Connect with us

Uncategorized

Provocările sistemului educațional din România, percepute de speakerii Dare to Learn drept reale oportunități de învățare

Published

on

București,  12  iunie  2024:  Speakerii locali și internaționali ai Dare to Learn – cel mai mare eveniment din Europa dedicat profesorilor, trainerilor în HR, managerilor și antreprenorilor – încurajează cadrele didactice, precum și restul personalului de învățământ pre-universitar și universitar din România să abordeze diferit provocările cu care adesea se confruntă în activitatea educațională. Provocările pot fi transformate în tot atâtea oportunități, cu ajutorul unor metode și tehnici moderne de învățare, testate și aplicate de cei mai buni experți în educație din țară și la nivel global, lideri care se vor reuni, în toamnă, pentru prima dată pe aceeași scenă, la prima ediție a evenimentului Dare to Learn.

„La Dare to Learn, nu ai prelegeri, ci modele care demonstrează că se poate și că acolo unde se poate, vom adapta”, consideră Radu Szekely, Președinte al Fundației Dare to Learn și organizator al evenimentului Dare to Learn, fost Secretar de Stat în Ministerul Educației și co-fondator al Școlii Finlandeze ERI Sibiu.

Una dintre cele mai semnalate și acute probleme din cadrul sistemului de învățământ autohton, abordate totodată și de organizatorii și speakerii Dare to Learn, în cadrul conferinței de anunțare a acestui eveniment (în aprilie a.c.), îl reprezintă abandonul școlar, care are o pondere trei ori mai mare în mediul rural decât la nivel național. Radu Szekely, Președintele Fundației Dare to Learn, atrage atenția asupra acestui fenomen aflat în creștere: „Avem și noi zone izolate în care elevii nu ajung foarte ușor la școală și, încercând să-i aducem spre aceeași școală, care poate nu li se mai potrivește, nu reușim să-i facem să rămână în școală. Abandonul școlar a tot crescut. Noi ne propunem să găsim un model care să se potrivească generației de astăzi, care nu vrea să stea poate două ore în autobuz sau în microbuz ca să meargă la școală”. Această problemă ar putea fi transformată într-o oportunitate, subliniază Szekely, cu ajutorul unei metode dezvoltate de o altă expertă și speaker la Dare to Learn 2024 – Victoria Colbert.

După ce a studiat sociologia și educația în America Latină și în Statele Unite, la mijlocul anilor ’70, Victoria s-a întors în Columbia pentru a introduce Escuela Nueva (Școala Nouă), un model care îmbina elementele pe care le studiase. Cu ajutorul acestei abordări, ea a transformat școlile rurale disfuncționale în școli care se conectau cu elevii, dezvoltau aptitudini relevante, erau legate de viața comunității și le ofereau elevilor o învățare participativă și în ritm propriu. Modelul a funcționat, strategia de introducere a acestei abordări s-a dovedit eficientă, iar Ministerul Educației a făcut din el o politică națională, implementându-l în 18.000 de școli rurale din Columbia.

O școală care să vorbească aceeași limbă   

Liliana Romaniuc, de asemenea organizator al evenimentului Dare to Learn și președinte al Asociației Române de Literație (ARL România), menționează deopotrivă beneficiile pentru profesorii din România privind participarea în cadrul evenimentului din toamnă și interacțiunea lor cu liderii globali în educație. „Cred că Dare to Learn este mai mult decât un eveniment. E o mișcare prin care încercăm să sprijinim școlile și sistemul educațional din România. Mai bine zis, să le ajutăm să conștientizeze această nevoie de transformare, de inovare, de învățare”, a punctat Romaniuc. Aceasta consideră că John Hattie, unul dintre cei mai cunoscuți experți mondiali în educație, care va fi prezent la București, a pus punctul pe i: „Factorii care influențează cel mai mult învățarea sunt profesorii, profesorul și calitatea predării. Sperăm să fie o provocare și, în egală măsură, o invitație adresată, dar și o responsabilitate transmisă profesorilor noștri de a privi către ce ne spun studiile și cercetările în legătură cu factorii care influențează cel mai mult învățarea.”

