Esti pierdut in fata sticlelor de vin rose, nu stii pe care sa o alegi? Etichete mai mult sau mai putin greud e descifrat, sticle de rose pal, rose somon sau roz barbie, imensitatea alegerii care ti se ofera are drept consecinta sa te puna in dificultate. Si ai avut o durere de cap doua zile ultima oara cand ai optat pentru un rose ce nu era de calitate. Ei bine, acum nu mai exista aceasta problema. Girboiu este crama de vin din Romania ce ofera o gama bogata de vinuri, inclusiv vin rose la un pret excelent, iar calitatea este incontestabila!
In primul rand, sa scapam de ideea populara ca un rose bun trebuie sa fie extrem de deschis al culoare, astfel incat la prima vedere sa para aproape ca apa. Culoarea nu este o garantie a calitatii, mai ales ca exista tehnici de modificare in timpul procesului de vinificatie! Cu toate acestea, ofera informatii pretioase despre originea vinului si procesele utilizate pentru a-l face.
Un rose foarte pal (piersica, lychee) va fi cel mai probabil un rose despre care se spune ca q fost facut prin„presare directa”. Asta inseamna ca strugurii sunt presati direct dupa recoltare, ceea ce permite o usoara extractie a pigmentilor prezenti in coaja boabelor (coaja strugurilor).
Roseurile presate direct sunt mai degraba usoare si proaspete, cu foarte putin tanin. Acesta este cazul majoritatii vinurilor rose din Provence. Ar trebui consumate destul de repede: maxim doi ani. Dincolo de aceasta perioada, risca sa-si piarda luminozitatea si prospetimea.
Aceste vinuri rose foarte usoare sunt un acompaniament perfect pentru aperitivele, pestele si fructele de mare. Acestea trebuie servite la aproximativ 9-10°C.
Un rose mai inchis (fucsia, coacaze rosii) va fi cel mai probabil un rose „sangeriu”. Aceasta metoda consta in macerarea sucului timp de cateva ore in contact cu coaja fructelor de padure. Se coloreaza apoi intr-o masura mai mare sau mai mica in functie de timpul de macerare. Aceste vinuri sunt mai putin sensibile la oxidare decat roseurile obtinute prin presare directa si, prin urmare, au un potential de invechire mai mare. Puteti bea astfel de roseuri de trei sau patru ani fara prea multa teama.
Printre acestea se numara vinurile generoase de la Tavel unde domina Grenache, Bandols carora Mourvèdre le da structura si note picante sau Bordeaux Clairets, cu aromele lor de fructe rosii. Sunt mai puternice si mai aromate decat roseurile presate direct si vor fi perfecte cu un gratar sau mezeluri. Se serveste intre 10 si 12°C.
Vrei un vin proaspat si potolitor pentru a-ti insoti aperitivul sau pur si simplu dupa-amiaza tarzie langa piscina? Alege un Rosé de Provence: Côtes deProvence, Coteaux d’Aix-en-Provence sau Coteaux Varois en Provence. Si daca doresti un vin putin mai fructat, mai complex, poti opta pentru un rosé Pic-Saint-Loup. Retine ca un rose este proaspat, floral si fructat, deci este un vin tanar.
Un rose 12% va fi ideal pentru un aperitiv, in timp ce mai degraba ne vom intoarce la un vin 14% pentru masa. Depinde de tine sa descifrezi eticheta si sa nu te lasi influentat de culoarea sa roz sau somon, nu are nicio legatura cu puterea sau aroma sa, da doar indicii despre evolutia ei. Alege un vin rose cu o culoare stralucitoare si vibranta, ce va fi o garantie a calitatii.