Connect with us

Uncategorized

Judecătorii sunt sfătuiți să recomande concilierea dintre consumatori și bănci la începutul proceselor din instanțe

Published

on

22 mai, București. Judecătorii sunt sfătuiți să recomande consumatorilor și băncilor soluționarea pe cale amiabilă a disputelor din instanță. Aproximativ 60 de judecători din tribunale, judecătorii și Curți de Apel din mai multe județe ale țării au participat la Conferința organizată de Institutul Național al Magistraturii (INM) și Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB): „Protecția consumatorilor: cum alegem între soluționarea alternativă a litigiilor și procedurile judiciare?”

Judecătorii pot recomanda părților rezolvarea amiabilă chiar de la primul termen de judecată, fapt care ar degreva instanțele de judecată de procese lungi și costisitoare pentru toate părțile implicate. În ultimii trei ani au fost soluționate amiabil aproape 600 de litigii aflate pe rolul a 20 de instanțe din țară, iar cele mai multe au venit din Cluj, București și Mureș.

Alexandru Păunescu, director juridic al BNR, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB: „În multe cazuri soluționate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene asistăm la menționarea procedurilor alternative, un motiv în plus ca instanțele naționale să facă același lucru. De exemplu, într-o sentință dată anul trecut (n.n. C-35/22 – alin. 7 și 8 – proces pe clauze abuzive, început în 2022 între o bancă și doi consumatori din Spania, Malaga), instanța europeană emite o serie de argumente pentru soluționarea extrajudiciară a litigiilor. Acestea ar putea fi modele de bună-practică ce pot fi preluate și de instanțele naționale. Astfel, CJUE susține că instanțele naționale trebuie să-și orienteze resursele către litigiile pentru care nu există modalități amiabile de rezolvare. „Astfel, dosarele care pot fi soluționate pe cale extrajudiciară nu vor consuma nici timpul, nici resursele care se impun a fi alocate altor dosare în care intervenția justiției este esențială”, se menționează în hotărârea CJUE. Curtea Europeană subliniază că această abordare este orientată în primul rând în beneficiul consumatorului, de vreme ce „soluționarea în instanță a litigiilor în care sunt implicați consumatori este un proces deopotrivă lent și costisitor, care nu este nici lipsit de riscuri (ratarea termenelor, limitarea procedurilor etc.)”.

Recomandarea noastră către judecătorii din România este să aducă în atenția consumatorilor și băncilor, aflate în proces sau la momentul declanșării unui litigiu, posibilitatea soluționării respectivului litigiu pe cale amiabilă, în cadrul CSALB. În instanțele din țară există deja această practică. A început în 2021 la inițiativa a 2-3 bănci, iar în acest moment ne apropiem de 600 de procese care s-au încheiat pe care extrajudiciară, în cadrul concilierilor.

Viorel Badea, director adjunct Institutul Național al Magistraturii: „În condițiile în care instanțele sunt uneori copleșite de numărul mare de dosare, creșterea eficienței sistemului judiciar presupune eforturi concertate, precum modificarea schemelor de personal, mecanisme pentru soluționarea cauzelor repetitive, folosirea eficientă a tehnologiei. Pe de altă parte, însă, pentru reducerea volumului de dosare ar trebui să ne bazăm și pe soluționarea alternativă a litigiilor. Din această perspectivă, în domeniul litigiilor bancare, CSALB oferă un cadru specializat pentru rezolvarea disputelor, caracterizat prin celeritate și eficientă, mai ales din perspectiva costurilor. Prin susținerea și promovarea soluționării alternative a litigiilor se poate reduce volumul litigiilor aflate pe rolul instanțelor și poate crește încrederea publicului în această modalitate mai eficientă de soluționare. Noi, ca instituție de formare profesională a judecătorilor, ne-am asumat în limita competențelor legale să contribuim la eficientizarea actului de justiție prin organizarea unor programe de formare, dedicate unificării practicii judiciare și dezvoltării cunoștințelor/abilităților judecătorilor.

