţia privind achiziţia unei participaţii de 51% din acţiunile KMG Internaţional NV de către China Energy Company Limited nu va fi finalizată.
Fondul va trebui să facă investiţii în proiecte energetice în România, dar care se află în legătură cu operaţiunile KMG International.
Kazahii vor avea o participaţie de 80% din fond, iar restul de 20% statul român.
Înfiinţarea fondului de investiţii a fost decisă în urmă cu cinci ani, ca o reglare a datoriilor istorice ale Rompetrol faţă de statul român.
Potrivit Memorandumului de înţelegere semnat în 2013, partea kazahă se angaja să plătească 200 milioane dolari din datoria istorică a Rompetrol către statul român în schimbul unei participaţii de 26,7% din capitalul societăţii Rompetrol Rafinare (RRC), care administrează rafinăria Petromidia din Năvodari.
În prezent, KMG International controlează 48,11% din acţiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei – 44,69%.
Memorandumul prevede că KMG International va finanţa fondul cu 150 milioane dolari, din care 30 milioane dolari vor fi vărsaţi în numele statului român. Restul, până la o sumă estimată de 1 miliard de dolari, va fi atras de la terţi investitori, pentru finanţarea proiectelor investiţionale selectate de KMG International.