Dacă ţi-ai înlocuit de curând desktopul şi vrei să îl transformi pe cel vechi într-un server, pentru că ai nevoie de el sau ai în firma multe calculatoare pe care nu le mai foloseşti zi de zi, dar sunt puternice, şi vrei să ai servere mai multe pentru diverse taskuri ai putea fi tentat să alegi calea cea mai simplă. Un server e tot un calculator până la urmă, nu? Şi dacă tot ai calculatoare cu arhitectură destul de bună, puternice, de ce să nu le transformi în servere?
Un desktop nu va fi niciodată un server bun
Prin însăşi definiţia sa, un sever este un calculator foarte puternic, cu mai mult RAM şi un procesor foarte puternic, cu o capacitate de stocare mult mai mare decât un banal desktop. Pretul unui server este mult mai mare din cauza specificatiilor tehnice. Orice server primeşte cereri de la computere clienţi, le procesează şi trimite un răspuns, un output. De exemplu, un server web răspunde imediat la cereri legate de web, de pagini web, dar putem avea server aplicaţie, e-mail server, FTP server, gaming server, streaming video server, proxy server etc.
Avem nevoie de servere atunci când lucrăm cu date multe, când avem baze de date uriaşe, când vrem să ţinem fişierele într-o ordine cât mai bună şi să permitem sharing de date. Un server are şi o capacitate uriaşă de backup de date şi previne orice fel de pierdere de date importante. Se pot adăuga şi înlocui componente hardware foarte uşor şi serverul devine mai puternic.
Un calculator obişnuit nu poate fi un server din mai multe motive. Pe un server ai nevoie de un sistem de operare diferit, puternic, special pentru servere, care poate să proceseze rapid orice fel de cereri multiple şi să ofere conexiuni în acelaşi timp. Nu avem GUI pe servere, nu e nevoie de interfaţă grafică, nu e nevoie de restart la update pentru servere, flexibilitatea reţelei e mai bună, se face backup mai rapid şi mai sigur, datele sunt mereu în siguranţă pe servere, soluţiile de securitate şi de protecţie sunt avansate pe un server.
Lipsa componentelor puternice şi a optimizărilor speciale, complexitatea operării, alte motive de luat în considerare
Deşi la interior putem găsi aceleaşi componente hardware şi la servere, şi la desktopuri, un server va avea componente hardware de două ori mai rezistente, special concepute pentru server.
Placa de reţea de la server va avea mai multe procesoare, se vor folosi procesoare puternice cu multe nuclee, foarte multe spre deosebire de un desktop, procesorul de server va rula mai multe taskuri simultan fără probleme, există şi memoria RAM ECC. Suportul oferit pentru servere este non-stop şi chiar remote, se oferă mentenanţă şi reparaţii pe loc mai ales când sunt date foarte importante şi taskuri esenţiale rulate pe ele.
Pe servere vor lucra doar administratorii de sistem, administratorii de reţea, de servere, administratorii IT, ai nevoie de cunoştinţe solide ca să poţi lucra cu un server, hardware şi software. Răcirea trebuie să fie foarte bună la servere, ceea ce la un desktop obişnuit nu vom găsi.
Un server are multe funcţii care pot fi „împărţite” cu alte computere din reţea, via LAN sau chiar Internet, cu un client sau mai mulţi. Un desktop nu e gândit să funcţioneze permanent, vor fi probleme cu uzura şi cu funcţionarea sa dacă nu e închis deloc, serverele sunt special gândite pentru funcţionare continuă fără nicio problemă. În teorie poţi folosi un desktop pe post de server, dar te vei lovi de limitările hardware şi de o performanţă redusă, de erori, de probleme cu răcirea.