Valeriu Stoica, profesor, avocat și formator al INM: „Pot face judecătorii ceva în privința alegerii între procedurile judiciare și cele de soluționare alternativă? Eu cred că da, judecătorii pot face pedagogie judiciară! Rostul ei este de a deschide ochii justițiabililor către o cale de conciliere, în afara instanței de judecată. Este firesc să existe diversitate de opinii, iar de aici să se ajungă și la dispute, însă diversitatea implică și compromisul. Armonia socială trebuie restabilită cu mecanisme diverse. Cu cât există mai multe supape de dezamorsare a tensiunilor dintre oameni, cu atât mai repede se restabilește armonia socială. Dacă singura supapă este justiția, există riscul ca aceasta să explodeze. În acest context compromisul însuși devine un contract între părți. Din acest motiv, nu orice litigiu trebuie să ajungă direct în fața instanței de judecată, acolo unde nu mai este loc de compromis, iar sentința este dată de judecător. Trebuie să avem mereu la dispoziție proceduri de exercitare a compromisului, prealabile judecății. Rolul important al CSALB pentru degrevarea instanțelor năpădite de litigiile dintre consumatori și bănci nu trebuie să rămână singurul exemplu. Ar trebui ca în fiecare domeniu economic să existe astfel de Centre, iar rezultatul ar fi benefic atât pentru consumatori, cât și pentru profesioniști sau sistemul judiciar.

Nela Petrișor, conciliator CSALB, fost judecător ÎCCJ, avocat: „Într-o procedură alternativă la procedura judiciară, negocierea și compromisul sunt medicamentele cu ajutorul cărora încercăm să tratăm riscul de neplată a unui credit. Discreția procedurii derulate în cadrul CSALB îl face pe consumator să se simtă mai sigur și mai confortabil în fața conciliatorului decât în fața judecătorului. Deși, strict formal, produsul final – hotărârea pronunțată de conciliator – are aceeași putere ca și sentința judecătorului. Această siguranță vine din faptul că procedura de conciliere asigură supraviețuirea contractului, în timp ce sentința pronunțată de instanță anunță divorțul iremediabil al părților aflate în litigiu.

Cel mai mare avantaj este timpul de soluționare, incomparabil mai scurt într-o procedură de conciliere decât cel petrecut într-un proces. Am avut dosare soluționate într-o săptămână sau chiar într-o zi, în cadrul CSALB. În instanță, chiar dacă avem parte de dreptate, o dreptate care vine târziu echivalează, de cele mai multe ori, cu o nedreptate. În conciliere nu putem vorbi de o jurisprudență unitară. Și nici nu ar fi posibil. Soluțiile pe care noi le dăm sunt unicat, nu sunt “produse de serie”. Deși hotărârea redactată în cadrul CSALB are aceeași putere ca și cea pronunțată de o instanță, ca redactare ea nu se întinde pe zeci de pagini, nu descrie faptele, pentru că păstrează confidențialitatea negocierii. Iar după ce este redactată, hotărârea este imediat pusă în aplicare, pentru că ea nu este niciodată atacată. Nu avem recurs sau apel. Soluția conciliatorului, spre deosebire de sentința judecătorului, mulțumește ambele părți și este acceptată atât de consumator, cât și de bancă. Altfel spus, prin negociere și compromis devine preferabilă strâmba împărțeală a părților, dreptei judecăți ale magistratului.

Amelia Onișor, judecător Curtea de Apel București, formator INM: „Soluționarea alternativă a litigiilor bancare prin conciliere conferă avantaje indiscutabile pentru consumatori și pentru instanțele de judecată. Pe de o parte, părțile pot soluționa un diferend cu mai puține costuri și cu resurse de timp mult diminuate față de procedurile judiciare. Stresul generat de incertitudinea unui proces judiciar, de termenele lungi și de cheltuielile aferente poate fi considerabil. Prin conciliere, părțile ajung la un acord mutual avantajos, reducând stresul asociat conflictului. Pe de altă parte, pentru sistemul judiciar concilierea contribuie la creșterea eficienței și calității actului de justiție prin reducerea volumului de dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești. Aceasta în sine demonstrează că soluția pe care CSALB o oferă pentru stingerea conflictelor bancare este viabilă și benefică.