Liliana Romaniuc consideră că și alte provocări, adesea percepute drept reale probleme ale sistemului de învățământ din România, pot fi transformate în fantastice oportunități: „Al doilea lucru pe care ni-l propunem este să ducem factorii aceia care influențează cel mai mult învățarea în clasele noastre. Al treilea lucru pe care John Hattie îl propune este să măsurăm impactul. Pentru că s-ar putea să folosim metode și să aplicăm instrumente care să nu dea rezultate în demersurile noastre didactice. Și noi să nu știm lucrul acesta, pentru că nu măsurăm, nu evaluăm. Așa se explică, de altfel, și faptul că multe dintre demersurile bune din sistemul educațional autohton nu au sfârșit bine, tocmai pentru că nu am evaluat și măsurat impactul. Iar al patrulea lucru pe care John Hattie îl propune este această abordare colaborativă la nivelul școlii. Nu este suficient ca doar un profesor să dorească să facă lucruri, ci este nevoie de o întreagă echipă pedagogică, de leadership-ul școlii care să vorbească aceeași limbă astfel încât învățarea să devină vizibilă, iar școala să devină un spațiu în care fiecare copil să progreseze în învățare”, conchide Liliana Romaniuc.

Reducerea inechităților din educație

Iuliana Pielmuș, Director Executiv al Teach for România și organizator al evenimentului Dare to Learn, accentuează importanța actului educațional și modul în care o aparentă barieră poate deveni o oportunitate de învățare, cu ajutorul profesorilor. „Noi lucrăm în special cu profesorii și directorii din școlile publice vulnerabile. În România și în celelalte 60 de țări în care este prezentă rețeaua Teach for All, avem aceeași prioritate –  reducerea inechităților din educație”, precizează Iuliana Pielmuș.

„Nu doar în România, în majoritatea țărilor din lume, imaginea de ansamblu și datele statistice medii nu reușesc să releve o realitate din ce în ce mai prezentă – decalajele în creștere, inclusiv în ceea ce privește rezultatele academice și șansele la o formare de calitate, între comunitățile vulnerabile și cele cu acces la resurse financiare. Elevul mediu nu există, este un produs imaginar. Avem o diferență enormă – și nu doar în România – între performanțele și oportunitățile disponibile elevilor din mediile vulnerabile și cele ale colegilor lor care vin din orașele mari și din familii înstărite. În România, diferența de învățare este echivalentul a peste trei ani de școală. Este o barieră dificil de spart, dar nu imposibil. Un profesor bine pregătit, care știe să lucreze împreună cu comunitatea, care știe să se uite la copil și la potențialul lui într-un mod care îi dă șanse, poate sparge acest cerc vicios”, punctează Pielmuș.

Cu AI-ul în prima bancă

Elena Lotrean, Director al Finnish Teacher Training Centre și partener al evenimentului Dare to Learn, explică rolul inteligenței artificiale atât în cadrul evenimentului din toamnă, cât mai ales în școli. „Îl vom avea invitat pe Zack Kass, una dintre cele mai strălucite și mai inovatoare minți din domeniul inteligenței artificiale, unul dintre cei care au pus osul la Open AI, cea mai faimoasă platformă de profil. Acum există în lume peste 10.000 de astfel de platforme și aplicații pe care le putem folosi, unele gratuite, altele cu plată. Din această nevoie, am creat un curs fundamental de inteligență artificială pentru profesori, pentru a vedea cum să ne apropiem de această resursă, să o folosim pentru ceea ce ne dorim, să producem învățare, să creștem calitatea actului educațional și să dăm acces câtor mai mulți elevi și studenți la ceea ce înseamnă o educație de calitate”, conchide Elena Lotrean.

Începând cu 1 mai a.c., accesul la evenimentul Dare to Learn din 25 și 26 octombrie 2024 a fost deschis și publicului larg (altor categorii profesionale, cu excepția celor din învățământ), online, pe platforma www.d2l.ro. Mai multe informații despre pachetele de participare se găsesc aici.

