Dacă ajungi vreodată în vacanță sau cu jobul în Republica Moldova, nu uita că te afli într-o zonă recunoscută pentru potențialul său viticol. Prin urmare, profită de ocazie și convinge-te de asta chiar la fața locului. Regiunea a devenit totodată o importantă destinație de turism viticol, așa că vei găsi aici o sumedenie de vinării, cu licori care mai de care mai de soi.
Pentru că am dat o tură prin zonă și am degustat de zor, suntem în măsură să îți recomandăm vinăriile care trebuie neapărat vizitate dacă ajungi în Moldova.
Vinăria Românești
Istoria acestei vinării se leagă de împăratul rus Alexandru I, care a ales codrii Moldovei pentru a înființa aici Fabrica de Vinuri a Maiestăţii Sale „Românești“. Nu a făcut-o oricum, ci apelând la experiența viticultorilor francezi, dat fiind faptul că vinăria este amplasată la aceeași latitudine cu Burgundia –renumită regiune viticolă din Hexagon. Vinăria Românești este situată, așadar, în inima rezervației naturale Codri, într-o zonă care oferă cele mai bune condiții de sol și climatice pentru vinurile roșii seci, vinuri albe de masă precum și pentru vinurile maturate. Din această ultimă categorie, îți recomandăm Divinul de Românești – o băutură nobilă, cu o perioadă de maturare de 7 ani.
Imperial Vin Grup
În 1977, prin contopirea câtorva întreprinderi mai micuțe, a luat naștere o companie ce și-a câștigat rapid un binemeritat renume. Vinăria grupului Imperial o poți găsi în zona de sud a Republicii Moldova, mai precis în raionul Cantemir, între satele Pleșeni și Hănseni.
Podgoriile grupului se întind pe o suprafață de 205 hectare, de unde se obține o recoltă de peste 15.000 de tone de struguri în fiecare sezon. Cu o așa producție nu e de mirare că aici se îmbuteliază până la 50.000 de sticle de vin pe zi. Dacă ajungi aici, îți recomandăm un Grape Angel – un vin care îmbină calitățile soiurilor Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră.
Vinăria Sălcuța
De această dată, vorbim despre o afacere de familie demarată în 1995, în satul Sălcuța din raionul Căușeni. Podgoriile din care provin strugurii se întind pe o suprafață de 400 de hectare, cultivate atât cu soiuri autohtone cât și de import. Din acest motiv, oferta vinăriei este una variată, incluzând vinuri de soi individual, vinuri maturate, vinuri cu Indicație Geografică Protejată, precum și cupaje unice pe care doar aici le poți degusta.
Noi ne-am delectat cu o Tămâioasă de Sălcuța – un roze splendid cu arome ușoare de trandafir și cireșe albe.
Vinăria Suvorov Vin
Activitatea companiei a început în 1998, iar 5 ani mai târziu a fost pusă pe picioare o fabrică modernă cu un ciclu complet de producție. Și în prezent, fabrica aflată în localitatea Căușeni este considerată una din cele mai performante și mai moderne din Republica Moldova și din întreg spațiul CSI. Muscatul Viorica, merlotul Ștefan Vodă și Feteasca Regală cu arome ușoare de tip floral sunt câteva dintre soiurile reprezentative al vinăriei Suvorov Vin.
Dacă ți-am stârnit curiozitatea și ai decis să faci o incursiune în Moldova pentru un tur al vinăriilor, îți sugerăm să îți planifici voiajul la început de octombrie, atunci când se celebrează Ziua Națională a Vinului. Acesta este un eveniment de tradiție cu ocazia căruia producătorii oferă tot ce au mai bun prin crame.
De asemenea, înainte de porni în această călătorie îți recomandăm să îți programezi din timp tururi ale vinăriilor pe care dorești să le vizitezi, pentru că majoritatea oferă pachete foarte avantajoase. Acestea includ transport, program artistic, degustări de vinuri și meniuri cu bucate tradiționale, chiar și cazare, dacă dorești să rămâi peste noapte.