Radu Rizoiu, conciliator onorific CSALB, profesor universitar: „În țările nordice sau în Germania există o practică în care judecătorul sugerează părților să se împace înainte de a se confrunta în instanță, mai ales în cazurile în care litigiile nu sunt de viață și de moarte. În Norvegia judecătorul chiar le indică părților care sunt aspectele ce pot fi rezolvate fără intervenția lui și fără ca acest lucru să fie interpretat drept antepronunțare. Este doar o formă de sprijin pe care acesta o dă părților pentru ajungerea la un consens. În Germania am întâlnit cazuri în care judecătorul, care știa deja dosarul la primul termen de judecată, le dădea un răgaz părților să se împace. Cred că instanțele au pârghiile necesare să facă mai mult decât să aplice legea, mai ales atunci când numărul litigiilor, raportat la populație, este foarte mare. În România, de exemplu, avem peste 6 litigii la 100.000 de consumatori, de 3 ori mai mult decât media europeană. Mecanismele concilierii și instanțelor pot funcționa foarte bine împreună, nu se autoexclud. Până la urmă, omul nu își dorește să vadă cum se aplică legea, ci vrea să-și vadă problema rezolvată. Astfel, dacă este mulțumit nici nu mai contează pe ce cale a ajuns la soluție. De aceea, judecătorii pot pune o întrebare simplă chiar la primul termen de judecată: dar să mergeți în conciliere ați încercat? Dacă nu, să le recomande această cale alternativă și doar dacă ea nu are rezultatul dorit să se întoarcă în fața judecătorului.

Facebook Comments
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Uncategorized

Cum să Îți Transformi Foișorul sau Terasa cu Lustre din Lemn: Modele Rustice și Sfaturi de Iluminat

Descoperă cum să transformi terasa sau foișorul cu lustre din lemn. Găsește modele rustice, sfaturi de iluminat și idei de amenajare pentru un decor autentic și elegant.

Published

on

By

lustre lemn foisor terasa rustice legenda casei

Alegerea iluminatului potrivit poate transforma orice foișor sau terasă într-un spațiu magic, ideal pentru relaxare și socializare. Lustrele din lemn sunt o soluție ideală pentru cei care doresc un decor rustic, autentic și plin de farmec. Acest articol te va ghida în alegerea și instalarea lustrelor din lemn, astfel încât să creezi o atmosferă unică în spațiile tale exterioare.

De Ce Să Alegi Lustre din Lemn?

  1. Estetică Rustică: Lemnul adaugă o notă de naturalețe și căldură spațiilor exterioare. Perfect pentru foișoare sau terase, aceste lustre completează un decor rustic cu farmec autentic.
  2. Durabilitate: Dacă sunt fabricate din lemn tratat, aceste lustre pot rezista în timp și în condiții meteorologice variate.
  3. Adaptabilitate: Se potrivesc de minune atât în spațiile tradiționale, cât și în cele moderne, unde se caută un contrast estetic.

Modele Populare de Lustre din Lemn

  • Lustre suspendate cu sfoară: Modele care îmbină lemnul cu sfoara sunt perfecte pentru un decor tradițional. Acestea creează o atmosferă caldă și primitoare.
  • Lustre cu detalii metalice: Pentru un design mai sofisticat, combinațiile de lemn cu accente metalice oferă un aspect contemporan.
  • Modele personalizate: Dacă ai o viziune specifică pentru foișorul sau terasa ta, poți opta pentru lustre personalizate, realizate pe comandă.

Sfaturi Practice pentru Alegerea și Instalarea Lustrelor din Lemn

  1. Alege dimensiunea potrivită: Măsoară spațiul înainte de a cumpăra o lustră. O lustră prea mică sau prea mare poate dezechilibra vizual spațiul.
  2. Selectează tipul de lumină: Luminile calde sunt ideale pentru un ambient relaxant, în timp ce luminile reci sunt potrivite pentru activități practice.
  3. Instalare sigură: Montează lustra într-un loc ferit de umezeală excesivă și folosește accesorii rezistente la intemperii.

Întreținerea Lustrelor din Lemn

Pentru a păstra frumusețea și funcționalitatea lustrelor tale din lemn:

  • Curăță-le regulat: Utilizează o cârpă moale și soluții non-abrazive.
  • Protejează lemnul: Aplică periodic un strat de lac sau ulei pentru a preveni deteriorarea.

Lustrele din lemn sunt o opțiune excelentă pentru a adăuga personalitate și eleganță foișorului sau terasei tale. Cu modele variate și sfaturi utile pentru instalare și întreținere, poți crea un spațiu excepțional, potrivit pentru orice moment special.

Facebook Comments
Continue Reading

Uncategorized

Un acoperiș bine realizat face diferența între confort și disconfort.

Published

on

By

La Top Acoperiș Construct, suntem experți în construcția și repararea acoperișurilor, izolarea eficientă împotriva frigului și apei, dar și în mansardări elegante și funcționale. Oferim soluții durabile și personalizate, adaptate nevoilor tale, folosind materiale de cea mai bună calitate. Nu lăsa vremea să îți afecteze locuința! Sună-ne acum la 0763675474 și programează o evaluare gratuită. Cu noi, siguranța casei tale este garantată!