Evenimentul Dare to Learn este rezultatul unui parteneriat între Fundația Dare to LearnAsociația Română de Literație (ARL România), Teach for Romania și Finnish Teacher Training Centre.

ING Bank Romania este presenting partner al evenimentului.

EducațiePrivată.ro este partener media principal al evenimentului. Pe lista partenerilor media se mai numără Antena 3 CNN, Hotnews.ro, Adevarul.ro și Stiripesurse.ro.

Despre Fundația Dare to Learn

Fundația Dare to Learn este o organizație non-guvernamentală care promovează și sprijină inovarea în domeniul educației și învățării pe tot parcursul vieții, pentru a elimina orice barieră din calea învățării unei persoane. Prin abordări și tehnologii inovatoare, Fundația își propune să elimine impactul constrângerilor geografice, disparităților socio-economice, ciclurilor multigeneraționale de eșec educațional, permițând indivizilor din toate mediile si de toate vârstele să se angajeze în experiențe de învățare semnificative și eficiente. Procedând astfel, Fundația urmărește să reducă abandonul școlar și decalajul educațional și să ofere indivizilor puterea de a-și atinge întregul potențial, indiferent de circumstanțele lor.

Fundația Dare to Learn este inițiatorul platformei Dare to Learn, prin care urmează a se pilota abordări inovatoare în educație, și susține desfășurarea pe termen lung a evenimentului Dare to Learn în România, unde se reunesc gânditori, personalități de talie mondială, cercetători în leadership organizațional și educațional, deschizători de drumuri în educație echitabilă, precum și vizionari în inteligența artificială.

Despre Teach for Romania

Teach for Romania este o organizaţie non-guvernamentală care pregătește viitori educatori, învățători şi profesori model și îi sprijină în procesul de transformare a sistemului educațional din România. Scopul organizaţiei este să intervină pe termen lung în procesul de reducere a inechității educaţionale şi să dezvolte abilități sociale în rândul elevilor.

Teach for Romania face parte din reţeaua globală Teach for All, care pregăteşte viitori educatori, învăţători sau profesori care vor să performeze în învăţământul de stat, în special pentru elevii din medii vulnerabile. Scopul rețelei este să extindă accesul la educaţie în întreaga lume, prin creşterea şi accelerarea impactului generat de organizaţii care cultivă leadership-ul necesar pentru schimbare. Teach for All este prezent astăzi în peste 60 de țări din întreaga lume şi numără peste 100.000 de profesori și alumni care lucrează cu copii din comunități vulnerabile.

Despre Asociația Română de Literație (ARL România)

Asociația Română de Literație este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune constă în dezvoltarea, promovarea şi susţinerea programelor şi proiectelor educaţionale care conduc la îmbunătăţirea serviciilor educaționale oferite de instituţiile de învăţământ pentru copii, tineri şi adulți din România şi din străinătate.

Asociația promovează exemple de bună practică, modele de excelenţă şi eficienţă didactică în educaţie, urmărind cu prioritate creşterea calităţii procesului de predare-învăţare pentru a contribui la formarea şi dezvoltarea competenţelor necesare împlinirii la nivel personal şi social a elevilor într-o societate bazată pe cunoaştere şi învăţare continuă. Dezvoltarea competențelor de literație ale elevilor reprezintă o prioritate a ARL.

Despre Finnish Teacher Training Centre

Finnish Teacher Training Centre este un centru de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, care a apărut în urma nevoii profesorilor de a fi mereu conectați la schimbare. Portofoliul său de programe și cursuri este unul modular și flexibil, construit atât pe competențe generale de dezvoltare personală și a carierei, cât și pe competențe tehnice, metodologice, specifice corpului didactic, adaptat sistemului local.

Facebook Comments
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Uncategorized

Cum să Îți Transformi Foișorul sau Terasa cu Lustre din Lemn: Modele Rustice și Sfaturi de Iluminat

Descoperă cum să transformi terasa sau foișorul cu lustre din lemn. Găsește modele rustice, sfaturi de iluminat și idei de amenajare pentru un decor autentic și elegant.

