Un citat din declaratia de ieri a presedintelui Romaniei atesta ca nu il intereseaza raul facut si nelegalitatile instituite prin aplicarea protocoalelor clasificate dintre SRI si PICCJ-ICCJ-CSM, de actiunile SRI in „campul tactic” al justitiei. In fapt, nu il intereseaza daca a fost respectat principiul separatiei puterilor in stat prin implicarea brutala a SRI in justitie. Mai mult nu il intereseaza suferintele si durerile cetatenilor condamnati definitiv pe nedrept in baza unor procedee probatorii, mijloace de proba si probe administrate prin intermediul si cu sprijnul „tehnic” al SRI si, carora dupa ultimele dezvaluiri si decizii CCR nu li se face dreptate pentru injustitia trecuta si descoperita in sentinetele de condamnare. Acesti cetateni simpli si nu demnitari asteapta si ei un semn de dreptate din partea celor mai inalte demnitati (persoane) aflate in functiile reprezentative ale statului Roman, semn ce se lasa asteptat de ceva timp. Unde sunt si in ce sertare se afla acele acte normative promise de cei in drept cu privire la indepartarea efectelor juridice ale protocoalelor clasificate, cu privire la adoptarea tuturor prevederilor Deciziilor CCR prin care s-au constata si aprobat exceptii de neconstitutionalitate la multe articole sau continut al multor legi aplicabile etc.?
Poate ca si astfel de teme ar putea fi de interes pentru cetateni si mediul politic intern (partide politice, ong, fundatii, asociatii, forumuri de dezbatere etc.), deci pentru un referendum national!
„Eu cred că românii au dreptul să dea un răspuns acestui asalt pesedist asupra justiției și mai cred că, indiferent de opțiunile politice ale unui român care are dreptul să meargă la alegeri, cu toții își doresc, cu toții ne dorim o Românie cu o justiție independentă, o justiție dreaptă, o justiție scoasă de sub influența politicului.”
Referendumul consultativ nu rezolva probleme de fond ci reflecta doar o stare a unui segment de populatie participanata la acest gest democratic, in rest nimic.
Dar intr-un stat democratic un raspuns real si concret fata de multe teme de interes general dezbatute in spatiul public se poate obtine cel mai probabil prin alegerile parlamentare organizate la 4 ani in Romania. Atunci cine a gresit politic poate fi sanctionat si astfel va pierde in alegerile respective, dar pentru asta majoritatea cetatenilor cu drept de vot ar trebui sa isi exercite acest drept – dreptul de a vota asa cum considera fiecare cetatean.
Cititi declaratia de ieri si veti observa la o citire atenta multe aspecte de interes, precizeaza expertul SRI, col|® Ion Dedu, pe pagina sa de socializare. (Irinel I.).
Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 11 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.
Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:
Bună seara!
Am avut astăzi o serie de consultări cu reprezentanții partidelor politice pe tema justiției din România. Am primit, în această după-amiază, delegația Partidului Național Liberal, delegația USR, delegația PMP, delegația UDMR și delegația minorităților naționale.
Am discutat, evident, despre situația justiției. Toți cei prezenți astăzi s-au arătat îngrijorați de evoluția din zona justiției. Le-am spus direct că, după părerea mea, acest asalt al PSD asupra justiției, asalt care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor.
Iar acest răspuns este, evident, un referendum.
Toți participanții din această după-amiază, repet – Partidul Național Liberal, USR, PMP, UDMR, reprezentanții minorităților naționale care au participat -, toți au îmbrățișat ideea organizării unui referendum. Toți au fost de acord că oamenii trebuie încurajați să participe la acest referendum.
Acest lucru, sigur, mă bucură. Intenția mea de a organiza un referendum, împreună cu europarlamentarele, am făcut-o cunoscută din urmă cu câteva săptămâni și, între timp, am trimis scrisoarea de consultare Parlamentului. Aștept, în termenul legal, un răspuns din partea Parlamentului României.
Am abordat și alte teme, cu care au venit delegațiile. Au fost consultări care s-au desfășurat într-o atmosferă foarte bună și cel mai important rezultat de astăzi este că toți cei care au participat își doresc, ca și mine, un referendum.
Eu cred că românii au dreptul să dea un răspuns acestui asalt pesedist asupra justiției și mai cred că, indiferent de opțiunile politice ale unui român care are dreptul să meargă la alegeri, cu toții își doresc, cu toții ne dorim o Românie cu o justiție independentă, o justiție dreaptă, o justiție scoasă de sub influența politicului.
Am discutat cu reprezentanții care au venit astăzi la Cotroceni și despre temele pe care le-am înaintat Parlamentului. Toată lumea a fost de acord că sunt teme de actualitate din justiția românească.
Evident că am purtat discuții, când a fost cazul, și despre alte teme pe care au dorit unele delegații să le aducă în discuție, însă aceste teme au fost înaintate Parlamentului, acestea sunt temele pe care le-am ales, și imediat după ce voi primi răspunsul Parlamentului, voi formula întrebările pentru referendum.
Eu vă mulțumesc și vă doresc o seară bună!