Facebook Comments
Continue Reading

Uncategorized

Aparatele de slabit – cand pot fi folosite si care sunt beneficiile acestora?

Published

on

aparate slabit

In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane cauta solutii eficiente pentru a elimina grasimea in exces. Dieta si exercitiile fizice sunt, cu siguranta, printre primele optiuni, dar, de cele mai multe ori, acestea nu sunt suficiente.

Asadar, aparatele de slabit reprezinta o solutie eficienta si non-invaziva pentru cei care vor sa scape de grasime. Daca vrei sa afli mai multe despre aparate slabit si cand anume pot fi folosite, continua sa citesti.

Cand poti utiliza aparatele de slabit?

  • Grasime de care nu poti scapi – uneori, dieta si rutina de exercitii fizice nu sunt indeajuns pentru a elimina grasimea din anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, coapsele sau bratele. Aparatele de slabit pot fi o solutie eficienta pentru aceste zone rezistente la slabit.
  • Rezultate rapide – daca ai nevoie de rezultate rapide – de exemplu, inainte de un eveniment important sau o vacanta – poti incerca aparate de slabit, intrucat vei observa rezultate mai rapide decat in cazul unei diete sau unor exercitii fizice;
  • Probleme de sanatate – unele persoane au probleme de sanatate care le impiedica sa faca exercitii intense sau sa urmeze diete stricte. Aparatele de slabit sunt, in acest caz, alternativa perfecta.
  • Imbunatatirea aspectului pielii – pe langa faptul ca elimina grasimea, unele aparate de slabit imbunatatesc si aspectul pielii, reducand celulita.

Tehnologii folosite de aparate de slabit

  • Criolipoliza – aceasta tehnica foloseste temperaturi scazute pentru a distruge celulele de grasime. Este non-invaziva si poate oferi rezultate vizibile in cateva saptamani.
  • Ultrasunete – ultrasunetele pot fi folosite pentru a distruge celulele de grasime si pentru a imbunatati aspectul pielii. Este o metoda non-invaziva si sigura.
  • Radiofrecventa – radiofrecventa foloseste caldura pentru a distruge celulele de grasime. Este eficienta pentru eliminarea grasimii si pentru imbunatatirea aspectului pielii.
  • Laser – laserul poate fi folosit pentru a distruge celulele de grasime si pentru a imbunatati aspectul pielii. Este o metoda eficienta si non-invaziva utilizata de aparatele de slabit moderne.

Beneficiile aparatelor de slabit

  • Metoda non-invaziva – de obicei, aparatele de slabit sunt non-invazive, ceea ce inseamna ca nu necesita interventii chirurgicale sau perioade lungi de recuperare.
  • Eficienta – aparatele de slabit ofera rezultate rapide si vizibile, eliminand grasimea din zonele rezistente.
  • Siguranta – aparatele de slabit sunt sigure si au putine efecte secundare.
  • Imbunatatirea aspectului pielii – unele aparate de slabit imbunatatesc si aspectul pielii, reducand celulita.

Aparate de slabit – aspecte de care sa tii cont

  • Probleme de sanatate – unele persoane au anumite probleme de sanatate care le impiedica sa foloseasca aparatele de slabit. Este important sa consulti un medic inainte de a incepe orice tratament.
  • Asteptari nerealiste – aparatele de slabit ofera rezultate vizibile, dar nu sunt o solutie magica. Este important sa ai asteptari realiste si sa intelegi ca rezultatele difera in functie persoana.
  • Costuri – aparatele de slabit sunt mai costisitoare decat alte metode de eliminare a grasimii, cum ar fi dieta si exercitiul fizic. Este important sa ai in vedere bugetul tau inainte de a alege un tratament.

Aparatele de slabit pot reprezenta o solutie eficienta si non-invaziva pentru eliminarea grasimii din zonele rezistente. Acestea ofera rezultate rapide si vizibile, totodata imbunatatind si aspectul pielii. Totusi, este important sa ai asteptari realiste si sa discuti cu un medic specialist inainte de a incepe acest tratament.

In acelasi timp, este important sa apelezi la un salon cu aparate de calitate superioara pentru a preveni aparitia reactiilor adverse. My-Skin este un distribuitor de aparate slabit care iti poate echipa salonul de infrumusetare, oferindu-ti astfel oportunitatea de a-ti bucura clientii cu servicii de cea mai inalta calitate!