Published

on

By

lustre lemn foisor terasa rustice legenda casei

Alegerea iluminatului potrivit poate transforma orice foișor sau terasă într-un spațiu magic, ideal pentru relaxare și socializare. Lustrele din lemn sunt o soluție ideală pentru cei care doresc un decor rustic, autentic și plin de farmec. Acest articol te va ghida în alegerea și instalarea lustrelor din lemn, astfel încât să creezi o atmosferă unică în spațiile tale exterioare.

De Ce Să Alegi Lustre din Lemn?

  1. Estetică Rustică: Lemnul adaugă o notă de naturalețe și căldură spațiilor exterioare. Perfect pentru foișoare sau terase, aceste lustre completează un decor rustic cu farmec autentic.
  2. Durabilitate: Dacă sunt fabricate din lemn tratat, aceste lustre pot rezista în timp și în condiții meteorologice variate.
  3. Adaptabilitate: Se potrivesc de minune atât în spațiile tradiționale, cât și în cele moderne, unde se caută un contrast estetic.

Modele Populare de Lustre din Lemn

  • Lustre suspendate cu sfoară: Modele care îmbină lemnul cu sfoara sunt perfecte pentru un decor tradițional. Acestea creează o atmosferă caldă și primitoare.
  • Lustre cu detalii metalice: Pentru un design mai sofisticat, combinațiile de lemn cu accente metalice oferă un aspect contemporan.
  • Modele personalizate: Dacă ai o viziune specifică pentru foișorul sau terasa ta, poți opta pentru lustre personalizate, realizate pe comandă.

Sfaturi Practice pentru Alegerea și Instalarea Lustrelor din Lemn

  1. Alege dimensiunea potrivită: Măsoară spațiul înainte de a cumpăra o lustră. O lustră prea mică sau prea mare poate dezechilibra vizual spațiul.
  2. Selectează tipul de lumină: Luminile calde sunt ideale pentru un ambient relaxant, în timp ce luminile reci sunt potrivite pentru activități practice.
  3. Instalare sigură: Montează lustra într-un loc ferit de umezeală excesivă și folosește accesorii rezistente la intemperii.

Întreținerea Lustrelor din Lemn

Pentru a păstra frumusețea și funcționalitatea lustrelor tale din lemn:

  • Curăță-le regulat: Utilizează o cârpă moale și soluții non-abrazive.
  • Protejează lemnul: Aplică periodic un strat de lac sau ulei pentru a preveni deteriorarea.

Lustrele din lemn sunt o opțiune excelentă pentru a adăuga personalitate și eleganță foișorului sau terasei tale. Cu modele variate și sfaturi utile pentru instalare și întreținere, poți crea un spațiu excepțional, potrivit pentru orice moment special.

Facebook Comments
Continue Reading

Uncategorized

Un acoperiș bine realizat face diferența între confort și disconfort.

Published

on

By

La Top Acoperiș Construct, suntem experți în construcția și repararea acoperișurilor, izolarea eficientă împotriva frigului și apei, dar și în mansardări elegante și funcționale. Oferim soluții durabile și personalizate, adaptate nevoilor tale, folosind materiale de cea mai bună calitate. Nu lăsa vremea să îți afecteze locuința! Sună-ne acum la 0763675474 și programează o evaluare gratuită. Cu noi, siguranța casei tale este garantată!

Facebook Comments
Continue Reading

Uncategorized

Aparatele de slabit – cand pot fi folosite si care sunt beneficiile acestora?

Published

on

aparate slabit

In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane cauta solutii eficiente pentru a elimina grasimea in exces. Dieta si exercitiile fizice sunt, cu siguranta, printre primele optiuni, dar, de cele mai multe ori, acestea nu sunt suficiente.

Asadar, aparatele de slabit reprezinta o solutie eficienta si non-invaziva pentru cei care vor sa scape de grasime. Daca vrei sa afli mai multe despre aparate slabit si cand anume pot fi folosite, continua sa citesti.

Cand poti utiliza aparatele de slabit?

  • Grasime de care nu poti scapi – uneori, dieta si rutina de exercitii fizice nu sunt indeajuns pentru a elimina grasimea din anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, coapsele sau bratele. Aparatele de slabit pot fi o solutie eficienta pentru aceste zone rezistente la slabit.
  • Rezultate rapide – daca ai nevoie de rezultate rapide – de exemplu, inainte de un eveniment important sau o vacanta – poti incerca aparate de slabit, intrucat vei observa rezultate mai rapide decat in cazul unei diete sau unor exercitii fizice;
  • Probleme de sanatate – unele persoane au probleme de sanatate care le impiedica sa faca exercitii intense sau sa urmeze diete stricte. Aparatele de slabit sunt, in acest caz, alternativa perfecta.
  • Imbunatatirea aspectului pielii – pe langa faptul ca elimina grasimea, unele aparate de slabit imbunatatesc si aspectul pielii, reducand celulita.

Tehnologii folosite de aparate de slabit

  • Criolipoliza – aceasta tehnica foloseste temperaturi scazute pentru a distruge celulele de grasime. Este non-invaziva si poate oferi rezultate vizibile in cateva saptamani.
  • Ultrasunete – ultrasunetele pot fi folosite pentru a distruge celulele de grasime si pentru a imbunatati aspectul pielii. Este o metoda non-invaziva si sigura.
  • Radiofrecventa – radiofrecventa foloseste caldura pentru a distruge celulele de grasime. Este eficienta pentru eliminarea grasimii si pentru imbunatatirea aspectului pielii.
  • Laser – laserul poate fi folosit pentru a distruge celulele de grasime si pentru a imbunatati aspectul pielii. Este o metoda eficienta si non-invaziva utilizata de aparatele de slabit moderne.

Beneficiile aparatelor de slabit

  • Metoda non-invaziva – de obicei, aparatele de slabit sunt non-invazive, ceea ce inseamna ca nu necesita interventii chirurgicale sau perioade lungi de recuperare.
  • Eficienta – aparatele de slabit ofera rezultate rapide si vizibile, eliminand grasimea din zonele rezistente.
  • Siguranta – aparatele de slabit sunt sigure si au putine efecte secundare.
  • Imbunatatirea aspectului pielii – unele aparate de slabit imbunatatesc si aspectul pielii, reducand celulita.

Aparate de slabit – aspecte de care sa tii cont

  • Probleme de sanatate – unele persoane au anumite probleme de sanatate care le impiedica sa foloseasca aparatele de slabit. Este important sa consulti un medic inainte de a incepe orice tratament.
  • Asteptari nerealiste – aparatele de slabit ofera rezultate vizibile, dar nu sunt o solutie magica. Este important sa ai asteptari realiste si sa intelegi ca rezultatele difera in functie persoana.
  • Costuri – aparatele de slabit sunt mai costisitoare decat alte metode de eliminare a grasimii, cum ar fi dieta si exercitiul fizic. Este important sa ai in vedere bugetul tau inainte de a alege un tratament.

Aparatele de slabit pot reprezenta o solutie eficienta si non-invaziva pentru eliminarea grasimii din zonele rezistente. Acestea ofera rezultate rapide si vizibile, totodata imbunatatind si aspectul pielii. Totusi, este important sa ai asteptari realiste si sa discuti cu un medic specialist inainte de a incepe acest tratament.

In acelasi timp, este important sa apelezi la un salon cu aparate de calitate superioara pentru a preveni aparitia reactiilor adverse. My-Skin este un distribuitor de aparate slabit care iti poate echipa salonul de infrumusetare, oferindu-ti astfel oportunitatea de a-ti bucura clientii cu servicii de cea mai inalta calitate!

Facebook Comments
Continue Reading

Parteneri

Ultimile stiri locale

lustre lemn foisor terasa rustice legenda casei lustre lemn foisor terasa rustice legenda casei
Uncategorized11 ore ago

Cum să Îți Transformi Foișorul sau Terasa cu Lustre din Lemn: Modele Rustice și Sfaturi de Iluminat

Descoperă cum să transformi terasa sau foișorul cu lustre din lemn. Găsește modele rustice, sfaturi de iluminat și idei de...