Facebook Comments
Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

lustre lemn foisor terasa rustice legenda casei lustre lemn foisor terasa rustice legenda casei
Uncategorized8 ore ago

Cum să Îți Transformi Foișorul sau Terasa cu Lustre din Lemn: Modele Rustice și Sfaturi de Iluminat

Descoperă cum să transformi terasa sau foișorul cu lustre din lemn. Găsește modele rustice, sfaturi de iluminat și idei de...

Sport12 ore ago

Michael Schumacher: dominanța în Formula 1 și lecții despre precizie și risc calculat

Michael Schumacher, de șapte ori campion mondial de Formula 1, este un simbol al excelenței și al dominanței în motorsport....

Setul de tigăi antiaderente Koken.ro Setul de tigăi antiaderente Koken.ro
Afacerio zi ago

Set de tigăi antiaderente Koken – combinația perfectă între calitate și performanță

Setul de tigăi antiaderente Koken este soluția ideală pentru prepararea alimentelor fără riscul de lipire. Fabricate din materiale de calitate...

Uncategorized3 zile ago

Un acoperiș bine realizat face diferența între confort și disconfort.

La Top Acoperiș Construct, suntem experți în construcția și repararea acoperișurilor, izolarea eficientă împotriva frigului și apei, dar și în...

Eveniment5 zile ago

Parteneriat pentru Excelență: DEKRA și Autoliv Transformă Performanța

Mâine, 22 noiembrie 2024, ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă,  la Sala Polivalentă...

Afaceri6 zile ago

Dormitoare Elegante cu Toalete de Machiaj și Dressinguri Personalizabile

Un dormitor bine organizat nu înseamnă doar un spațiu pentru odihnă, ci și un loc care îți reflectă personalitatea și...

aparate slabit aparate slabit
Uncategorized6 zile ago

Aparatele de slabit – cand pot fi folosite si care sunt beneficiile acestora?

In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane cauta solutii eficiente pentru a elimina grasimea in exces. Dieta...

Social7 zile ago

Urmează un vot decisiv pentru ca Romania să nu intre într-o criză politică prelungită, pe modelul Bulgariei

Țara vecină este de 3 ani este într-o criza politică fără precedent, cu un președinte izolat și forțe politice care...

Politică locală7 zile ago

Votul din 1 decembrie trebuie să respingă austeritatea dorită de liderii Dreptei în 2025

O guvernare de dreapta ar putea face din 2025 anul austerității în România. Ilie Bolojan, noul președinte PNL, a afirmat...

Social7 zile ago

Oamenii de afaceri și partenerii străini vor ca alegerile din 1 decembrie să aducă stabilitate, predictibilitate și coerență

Cu încă două rânduri de alegeri în următoarele săptămâni, analiștii financiari afirmă că România trebuie să-și păstreze parcursul recent și...

Politică locală7 zile ago

Ce tip de vot poate alunga, pe 1 decembrie, incertitudinea ce riscă să arunce țara în haos

Incertitudinea din România poate să provoce haos economic și politic, avertizează analiștii financiari. Ca alternativă, social-democrații propun stabilitate și încredere...

Evenimento săptămână ago

Cuțit de bucătărie Koken – versatilitate și precizie în gătit

În bucătărie, fiecare instrument are un rol important, iar un cuțit de calitate poate transforma modul în care pregătești ingredientele....

Uncategorizedo săptămână ago

realme GT 7 Pro este lansat oficial în România

București, România – 26 noiembrie 2024 – realme, brandul de tehnologie cu cea mai rapidă creștere la nivel global, anunță lansarea...

Socialo săptămână ago

De ce votul din 1 decembrie nu trebuie să ne reîntoarcă la oferta cinică a guvernării din pandemie: măști pentru vii și saci negri pentru morți

Social democrații avertizează despre riscul unei noi guvernări de dreapta, ca în pandemie, când liderii politici petreceau fără măști sau...

Afacerio săptămână ago

Brazii argintii – simbolul eleganței în decorul de Crăciun

Brazii argintii sunt o alegere rafinată pentru cei care își doresc un Crăciun sofisticat și modern. La Bradumania, selectăm cu...

Politică locală2 săptămâni ago

Marcel Ciolacu susține dezvoltarea industriei materialelor de construcții românești. Program de 650 de milioane de euro

Candidatul PSD la Președinția României susține dezvoltarea industriei materialelor de construcții, în condițiile în care este nevoie de acestea pentru...

Știrile Săptămânii