Sport15 ore ago

Michael Schumacher: dominanța în Formula 1 și lecții despre precizie și risc calculat

Michael Schumacher, de șapte ori campion mondial de Formula 1, este un simbol al excelenței și al dominanței în motorsport....

Setul de tigăi antiaderente Koken.ro Setul de tigăi antiaderente Koken.ro
Afacerio zi ago

Set de tigăi antiaderente Koken – combinația perfectă între calitate și performanță

Setul de tigăi antiaderente Koken este soluția ideală pentru prepararea alimentelor fără riscul de lipire. Fabricate din materiale de calitate...

Uncategorized3 zile ago

Un acoperiș bine realizat face diferența între confort și disconfort.

La Top Acoperiș Construct, suntem experți în construcția și repararea acoperișurilor, izolarea eficientă împotriva frigului și apei, dar și în...

Eveniment6 zile ago

Parteneriat pentru Excelență: DEKRA și Autoliv Transformă Performanța

Mâine, 22 noiembrie 2024, ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă,  la Sala Polivalentă...

Afaceri6 zile ago

Dormitoare Elegante cu Toalete de Machiaj și Dressinguri Personalizabile

Un dormitor bine organizat nu înseamnă doar un spațiu pentru odihnă, ci și un loc care îți reflectă personalitatea și...

aparate slabit aparate slabit
Uncategorized6 zile ago

Aparatele de slabit – cand pot fi folosite si care sunt beneficiile acestora?

In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane cauta solutii eficiente pentru a elimina grasimea in exces. Dieta...

Social7 zile ago

Urmează un vot decisiv pentru ca Romania să nu intre într-o criză politică prelungită, pe modelul Bulgariei

Țara vecină este de 3 ani este într-o criza politică fără precedent, cu un președinte izolat și forțe politice care...

Politică locală7 zile ago

Votul din 1 decembrie trebuie să respingă austeritatea dorită de liderii Dreptei în 2025

O guvernare de dreapta ar putea face din 2025 anul austerității în România. Ilie Bolojan, noul președinte PNL, a afirmat...

Social7 zile ago

Oamenii de afaceri și partenerii străini vor ca alegerile din 1 decembrie să aducă stabilitate, predictibilitate și coerență

Cu încă două rânduri de alegeri în următoarele săptămâni, analiștii financiari afirmă că România trebuie să-și păstreze parcursul recent și...

Politică locală7 zile ago

Ce tip de vot poate alunga, pe 1 decembrie, incertitudinea ce riscă să arunce țara în haos

Incertitudinea din România poate să provoce haos economic și politic, avertizează analiștii financiari. Ca alternativă, social-democrații propun stabilitate și încredere...

Evenimento săptămână ago

Cuțit de bucătărie Koken – versatilitate și precizie în gătit

În bucătărie, fiecare instrument are un rol important, iar un cuțit de calitate poate transforma modul în care pregătești ingredientele....

Uncategorizedo săptămână ago

realme GT 7 Pro este lansat oficial în România

București, România – 26 noiembrie 2024 – realme, brandul de tehnologie cu cea mai rapidă creștere la nivel global, anunță lansarea...

Socialo săptămână ago

De ce votul din 1 decembrie nu trebuie să ne reîntoarcă la oferta cinică a guvernării din pandemie: măști pentru vii și saci negri pentru morți

Social democrații avertizează despre riscul unei noi guvernări de dreapta, ca în pandemie, când liderii politici petreceau fără măști sau...

Afacerio săptămână ago

Brazii argintii – simbolul eleganței în decorul de Crăciun

Brazii argintii sunt o alegere rafinată pentru cei care își doresc un Crăciun sofisticat și modern. La Bradumania, selectăm cu...

Politică locală2 săptămâni ago

Marcel Ciolacu susține dezvoltarea industriei materialelor de construcții românești. Program de 650 de milioane de euro

Candidatul PSD la Președinția României susține dezvoltarea industriei materialelor de construcții, în condițiile în care este nevoie de acestea pentru...

Știrile Săptămânii